Masalah Komputer: Skrin Hitam & Sudut Kiri Atas Kursor

Komputer anda melakukan pelbagai prosedur pemeriksaan diri apabila anda menekan butang kuasa, akhirnya menghasilkan boot sistem operasi anda dengan betul. Namun, jika anda hanya melihat layar hitam dengan kursor yang berkedip, ini menunjukkan kegagalan boot. Kegagalan ini boleh berlaku kerana masalah perkakasan, baki caj di mesin atau percubaan boot yang tidak berjaya dari sumber yang berbeza, jadi selesaikan terlebih dahulu masalah penyebab berpotensi ini.

But semula

Peraturan nombor satu operasi komputer adalah mudah: Apabila ragu, but semula. Komputer dapat mengembangkan cegukan elektronik kecil yang dapat mencegah pengoperasian yang betul, mengakibatkan tingkah laku yang aneh dan kadang-kadang tidak responsif. Dalam beberapa kes, reboot sistem akan menetapkan semula pelbagai proses dan operasi komputer, mengembalikan mesin ke keadaan berfungsi dengan baik. Tekan butang kuasa dan tahan sehingga komputer anda mati. Hidupkannya semula dan perhatikan tanda-tanda masalah yang berterusan.

Caj Baki

Semua pelbagai transistor dan komponen dalam komputer anda mampu menahan cas elektrik, dan kadang kala tenaga ini dapat mengganggu operasi yang betul. Menghilangkan caj ini dapat membantu menyelesaikan masalah boot. Matikan mesin dan cabut kabel kuasa dari bahagian belakang sistem. Sekiranya anda menggunakan komputer riba, tanggalkan baterinya. Putuskan sambungan semua peranti periferal, termasuk monitor dan sebarang aksesori USB. Tekan dan tahan butang kuasa sehingga 30 saat untuk mengeluarkan sisa tenaga dari sistem anda. Sambungkan semula kabel kuasa dan monitor, kemudian hidupkan komputer anda. Sekiranya but betul, sambungkan semula peranti periferal anda yang lain.

Ralat Boot

Komputer anda dapat melakukan boot dari sejumlah sumber yang berbeza, termasuk cakera keras, pemacu optik atau peranti yang disambungkan seperti pemacu USB mudah alih. Skrin hitam dan kursor yang berkedip dapat menunjukkan bahawa mesin anda cuba melakukan boot dari sumber selain daripada cakera keras. Pastikan tiada cakera dalam pemacu optik dan tanggalkan pemacu USB yang terpasang. Reboot dan perhatikan tanda-tanda kesilapan boot yang berterusan.

Masalah Perkakasan

Mungkin penyebab terburuk dari kesalahan boot, dan yang paling sukar untuk diselesaikan, adalah kegagalan perkakasan. Komputer anda memerlukan motherboard, cip memori dan cakera keras anda agar berfungsi dengan baik untuk boot yang berjaya. Sekiranya mana-mana komponen ini longgar, gagal atau mengalami kerosakan akibat litar pintas atau terlalu panas, anda boleh melihat lubang hitam pada monitor anda. Matikan dan minta juruteknik memeriksa semua komponen dalaman untuk memastikannya terpasang dengan selamat di soket dan port mereka, jika mungkin. Periksa tanda-tanda kakisan atau kerosakan dan ganti bahagian dengan tanda-tanda kedua-duanya. Sekiranya semuanya kelihatan dalam keadaan baik, cakera keras anda mungkin gagal. Berunding dengan juruteknik komputer untuk mendapatkan nasihat mengenai pilihan pembaikan atau pemulihan data.