Cara Melihat Kamera Web di Android

Pemilik perniagaan bukan sahaja sibuk di pejabat hari ini tetapi juga di jalan raya. Walaupun hanya untuk menjalankan tugas, pengusaha melakukan banyak tugas yang memerlukan mereka meninggalkan perniagaan tanpa pengawasan atau di tangan pekerja. Semasa di luar pejabat, anda mungkin ingin sekali-sekala mengintip lokasi perniagaan anda untuk melihat bagaimana keadaannya. Sekiranya anda mempunyai kamera web yang disambungkan ke komputer dan telefon pintar Android, anda dapat melihat kawasan di sekitar komputer anda, atau kawasan yang menghadap kamera, dari mana sahaja anda dapat mengakses Internet.

Sediakan DNS Dinamik untuk Komputer Hos

1

Buka penyemak imbas Web anda dan arahkan ke laman web yang menawarkan perkhidmatan DNS dinamik percuma. DNS Dinamik membolehkan anda mengakses komputer melalui penghala dan sambungan Internet jalur lebar anda walaupun ISP anda memberikan anda IP Dinamik yang berubah setiap kali anda menyambung ke Internet. Dengan Dynamic DNS, anda dapat memberikan nama host tetap ke komputer yang kemudian boleh anda gunakan untuk menyambung ke PC, dan kamera web anda, dengan hampir semua penyemak imbas Web yang menyokong video - termasuk penyemak imbas di telefon Android anda.

2

Buat akaun dengan perkhidmatan DNS Dinamik percuma. Laman web seperti DynDNS, FreeDNS atau No-IP menyediakan perkhidmatan Dynamic DNS asas tanpa sebarang bayaran. Selepas anda membuat akaun, catat nama pengguna, kata laluan dan nama host DNS dinamik anda.

3

Buka tab atau tetingkap baru di penyemak imbas anda dan masukkan alamat IP untuk halaman log masuk pentadbir penghala. Bagi kebanyakan penghala, alamat IP log masuk pentadbir lalai adalah "192.168.0.1," "192.168.1.1" atau "192.168.0.101." Walaupun begitu, alamat IP untuk penghala anda mungkin berbeza. Sekiranya anda tidak mengetahui alamat IP log masuk untuk penghala anda, periksa manual pengguna atau panduan pemilik. Setelah penyemak imbas anda memaparkan halaman masuk untuk penghala, log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan pentadbiran anda. Sekali lagi, jika anda tidak mengetahui nama pengguna dan kata laluan lalai untuk penghala, rujuk manual atau panduan pengguna.

4

Klik "Tetapan Lanjutan", "Pilihan" atau "Tetapan" pada halaman konfigurasi utama panel kawalan penghala. Klik "Tetapan DNS", "DNS Dinamik" atau pautan menu lain yang serupa. Masukkan nama host dinamik, nama pengguna dan kata laluan untuk akaun DNS Dinamik di medan yang sesuai.

5

Klik butang "Simpan", "Simpan Konfigurasi" atau "Simpan Tetapan". Reboot penghala dan tunggu untuk dimulakan semula.

Pasang Perisian Pemantauan Webcam

1

Buka penyemak imbas Web anda dan arahkan ke laman web yang menawarkan aplikasi percuma untuk memantau kamera web anda dari lokasi terpencil. Aplikasi seperti Yawcam, DeskShare dan Dorgem adalah percuma, agak mudah dipasang dan membolehkan anda melihat kamera web anda dari mana sahaja anda boleh mengakses Internet. Simpan program kamera web ke komputer anda.

2

Klik "Mula" dan kemudian "Komputer." Lihat ke folder tempat anda menyimpan fail pemasangan aplikasi pemantauan kamera web. Klik dua kali fail pemasangan untuk melancarkan wizard persediaan. Ikuti arahan di skrin untuk memasang program kamera web dan hidupkan semula komputer jika diminta.

3

Sambungkan kamera web ke PC dengan kabel USB jika anda belum melakukannya. Tunggu beberapa saat untuk Windows menginisialisasi kamera dan mengkonfigurasinya untuk digunakan pada PC anda. Windows tidak memerlukan pemacu untuk kebanyakan kamera web USB. Walau bagaimanapun, jika Windows meminta anda memasang pemacu untuk kamera, masukkan cakera pemasangan untuk kamera web dan kemudian ikuti arahan untuk memasang peranti.

4

Lancarkan aplikasi kamera web dan klik "Pilihan" atau "Alat" pada bar menu. Klik pilihan "Tetapan Kamera" atau "Tetapan Kamera Web" dan pastikan kamera web yang terpasang muncul dalam daftar dan aktif dalam aplikasi. Klik "Simpan" atau "OK" untuk menutup menu tetapan kamera.

5

Klik "Streaming Kamera Web", "Pemantauan Kamera Web" atau pilihan lain yang serupa dengan nama pada menu atau bar alat. Aktifkan pilihan "Mode Pemantauan", "Mode Pengawasan" atau "Pemantauan Jauh" dan klik "OK."

6

Masukkan nomor port untuk digunakan dalam penyemak imbas Web ketika mengakses kamera web di bidang "Port Streaming", "Port TCP / IP" atau "Port Kamera Web". Masukkan nombor antara 1000 dan 65,535. Jangan gunakan nombor port di bawah 1000 kerana Windows menggunakan banyak port ini untuk e-mel, tugas Web dan fungsi lain yang memerlukan sambungan Internet.

7

Masukkan nama pengguna dan kata laluan untuk digunakan ketika memantau kamera web jika pilihan tersebut tersedia dalam aplikasi. Simpan perubahan tetapan pemantauan kamera web. Kurangkan program kamera web ke bar tugas tetapi jangan tutup. Orientasikan kamera web anda sehingga menghadap ke kawasan yang ingin dipantau dari telefon Android anda.

Lihat Kamera Web pada Telefon Android

1

Buka penyemak imbas Web pada telefon Android anda.

2

Masukkan alamat URL nama host yang anda terima dari perkhidmatan DNS dinamik diikuti dengan nombor port yang anda masukkan dalam aplikasi pemantauan kamera web. Contohnya, jika nama host dinamik yang anda konfigurasikan adalah "mybusinesswebcam.dnsservice.com" dan nombor port yang dipilih adalah 10,444, anda akan memasukkan "mybusinesswebcam.dnsservice.com:10444" di bar alamat dan tekan "Enter." Tunggu beberapa saat sehingga halaman pemantauan agar kamera web dipaparkan di penyemak imbas Android.

3

Log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan pemantauan jika diminta dan klik butang atau ikon "Pergi" atau "Lihat". Tunggu beberapa saat sehingga penyemak imbas memaparkan tetingkap pemain video kecil. Klik butang "Main" di penonton video untuk menonton aliran dari kamera web yang disambungkan ke komputer di lokasi perniagaan anda.