Bagaimana Menjadi Penjual Kereta Borong

Sekiranya anda berminat dengan kereta dan perniagaan, memulakan penjualan kenderaan secara automatik mungkin merupakan jalan masuk yang baik dalam perniagaan kereta.

Cara Memulakan

Penjual borong menjual kenderaan kepada peniaga kereta lain, dan kadang-kadang di lelong kereta borong. Oleh itu, syarat untuk menjadi peniaga kereta borong biasanya tidak begitu ketat seperti apa yang diperlukan untuk memasuki penjualan kenderaan runcit.

Namun, bergantung kepada tempat tinggal anda, anda mungkin perlu diberi lesen dan ikatan, dan anda mungkin perlu lulus kursus latihan.

Syarat Lesen Negeri

Lesen yang anda perlukan akan berbeza-beza mengikut keadaan di mana anda merancang untuk berniaga. Pergi ke Jabatan Kenderaan Bermotor di negeri anda dan ikuti arahan untuk mendapatkan lesen. Anda mungkin juga perlu memfailkan perniagaan anda dengan pejabat Setiausaha Negara di negeri anda.

Akan ada banyak kertas kerja yang terlibat. Pastikan anda mengikuti arahan sepenuhnya, jadi anda tidak menghadapi kelewatan dalam mendapatkan lesen anda.

Bergantung pada tempat tinggal anda, anda mungkin juga perlu lulus kursus latihan. Di California, anda perlu lulus Pemeriksaan Bertulis Penjual Kenderaan. Anda kemungkinan besar perlu mendapatkan bon penjamin peniaga automatik. Di Maryland, bon yang anda perlukan adalah berdasarkan jumlah kenderaan yang anda harapkan akan dijual.

Bon Penjamin Auto Dealer

Anda memerlukan apa yang disebut ikatan penjamin. Ini adalah kontrak antara anda, negeri yang memerlukan bon dan pemegang bon.

Bon ini adalah jaminan bahawa anda, peniaga, akan menjalankan perniagaan anda dengan jujur. Penjual borong diharapkan dapat mematuhi semua undang-undang negeri ketika membeli dan menjual kenderaan. Melakukan penipuan atau tidak membayar kenderaan boleh menyebabkan tuntutan terhadap bon anda.

Anda mungkin akan menghantar dokumen yang menunjukkan bahawa anda mempunyai bon, bersama dengan permohonan pelesenan anda. Premium pada bon anda biasanya berdasarkan skor kredit peribadi anda, jadi semakin baik skor anda, semakin rendah premium anda. Memiliki jaminan akan memberi kredibiliti perniagaan anda bukan hanya kepada pihak berkuasa, tetapi juga kepada pelanggan anda.

Tempat Menjalankan Perniagaan

Anda mungkin atau mungkin tidak memerlukan lokasi fizikal untuk perniagaan anda. Anda tidak menjual kenderaan kepada orang ramai, jadi beberapa negeri hanya memerlukan pejabat. Di Arizona, peniaga kereta borong boleh bekerja di luar kediaman mereka.

Maryland mensyaratkan bahawa anda mempunyai kontrak dengan kemudahan membaiki kenderaan dalam jarak 5 batu dari perniagaan anda.

Dokumen-dokumen lain yang diperlukan

Anda memerlukan bukti insurans. Anda mungkin perlu menjalani pemeriksaan latar belakang jenayah dan penyedia tajuk. Sekiranya anda berada di luar rumah anda, anda mungkin memerlukan izin penghunian.

Simpan rekod terperinci semua transaksi anda. Anda memerlukan pernyataan jarak tempuh odometer untuk setiap kenderaan.

Strategi Perniagaan Diperlukan

Setelah semua dokumen yang diperlukan disetujui, jangan terperangkap tanpa rancangan perniagaan. Sama ada anda berhasrat untuk melakukan ini sebagai usaha sambilan atau mempunyai impian untuk pergi sepenuh masa dan mungkin berkembang menjadi runcit, ada baiknya merancang untuk memasarkan kepada peniaga kereta.

Ingat, pelanggan anda hanya akan menjadi peniaga kereta lain. Anda mungkin akan pergi ke lelong automatik borong untuk membeli dan menjual inventori anda. Anda juga boleh membawa perniagaan anda dalam talian. Lelong automatik borong dalam talian mula membuat kemajuan nyata dalam industri automotif.

Pemasaran untuk Penjual Kereta

Apa pun pendekatan anda, berikan calon pelanggan sebanyak mungkin maklumat yang anda boleh. Buat video komprehensif setiap kereta yang anda jual. Video yang baik akan menunjukkan semua perkara yang ingin diketahui oleh peniaga mengenai sebuah kereta. Sertakan kualiti dan keburukan setiap kereta. Pelanggan anda paling gembira apabila mengetahui apa yang mereka bayar.

Strategi ini akan memberi anda peluang terbaik untuk mencari peniaga di pasar yang berpotensi menggerakkan kereta itu. Dengan melakukan ini, anda akan membina pelanggan yang akan mempercayai anda untuk memberi mereka inventori yang dapat mereka jual ke pasaran runcit.

Banyak peniaga kereta tidak mempunyai masa untuk melelong atau mencari stok kenderaan dalam talian. Sekiranya anda mengetahui jenis kereta yang dikehendaki oleh peniaga, anda boleh menjadi pembekal yang dipercayai untuk peniaga tersebut.