Apakah Perbelanjaan Prabayar / Pendapatan Prabayar & Bagaimanakah Laporan tersebut dibuat dalam Kunci Kira-kira?

Perbelanjaan prabayar adalah wang yang dibelanjakan syarikat anda sebelum mendapat barang atau perkhidmatan yang anda bayar. Pendapatan prabayar - juga disebut pendapatan belum diterima dan pendapatan belum diterima - adalah sebaliknya; itu wang seseorang membayar syarikat anda terlebih dahulu sebelum anda membuat kerja. Apabila anda membuat penyata kewangan syarikat, anda harus memasukkan perbelanjaan dan pendapatan prabayar dalam kategori perakaunan mereka sendiri.

Petua

Apabila perniagaan membayar perkhidmatan atau barang terlebih dahulu, itu adalah perbelanjaan prabayar. Apabila syarikat dibayar sebelum melakukan kerja, itu adalah pendapatan prabayar. Mereka berdua berada di dalam kunci kira-kira, tetapi dalam akaun yang berlainan di bawah perbelanjaan prabayar di sisi aset dan hasil yang belum diperoleh di sisi liabiliti.

Apakah Perbelanjaan Prabayar dan Pendapatan Prabayar

Perniagaan tidak selalu menjadi masalah "Lakukan kerja; dapatkan wang." Katakan anda bekerja dalam pembinaan atau pembentukan semula. Sekiranya anda membuat kontrak untuk pekerjaan utama, adalah perkara biasa untuk meminta pelanggan deposit awal. Wang itu adalah hasil yang belum diperoleh sehingga anda memulakan kerja yang akan memperolehnya. Di industri lain yang melibatkan perkhidmatan bulanan berkala, anda mungkin menawarkan potongan harga jika, katakanlah, pelanggan melakukan pembayaran untuk enam bulan ke depan.

Perbelanjaan prabayar adalah apabila syarikat anda melakukan perkara yang sama. Anda membayar insurans anda untuk tahun ini pada 1 Januari, atau membayar perkhidmatan pembersihan pejabat enam bulan berikutnya lebih awal.

Masalah Perakaunan

Sekiranya anda memperlakukan perbelanjaan atau pendapatan prabayar seperti pendapatan biasa, itu akan menimbulkan gambaran yang salah mengenai kewangan anda. Katakan anda menerima $ 60,000 pada bulan Januari untuk perkhidmatan sepanjang tahun akan datang. Sekiranya anda melaporkan semua pendapatan pada bulan Januari, itu akan membuat anda kelihatan sangat berjaya - diikuti oleh 11 bulan apabila anda tidak mendapat pendapatan dari pekerjaan tersebut. Memperlakukan jumlah prabayar secara berbeza daripada pendapatan biasa memberikan perspektif yang lebih baik kepada setiap orang yang membaca penyata pendapatan atau kunci kira-kira anda.

Perbelanjaan Prabayar pada Kunci Kira-kira

Neraca adalah "tanda sama" dengan aset syarikat di satu pihak, liabiliti ditambah ekuiti pemilik di sisi lain. Ini menunjukkan kepada pembaca nilai aset anda - tunai, harta tanah, peralatan - dan berapa nilai syarikat itu setelah anda membayar semua hutang anda. Anda termasuk perbelanjaan prabayar di bahagian aset persamaan.

Contohnya, anggap anda membayar kontraktor pembersihan pejabat anda $ 2,400 lebih awal untuk pembersihan enam bulan berikutnya. Apa yang sebenarnya telah anda lakukan ialah menukar satu aset - $ 2,400 tunai - untuk perkhidmatan bernilai $ 2,400. Anda mengalihkan $ 2,400 daripada Tunai pada kunci kira-kira dan melaporkan $ 2,400 sebagai Perbelanjaan Prabayar sebagai gantinya. Setiap bulan, apabila anda mendapat pekerjaan yang anda bayar, anda mengurangkan kemasukan perbelanjaan prabayar sebanyak $ 400. Anda juga memasukkan perbelanjaan $ 400 pada penyata pendapatan anda.

Pendapatan Tidak Diperolehi pada Kunci Kira-kira

Pendapatan prabayar mungkin terasa seperti aset, tetapi bagi akauntan, itu adalah tanggungjawab. Katakan anda menghantar peralatan komputer bernilai $ 10,000 kepada pelanggan baru di luar negara dan anda mahukan wang itu terlebih dahulu. Sebaik sahaja anda menerimanya, ini akan menimbulkan hutang - anda berhutang dengan pelanggan bernilai $ 10,000 - jadi anda mempunyai tanggungjawab. Anda melaporkan $ 10,000 dalam Hasil Tidak Diperolehi di bahagian liabiliti pada kunci kira-kira, dan juga Wang Tunai di sisi aset. Apabila anda menghantar barang dan memperoleh wang, anda akan menghapus $ 10,000 dalam Hasil yang Tidak Diperolehi dan melaporkan pendapatan $ 10,000 pada penyata pendapatan.