Cara Sandarkan Bookmark & ​​Kata Laluan Safari

Sekiranya anda menggunakan Apple Safari untuk melayari web di komputer perniagaan, komputer rumah atau iPhone, anda mungkin ingin memastikan anda mempunyai cara untuk membuat sandaran penanda halaman dan kata laluan yang anda simpan. Sekiranya anda kehilangan data ini dalam kegagalan sistem, anda mungkin tidak mahu terjebak menghabiskan masa yang berharga untuk membina semula. Terdapat alat yang dapat Anda gunakan untuk sandaran penanda halaman dan kata laluan Safari, termasuk membuat salinan penanda buku Safari dan menyinkronkan data ke sistem iCloud Apple.

Penanda Halaman Safari dan iCloud

Seperti kebanyakan penyemak imbas web moden, Safari membolehkan anda menandai halaman web yang anda rancangkan untuk dilawati.

Anda boleh menyimpan data ini di komputer atau iPhone yang menjalankan Safari, tetapi anda juga boleh memilih untuk menyegerakkannya ke pelayan iCloud Apple. Untuk menyimpan penanda buku ke awan pada iPhone, ketuk aplikasi "Tetapan" di skrin utama, dan kemudian ketuk nama anda. Kemudian, ketik "iCloud." Gunakan suis togol untuk menghidupkan sokongan iCloud untuk Safari.

Sekiranya anda menggunakan Mac, klik menu Apple yang diwakili oleh logo Apple di sudut kiri atas skrin anda. Kemudian klik "Keutamaan Sistem." Klik "iCloud," dan klik kotak pilihan di sebelah "Safari."

Sekiranya anda mempunyai beberapa komputer Windows yang anda gunakan di rumah atau tempat kerja, anda juga boleh menyegerakkan penanda halaman dari penyemak imbas Windows kegemaran anda ke iCloud. Buka iCloud untuk Windows dan tandai kotak pilihan di sebelah "Penanda Halaman". Klik butang "Pilihan" untuk menentukan penyemak imbas apa yang anda mahu segerakkan data ke awan Apple.

Kata Laluan Safari dan iCloud

Anda boleh mengeksport kata laluan Safari ke awan Apple dan menyegerakkannya antara peranti. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan ciri Rantai Kunci Apple.

Pada iPhone, ketuk aplikasi "Tetapan" di skrin utama, kemudian ketuk nama anda. Ketuk "iCloud", kemudian "Keychain" dan hidupkan "iCloud Keychain" menggunakan suis togol. Masukkan kata laluan anda, dan buat kod keselamatan jika anda diminta untuk melakukannya.

Pada Mac, klik menu Apple, kemudian klik "Keutamaan Sistem." Klik "iCloud" dan kemudian "Keychain iCloud." Log masuk dengan ID dan kata laluan Apple anda, dan masukkan kod keselamatan yang anda buat atau minta pengesahan di telefon anda. Setelah peranti iOS dan macOS anda siap untuk menggunakan sistem, masing-masing akan meminta anda menyimpan kata laluan, maklumat pembayaran dan data sensitif lain ke awan untuk disimpan dengan selamat dari Safari.

Eksport Penanda Halaman Safari

Sekiranya anda tidak menggunakan iCloud, anda masih boleh membuat sandaran data Safari atau memindahkannya ke Mac baru. Anda hanya perlu mengetahui lokasi penanda buku Safari, yang ada di dalam direktori rumah anda di folder "Perpustakaan" yang tersembunyi. Untuk menjadikan folder ini kelihatan, anda boleh melancarkan tetingkap Terminal dengan mengklik aplikasi Terminal di subfolder Utiliti folder Aplikasi dan mengetik "chflags nohidden ~ / Library."

Pada versi macOS terkini, anda juga dapat membuat folder dapat dilihat melalui Finder. Untuk melakukannya, buka direktori rumah anda di Finder dengan mengklik menu "Pergi" dan kemudian "Rumah." Kemudian, klik menu "Lihat" dan klik "Tunjukkan Pilihan Lihat." Tandai kotak di sebelah "Tunjukkan Folder Perpustakaan."

Sekarang, arahkan ke folder Perpustakaan di folder rumah anda dan pergi ke folder Safari. Cari fail bernama Bookmarks.plist yang mengandungi penanda halaman Safari anda. Salin fail ini ke sistem storan penyimpanan awan, tongkat USB atau tempat lain yang anda rasa selesa untuk menyimpannya. Ingatlah bahawa seseorang yang mempunyai akses ke tempat anda menyimpan fail akan dapat mengetahui laman web yang anda tandakan, jadi simpan sahaja di tempat yang anda rasa selesa.

Sekiranya anda ingin memulihkan fail ini atau memindahkannya ke komputer baru, salin kembali ke lokasi ini, menimpa fail awal - tetapi ingat bahawa anda akan kehilangan penanda halaman yang dibuat sejak titik sandaran terakhir anda.

Eksport Kata Laluan Safari

Kata laluan yang anda simpan untuk Safari dan perisian Mac lain biasanya disimpan di "Library / Keychains" di direktori utama anda. Navigasi ke folder ini dan sandarkan fail ke tempat yang selamat.

Apabila anda perlu memulihkannya atau memindahkannya, salin ke folder ini. Anda boleh memberi mereka nama baru untuk mengelakkan menimpa fail Keychain yang ada. Kemudian, lancarkan aplikasi Akses Rantai Kunci dalam subfolder Utiliti folder Aplikasi. Klik menu "Fail" dan klik "Tambah Rantai Kunci", menavigasi ke fail Rantai Kunci yang ingin anda import

Masukkan kata laluan yang anda gunakan pada komputer sebelumnya atau sebelum sandaran. Pastikan anda tidak memasang atau menyimpan rantai kunci pada sistem yang tidak anda percayai, kerana seseorang dapat menggunakan fail untuk mengakses kata laluan anda.