Apa yang Dilakukan Pelaporan Seseorang di YouTube?

Banyak kandungan ditambahkan ke YouTube setiap hari - dan kerana ia adalah salah satu enjin carian video terbesar, seharusnya tidak mengejutkan bahawa ada kalanya kandungan yang tidak sesuai atau menyalahi undang-undang di Web. YouTube mempunyai sekumpulan panduan masyarakat yang harus diikuti oleh semua pengguna ketika mengirimkan video. Sama ada anda telah dilaporkan atau anda akan melaporkan seseorang, penting untuk mengetahui bagaimana dan kapan pelanggaran berlaku dan apa yang berlaku setelah YouTube diberitahu.

Menanda

YouTube menganggarkan bahawa video bernilai lebih dari 72 jam dimuat naik ke laman web setiap minit. Untuk membantu menapis kandungan, YouTube membolehkan pengguna menandai kandungan yang tidak sesuai sehingga kakitangan mereka dapat menyemaknya. Video yang ditandai disemak sepanjang masa oleh kakitangan YouTube dengan pelbagai alasan. Sekiranya anda menandakan video atau seseorang menandakan video anda, itu tidak bermakna video tersebut akan diturunkan. YouTube menyatakan bahawa video hanya dikeluarkan jika melanggar pedoman. Video mungkin ditandai kerana tidak jelas atau tidak sesuai untuk semua peringkat umur. Pengguna yang menandakan video tetap tidak dikenali, tetapi pengguna yang menyerahkan video masih diberitahu bahawa video mereka telah ditandai dan sedang dalam tinjauan.

Melapor

Pengguna yang merasakan pilihan penandaan tidak mencukupi dapat melaporkan video terus ke YouTube. Melapor jauh lebih serius daripada menandakan video; oleh itu, sesiapa sahaja yang melaporkan mesti memastikan laporan tersebut disebabkan oleh pelanggaran jelas terhadap garis panduan YouTube. Beberapa alasan umum untuk melaporkan termasuk penyamaran, spam atau video pancingan data, ancaman, buli siber dan juga video kematian atau kecederaan.

Masalah Hak Cipta

YouTube memandang serius pelanggaran hak cipta. Sekiranya video atau video yang anda dapati dalam talian melanggar hak cipta, video tersebut dapat ditandai dan akan disemak oleh kakitangan YouTube. Dalam aduan hak cipta, pengadu harus menjelaskan dengan jelas di mana pelanggaran itu terjadi, mengenal pasti alamat Web video dan memberikan maklumat hubungan agar staf YouTube dapat mengesahkan pelanggaran pelanggaran tersebut.

Teguran

Pengunggah video tidak dilarang secara automatik dari laman web jika kandungannya dikeluarkan. Sebaliknya, YouTube membuat garis panduan komuniti atau teguran hak cipta - keduanya mempunyai jumlah teguran tersendiri. Apabila pengguna menerima teguran garis panduan, teguran pertama adalah amaran, sementara teguran kedua dalam tempoh enam bulan yang sama akan melarang pengguna memuat naik selama dua minggu. Teguran ketiga yang berlaku dalam tempoh yang sama mengakibatkan penamatan. Pengguna tidak menerima teguran sekiranya kandungan dikeluarkan untuk keselamatan mereka sendiri. Teguran hak cipta dapat membatasi akses pengguna YouTube ke fitur di laman web ini, tetapi teguran tersebut hanya akan dihapus setelah tiga teguran dalam jangka waktu enam bulan. Pengguna dengan teguran hak cipta juga harus menyelesaikan kursus di Sekolah Hak Cipta YouTube untuk menghapus teguran.

Penamatan Akaun

YouTube boleh menghentikan akaun pengguna. Setelah ini berlaku, pengguna tidak dibenarkan mengakses atau bahkan membuat akaun YouTube tambahan. Pengguna dengan banyak pelanggaran terhadap garis panduan atau syarat perkhidmatan laman web dapat dihentikan. Sekiranya video dilaporkan disalahgunakan - seperti tingkah laku pemangsa - akaun boleh dihentikan serta-merta. Video YouTube yang dilaporkan sebagai gangguan, peniruan identiti dan kebencian juga dapat dihentikan tanpa teguran atau amaran.