Strategi Asas dalam Iklan

Iklan merangkumi mesej berbayar dalam gabungan promosi syarikat. Oleh kerana anda membayar masa atau ruang untuk penempatan iklan, anda biasanya mempunyai kawalan yang lebih besar terhadap pengembangan dan penyampaian mesej. Beberapa strategi utama menyumbang kepada kempen iklan dan reka bentuk dan penyampaian iklan yang berkesan.

Strategi Segmentasi

Syarikat dengan khalayak sasaran yang luas biasanya menyegmentasikan atau memecah pasaran kepada kumpulan pelanggan dengan ciri atau minat yang serupa. Ideanya adalah untuk memusatkan pesanan anda pada jenis pelanggan tertentu yang memberikan pulangan pelaburan yang besar. Pendekatan umum untuk segmentasi meliputi demografi, gaya hidup, corak penggunaan dan geografi. Sebaik sahaja anda mengenal pasti segmen diskrit, anda memilih satu yang akan disasarkan untuk kempen iklan tertentu.

Strategi Mesej

Strategi mesej anda merangkumi strategi kreatif, objektif mesej khusus dan teknik untuk mencapainya. Syarikat menggunakan pelbagai pendekatan kreatif dalam pengiklanan, termasuk humor, drama, visual yang menarik perhatian, jingle optimis dan slogan yang menarik. Mempromosikan penarikan semula jenama adalah objektif mesej yang biasa. Jingle, slogan dan sajak adalah teknik biasa untuk mengingat kembali. Mesej ketakutan dan kegelisahan bergantung pada emosi manusia ini untuk meyakinkan pelanggan untuk membeli. Menyajikan kepentingan sosial jenama, membuat orang ketawa, bermain dengan sensualitas dan mengubah fikiran dan tingkah laku adalah teknik umum lain yang digunakan dalam mesej.

Strategi Penentududukan

Kedudukan syarikat merujuk kepada cadangan nilai yang unik untuk pasaran sasaran tertentu. Oleh itu, strategi kedudukan anda bermula dengan pernyataan yang mengenal pasti apa yang anda tawarkan dan kepada siapa. Sebuah syarikat dengan peranti teknologi baru yang dipatenkan mungkin meletakkan dirinya sebagai penyedia teknologi ABC terkemuka untuk remaja dan dewasa muda. Dengan mempertimbangkan kedudukan ini, syarikat akan memfokuskan iklannya untuk menetapkan kedudukan ini melalui pesanan yang konsisten. Di pasaran yang lebih kompetitif, anda juga perlu mengetahui apa yang ditawarkan oleh pesaing untuk memastikan mesej anda menekankan pembezaan dan faedah unggul.

Strategi Media

Strategi media anda merangkumi mengembangkan campuran media dan pertimbangan beberapa faktor penempatan. Pertama, anda mesti memutuskan media atau media mana yang ingin anda letakkan iklan anda. Perniagaan kecil sering terhad kepada beberapa peluang iklan tempatan kerana had anggaran. Untuk memaksimumkan nilai iklan anda, anda harus mengetahui potensi jangkauan pasar sasaran, jumlah kemungkinan tayangan untuk iklan anda dan biaya untuk menghasilkan tayangan tersebut. Surat khabar tempatan, surat terus dan radio biasanya menawarkan cara yang paling berpatutan bagi perniagaan kecil untuk mengeluarkan mesej mereka.