Cara Memulakan Perkhidmatan Pengambilan dan Penghantaran Perubatan

Memulakan perkhidmatan pengambilan dan penghantaran perubatan anda sendiri adalah kaedah terbaik untuk melayari dunia keusahawanan. Syarikat kurir perubatan mempunyai sedikit biaya dan pelbagai cara untuk pemilik perniagaan yang gigih menjana wang. Bukan hanya hospital dan klinik yang menggunakan bekalan perubatan. Berjuta-juta orang memesan bekalan dalam talian atau memerlukan barang tertentu yang dihantar kepada mereka setiap hari.

Sama ada anda mengupah pemandu atau menghantar secara peribadi, perniagaan kurier perubatan adalah jalan terbuka bagi individu yang berminat. Perlesenan yang diperlukan, pengetahuan mengendalikan persediaan dan sampel perubatan, dan pekerja yang boleh dipercayai dengan berpakaian yang tepat adalah permulaan perkhidmatan kurier perubatan anda.

Perlesenan dan Pengetahuan Keselamatan Pengangkutan dan Keselamatan

Anda atau pekerja anda mesti dilesenkan dengan betul sebelum anda dapat memulakan penghantaran sampel perubatan. Sebagai contoh, di California, anda memerlukan Permit Pembawa Motor dari Jabatan Kenderaan Bermotor. Anda dan kurir anda juga mesti dilatih dengan betul untuk mengendalikan dan mengangkut bahan biologi.

Ini termasuk mendapatkan perakuan yang betul dari Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dan Akta Kemudahtanggungjawaban dan Kebertanggungjawaban Insurans Kesihatan dan menyelesaikan latihan bahan berbahaya. Integrity Medical Courier Training adalah salah satu syarikat yang menawarkan pilihan latihan all-inclusive untuk kurier khusus perubatan.

Membangunkan Rancangan Perniagaan

Rancangan perniagaan tidak hanya digunakan untuk mendapatkan pembiayaan, terutama ketika memulai perniagaan baru, tetapi juga memberikan gambaran yang realistis mengenai potensi keuntungan bisnis. Mulakan rancangan perniagaan anda dengan pernyataan misi dan penerangan mengenai syarikat anda. Sertakan bahagian analisis pasaran, rancangan operasi, rancangan pemasaran dan rancangan kewangan. Akhiri dengan rancangan kontingensi untuk kemungkinan kecemasan atau gangguan.

Peralatan Pengangkutan Perubatan yang Betul

Aspek yang paling penting dalam perkhidmatan kurier perubatan yang berjaya adalah pengendalian dan pengangkutan sampel perubatan yang betul. Bergantung pada bagaimana anda menyusun perniagaan anda, peralatan pengangkutan anda mungkin perlu menyimpan sampel pada suhu bilik, suhu sejuk atau beku. Sampel mungkin perlu dilindungi dari cahaya. Beberapa item yang anda pindahkan mungkin termasuk:

  • Darah

  • Sinar-X

  • Spesimen makmal

  • Slaid

  • Laporan Ujian

  • Rekod pesakit
  • Vaksin-vaksin

Apa yang Perlu Diperhatikan di Kakitangan Anda

Sewa kurir dengan kemahiran komunikasi yang baik - mereka adalah wajah perniagaan anda. Mereka harus memahami kolokialisme dan perbendaharaan kata bidang perubatan. Selain itu, mereka perlu menjadi pendengar yang baik dan tidak takut untuk bertanya, kerana pelanggan anda mungkin memberi mereka arahan khusus dengan sampel perubatan.

Kod Pakaian dan Prosedur Operasi yang betul

Tetapkan kod berpakaian untuk kakitangan kurier anda kerana ia mencerminkan profesionalisme syarikat anda, melindungi pekerja anda dari bahan biologi yang berpotensi berbahaya, dan menjaga integriti sampel perubatan yang anda bawa. Kurir anda harus memakai seragam yang merangkumi logo syarikat anda dan pengenalan diri mereka, dan mereka harus memakai kasut bersalut getah yang selesa yang menutupi seluruh kaki. Wajibkan kurir menjaga kebersihan yang betul sepanjang kerja mereka. Mereka harus mencuci tangan mereka dengan sabun atau pembersih tangan setiap kali mereka mengendalikan bungkusan perubatan, dan mereka harus dilatih mengenai apa yang harus dilakukan setelah bersentuhan dengan bahan biologi secara tidak sengaja.

Rekod Memandu yang Baik dan Kenderaan Terpelihara

Setiap kurir memerlukan rekod memandu tanpa cela dan lesen memandu negeri yang sah. Arahkan pemandu anda untuk mematuhi semua peraturan jalan raya dan jangan menggunakan telefon bimbit semasa memandu. Anda mesti menjaga kenderaan syarikat dengan baik. Ini bermaksud membuat dan menjaga jadual penyelenggaraan kenderaan yang memastikannya sentiasa bersih, baik di dalam maupun di luar.

Laksanakan Pelan Pemasaran

Dapatkan berita mengenai perkhidmatan penghantaran perubatan anda dengan menghubungi doktor, hospital, klinik dan farmasi tempatan untuk memberitahu mereka bahawa anda ada. Anda mungkin ingin mendapatkan kebenaran mereka untuk menghantar senarai harga melalui faks. Pertimbangkan untuk mengeluarkan iklan fizikal di kawasan yang anda rencanakan untuk ditayangkan, serta membeli iklan dalam talian di beberapa platform media sosial. Terus menggunakan media sosial untuk membuat catatan menarik yang akan menarik dan mengekalkan pelanggan.