Bagaimana Mendapatkan Isyarat Lebih Baik Dengan Verizon Wireless

Isyarat rendah pada telefon bimbit Verizon Wireless anda dapat mengelakkan anda daripada menerima panggilan penting berkaitan perniagaan. Kekuatan isyarat memainkan peranan utama dalam pemesejan teks dan perkhidmatan data seperti penyemak imbas Web dan pemesejan multimedia. Anda mungkin dapat menyelesaikan masalah isyarat dengan penyelesaian mudah seperti mengemas kini telefon anda. Bergantung pada penyebab masalah isyarat anda, ada kemungkinan walaupun terdapat penyelesaian masalah, telefon anda mungkin terus mendapat isyarat rendah.

1

Cas telefon bimbit Verizon Wireless anda. Telefon yang tidak dicas dengan baik boleh mempengaruhi kekuatan isyarat.

2

Periksa kawasan liputan anda menggunakan pencari liputan di laman web Verizon Wireless (lihat Sumber). Sekiranya anda berada di luar kawasan liputan, tidak banyak yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan isyarat anda.

3

Keluarkan bateri telefon anda sekurang-kurangnya satu minit. Ganti bateri dan periksa kekuatan isyarat telefon. Telefon anda mungkin telah didaftarkan dengan menara telefon bimbit yang salah. Dengan mengeluarkan bateri, telefon akan masuk semula dengan rangkaian dan sambungkan ke menara telefon bimbit terdekat.

4

Periksa kemas kini telefon Verizon Wireless anda. Pasang kemas kini yang ada. Kemas kini berpotensi mengandungi perbaikan untuk masalah perisian yang mungkin mempengaruhi kekuatan isyarat anda.

5

Gunakan penggalak antena atau penguat lain. Penggunaan penggalak dapat memberikan peningkatan pada telefon bimbit Verizon anda untuk mengekalkan isyarat kuat di telefon anda.

6

Beli Network Extender dari Verizon Wireless. Peranti ini menggunakan sambungan DSL atau jalur lebar perniagaan anda yang sedia ada untuk meningkatkan kekuatan isyarat telefon anda.