Contoh Matlamat & Objektif di Tempat Kerja

Anda memerlukan sentuhan pencerobohan positif dan visi syarikat yang realistik untuk mewujudkan tujuan dan objektif yang berkesan untuk pekerja anda. Matlamat yang paling berkesan memotivasi pasukan anda tanpa menghalalkan mereka untuk mencuba. Menetapkan objektif yang jelas dan dapat dicapai di tempat kerja memerlukan pertimbangan yang teliti terhadap pekerjaan yang perlu dilaksanakan, dan, untuk meningkatkan prestasi dan mempertahankan semangat, fokus pada pekerja yang membentuk organisasi.

Matlamat kerja boleh mengambil beberapa bentuk, tetapi objektif teras, seperti peningkatan peribadi, komunikasi yang lebih baik dan mendapatkan perspektif mendalam tentang bagaimana organisasi anda beroperasi, dapat menetapkan pasukan anda ke jalan untuk melayani tujuan yang lebih besar dan lebih kompleks.

Contoh Penyelesaian Masalah

Menyelesaikan masalah di tempat kerja adalah matlamat yang boleh dilaksanakan dan konkrit untuk anda dan pekerja anda selesaikan. Kenali kawasan yang perlu diperbaiki dan minta pekerja anda mencari jalan keluar untuk masalah tersebut.

Contohnya, anda mungkin mendapati bahawa bilik stok pejabat anda tidak teratur dan anda kehilangan produk. Beri tugas kepada pekerja anda untuk mengembangkan sistem baru yang dapat mengikuti perkembangan produk anda dengan lebih baik. Menyelesaikan masalah pejabat seperti ini akan meningkatkan tempat kerja anda sambil memberi matlamat yang jelas kepada pekerja anda.

Sesi Penyelesaian Masalah

Penyelesaian masalah menyatukan orang juga. Sekiranya, misalnya, anda menjangkakan masalah di jabatan IT ketika melaksanakan kerangka perancangan sumber daya perusahaan (ERP) ke dalam perisian pengurusan perniagaan anda yang ada, mendedikasikan sekumpulan masa untuk kolaborasi staf setiap hari akan membawa kumpulan lebih dekat, merampingkan peralihan dan bantu menyiapkan pelaksanaan yang akan datang. Sesi penyelesaian masalah lebih banyak daripada mendekatkan pasukan juga; mereka mendorong kreativiti.

Sebagai contoh, apabila rakan sekerja melakukan percambahan idea untuk mengurangkan kos overhead, sejenis sinergi berlaku di mana idea saling berkait, berkembang dan membentuk penyelesaian kreatif, seperti menggunakan termostat pintar untuk mengurangkan perbelanjaan tenaga dan meneroka alternatif berteknologi tinggi, seperti perisian pelesenan sebagai perkhidmatan ( SaaS) dan menghentikan sistem warisan yang mahal.

Tetapkan Piawaian untuk Pekerja

Tetapkan piawaian untuk pekerja anda sehingga mereka mempunyai tujuan konkrit untuk dicapai. Contohnya, jika anda bekerja dalam penjualan, minta pekerja membuat sejumlah penjualan baru dalam sebulan. Piawaian mungkin berlaku bukan hanya untuk jumlah pekerjaan yang diselesaikan, tetapi juga untuk kualitas pekerjaan dan ketepatan waktu penyelesaian. Anda mungkin juga meminta agar pekerja menyerahkan laporan dalam jangka waktu tertentu atau laporan tersebut mengikuti format standard.

Ikuti Pelan Tersusun

Semasa mengenal pasti dan menetapkan standard pekerja, ikuti rancangan tersusun. Sebagai contoh, kaedah SMART yang matlamat penetapan - atau menetapkan matlamat yang S pecific, M easurable, A ttainable, R elevant dan T imely - memberikan pekerja laluan yang jelas untuk diikuti dan memberi penyelia mereka ditubuhkan metrik untuk mengukur kemajuan. Sekiranya anda mendapati masalah perkembangan dan pertumbuhan pekerja, nilaikan dan atasi keperluan perkembangan pekerja. Kemudian, setelah penyelia dan pekerja yang bersangkutan membicarakannya, mereka dapat bekerjasama untuk meningkatkan kemampuan mereka untuk melakukan latihan tambahan, dengan memberikan tugas yang ditujukan untuk pengembangan keterampilan dan, dalam beberapa kes, dengan meningkatkan tanggungjawab pekerja.

Matlamat Penambahbaikan Peribadi

Sebagai pengurus, anda boleh memberikan matlamat peningkatan diri kepada diri sendiri. Perhatikan bagaimana anda berinteraksi dengan pekerja anda dan strategi apa yang anda gunakan semasa menyerahkan tugas. Anda mungkin menemui kawasan di mana anda boleh diperbaiki. Sebagai contoh, mungkin pekerja anda boleh mendapat manfaat daripada peningkatan latihan yang dapat anda berikan. Berkoordinasi dengan pengurus lain untuk mengembangkan matlamat dan rancangan untuk peningkatan peribadi dan mencapai konsistensi di kalangan penyelia.

Matlamat Peningkatan Pekerja

Penerapan standard yang sama juga berlaku untuk staf. Penetapan matlamat menetapkan tahap untuk meningkatkan aspek kehidupan pekerja yang dianggap penting bagi diri mereka sendiri, dan seterusnya meningkatkan prestasi. Sebagai contoh, jika anda memberi objektif kepada pekerja yang aktif dan aktif untuk menyelesaikan kursus latihan dalam pengurusan sumber manusia dalam masa enam bulan, dia secara semula jadi akan merasa seruan untuk bertindak untuk mencapai tujuan tersebut, terutamanya jika anda dapat memberikan insentif setelah selesai - tujuan membiakkan pengeluaran.

Maklum balas yang kerap juga memainkan peranan penting dalam peningkatan peribadi pekerja. Perjumpaan yang konsisten, bahkan tidak formal dengan pasukan anda berfungsi sebagai sumber motivasi yang sangat baik, terutama ketika suku akhir hampir dan mereka memerlukan sedikit dorongan untuk mencapai objektif prestasi mereka.

Membuat Objektif Berkesan

Apabila anda membuat objektif anda sendiri untuk tempat kerja, ikuti formula standard yang membolehkan anda membuat matlamat yang boleh dicapai dan jelas. Mulakan dengan kata kerja yang memberi arahan kepada pekerja anda, kemudian beritahu mereka apa yang harus dilakukan secara khusus, kemudian jelaskan syarat untuk melakukannya. Contohnya, anda boleh membuat matlamat "Jual 25 kad hadiah menjelang akhir minggu." Ini memberi pekerja anda tujuan yang konkrit.

Ingat bahawa matlamat harus agresif dan mencabar sambil tetap realistik, jika tidak, pekerja anda akan merasa bahawa mencuba tidak ada gunanya. Contoh objektif berkesan yang lain termasuk meminta kakitangan anda menganalisis dan melaporkan metrik media sosial firma anda, seperti suka, retweet dan perkongsian, pada awal setiap minggu. Anda juga dapat menetapkan tujuan agar pekerja anda melengkapkan sijil dalam domain yang relevan, seperti iklan atau pemasaran, dalam jangka masa yang munasabah, namun ketat - tarikh akhir sangat penting untuk mewujudkan objektif yang berkesan.