Apakah Rancangan Perniagaan Strategik?

Perancangan perniagaan diperlukan untuk pertumbuhan dan kejayaan syarikat. Rancangan perniagaan menyediakan syarikat dengan alat untuk mengesan pertumbuhan, menetapkan anggaran dan mempersiapkan perubahan yang tidak dijangka di pasaran. Pelan strategik merangkumi banyak elemen yang boleh digunakan oleh perniagaan untuk menarik pembiayaan dan menguruskan objektif syarikat. Untuk mengoptimumkan perancangan perniagaan yang strategik, perniagaan mesti menentukan tujuan syarikat dengan jelas dan melakukan penyelidikan yang luas untuk memahami trend industri dengan betul.

Definisi

Rancangan perniagaan yang strategik adalah dokumen bertulis yang memasangkan objektif syarikat dengan keperluan pasaran. Walaupun rancangan perniagaan strategik mengandungi unsur-unsur serupa dari rancangan tradisional, rancangan strategi mengambil perencanaan selangkah lebih jauh dengan tidak hanya menentukan tujuan syarikat tetapi memanfaatkan tujuan tersebut untuk memanfaatkan peluang bisnis yang tersedia. Ini dicapai dengan menganalisis industri perniagaan dengan teliti dan bersikap jujur ​​mengenai kekuatan dan kelemahan syarikat anda dalam memenuhi keperluan industri.

Kepentingan

Rancangan perniagaan strategik diperlukan untuk mengoptimumkan penyelidikan pasaran dan mencapai bahagian pasaran yang optimum untuk perniagaan anda. Rancangan ini membolehkan perniagaan untuk fokus pada ceruk tertentu di pasar, yang menjadikan penjualan, pengiklanan dan pengurusan pelanggan lebih berkesan. Rancangan ini membolehkan syarikat mengetahui sebanyak mungkin tentang keperluan pelanggan dan jurang di pasaran yang perlu dipenuhi. Rancangan perniagaan yang strategik membantu syarikat memberikan perkhidmatan yang lebih baik dan lebih disasarkan kepada pelanggannya.

Ciri-ciri

Rancangan perniagaan yang strategik merangkumi penyelidikan pasaran yang luas, trend industri dan analisis pesaing. Pelan strategik akan merangkumi komponen dari rancangan tradisional, seperti ringkasan eksekutif, analisis pemasaran dan penyata kewangan, tetapi rancangan strategik akan lebih spesifik mengenai bagaimana syarikat akan mencapai tujuan syarikat. Sebagai contoh, rancangan perniagaan strategik akan berusaha untuk mengenal pasti pasar sasaran, mempersempitnya ke ukuran yang dapat dikelola, dan menetapkan strategi untuk memperoleh pelanggan tersebut.

Kebaikan

Menulis rancangan perniagaan yang strategik mempunyai banyak kelebihan. Rancangan ini dapat berfungsi sebagai garis panduan untuk kejayaan pencapaian tonggak syarikat. Pemilik syarikat berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk tidak hanya memahami perniagaan mereka tetapi menjadi pakar dalam industri mereka. Pelan strategik membantu para eksekutif memahami arah di mana syarikat mereka menuju dengan mengkaji kemajuan masa lalu dan membuat perubahan untuk diperbaiki dan berkembang. Rancangan ini adalah alat organisasi yang membantu memastikan syarikat berada di landasan yang betul untuk memenuhi objektif pertumbuhan dan kewangan.

Kesalahpahaman

Banyak pemilik perniagaan kecil merasakan bahawa rancangan perniagaan strategik adalah untuk syarikat besar dan perniagaan besar. Namun, menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil, rancangan perniagaan yang strategik dapat menguntungkan syarikat dari semua ukuran dan dapat menjadi keuntungan besar bagi perniagaan kecil. Perniagaan kecil dapat menggunakan dokumen tersebut untuk mengembangkan strategi yang diperlukan untuk menarik dan mempertahankan pelanggan yang diperlukan untuk berjaya.