Cara Memotong dan Mengedit Video di Editor Video YouTube

Dengan kamera HD kelas pengguna, komputer dan akaun YouTube, anda boleh mengedit dan memuat naik video anda tanpa perlu menyewa kru video profesional. YouTube menyediakan penyunting video dalam talian yang intuitif yang membolehkan anda mengumpulkan rakaman, menambah trek suara dan berkongsi video anda dengan hanya beberapa klik.

1

Masuk ke akaun YouTube anda, klik butang "Muat naik" di bar alat atas untuk membuka kotak dialog, dan kemudian arahkan ke fail yang ingin anda muat naik. Sekiranya anda sudah memuat naik video anda, lewati langkah ini.

2

Klik "Editor Video" di sebelah kanan halaman, dan kemudian klik "Edit." Video yang anda muat naik disenaraikan di kiri atas skrin.

3

Pilih ikon "+" pada klip video untuk menambahkannya ke garis masa penyuntingan. Sebagai alternatif, seret klip ke garis masa di bahagian bawah editor.

4

Arahkan kursor ke klip pada garis masa dan klik ikon gunting untuk memendekkan klip. Tetingkap pratonton dibuka dengan tangkapan skrin dan garis masa klip. Seret pemegang di kedua hujung garis masa pratonton untuk memendekkan klip.

5

Klik "Simpan" dan kemudian arahkan kursor ke atas klip sekali lagi. Pilih "Putar," "Kesan," "Teks" atau "Pergerakan Lambat" untuk menambahkan elemen ini ke video anda. Tetingkap pratonton dibuka untuk setiap pilihan, yang membolehkan anda menaip teks atau menggunakan kesan. Klik "Simpan" setelah selesai mengedit.

6

Tambahkan muzik dengan mengklik ikon nota muzik di sebelah kiri garis masa. Senarai trek audio yang diluluskan akan dibuka. Seret trek yang anda mahu ke garis masa, dan kemudian sesuaikan slaid kelantangan pada garis masa untuk menetapkan kelantangan.

7

Ketik tajuk untuk video anda di bar tajuk di bahagian atas editor, dan kemudian klik "Terbitkan." Video siap muncul dalam senarai video anda.