Apakah Kesan Positif & Negatif Menggunakan Teknologi untuk Berkomunikasi?

Dalam ekonomi global masa kini, penggunaan teknologi tidak dapat dihindari hingga tahap tertentu. Walaupun begitu, anda tidak perlu menghentikan setiap strategi komunikasi tradisional yang bernilai bagi perniagaan anda hanya kerana e-mel dan SMS sangat mudah. Kaji kesan positif dan negatif teknologi terhadap komunikasi, kerana berkaitan dengan tujuan perniagaan anda.

Kelebihan: Kelajuan dan Kecekapan

Mampu menjangkau pelanggan, rakan sekerja dan vendor dengan cepat membantu meningkatkan kecekapan operasi perniagaan apa pun. Teknologi mudah alih memudahkan untuk mendapatkan atau menyimpan maklumat hubungan dalam peranti mudah alih. Anda boleh menghubungi dengan pertanyaan atau kemas kini dari mana sahaja. Sebagai contoh, seorang pengurus di lapangan yang berusaha menentukan mengapa pesanan belum sampai dapat dengan cepat menghubungi pejabat, pembekal dan kurir penghantarannya dalam beberapa minit dari lokasi di luar lokasi.

Kekurangan: Kekurangan Pembangunan Hubungan

Teknologi telah mengurangkan jumlah interaksi tatap muka atau jumlah perbualan telefon sebenar yang dilakukan orang. Jauh lebih mudah untuk menghantar teks cepat daripada melakukan panggilan telefon. Walaupun kecekapan ini pasti memberi manfaat, ada nilai untuk chit-chat yang kini menjadi hilang. Hubungan dibina apabila perniagaan mengenali pelanggannya dan mencari peluang untuk melayani mereka dengan lebih berkesan melalui interaksi peribadi.

Kelebihan: Log Komunikasi

Teknologi menjadikannya mudah untuk menyimpan log komunikasi yang diperpanjang. E-mel dan teks mudah dilacak untuk mengesahkan apa yang dibincangkan dalam surat-menyurat sebelumnya. Bahkan perbualan telefon boleh dirakam dan log masuk dalam format digital melalui perisian pengurusan simpanan pelanggan. Sama ada untuk cepat mengkaji apa yang dibincangkan atau menyimpan catatan sah surat-menyurat, teknologi telah menjadikan komunikasi pembalakan menjadi lebih mudah.

Kekurangan: Komunikasi Tidak Formal

Surat-menyurat bertulis tradisional seperti surat melalui surat pos biasanya lebih profesional dalam format dan nada, sementara e-mel dan teks dapat menunjukkan standard profesionalisme yang lebih rendah. Ini boleh menjadi masalah sekiranya pelanggan merasakan bahawa sifat tidak formal adalah cerminan kemampuan sebenar. Profesionalisme menunjukkan sama ada syarikat mampu melakukan pekerjaan yang diambilnya. Komunikasi tidak rasmi boleh merosakkan reputasi syarikat.

Sebagai contoh, jika seorang pekerja menghubungi pelanggan melalui e-mel, "Hai Linda," ucapan tidak rasmi ini mungkin dianggap terlalu santai atau mungkin tidak profesional oleh sesetengah pihak. Sekiranya isi e-mel menggunakan tatabahasa slang atau tidak betul, pembaca mungkin memadamkan e-mel sebelum menyelesaikannya. Penting untuk mengetahui pelanggan atau pelanggan anda secara santai sebelum anda langsung datang dengan memberi salam pertama, dan sentiasa memastikan tahap komunikasi perniagaan anda tetap profesional.

Kelebihan: Pekerja Bergerak

Teknologi telah mengubah tenaga kerja menjadi tenaga kerja bergerak. Ini bermaksud bahawa orang boleh bekerja dari rumah atau dari mana saja di dunia, dan dapat berkolaborasi dengan ahli pasukan melalui telefon bimbit, sumber internet atau persidangan video. Ini mewujudkan pekerja yang lebih produktif dan lebih bahagia, dan mempunyai fleksibiliti yang lebih besar dalam waktu kerja dan lokasi mereka. Pekerja bergerak boleh mengakses semua borang, maklumat dan bahan syarikat yang berkaitan dengan cara yang sama seperti pekerja di pejabat.