Label Penghantaran PayPal Saya Tidak Akan Mencetak

PayPal menawarkan banyak perkhidmatan pedagang selain hanya memberi kemampuan kepada perniagaan untuk menerima dan melakukan pembayaran. Salah satu perkhidmatan tersebut membolehkan perniagaan mencetak label penghantaran menggunakan dana PayPal untuk syarikat penerbangan seperti UPS dan Perkhidmatan Pos AS. Sebagai tambahan kepada kemudahan, PayPal menawarkan harga yang kompetitif untuk label penghantaran yang dibeli melalui perkhidmatan penghantaran mereka. Walaupun banyak perniagaan mencetak melalui PayPal setiap hari, anda mungkin mengalami masalah mencetak label penghantaran setelah membeli.

Periksa Pencetak Anda

Agar PayPal mencetak label penghantaran anda, ia mesti mempunyai akses tanpa gangguan ke pencetak anda. Periksa pencetak anda untuk memastikannya dihidupkan, disambungkan ke komputer atau rangkaian anda dan bebas dari sebarang kesesakan kertas atau masalah teknikal. Cetak halaman ujian dari program lain untuk menguji kefungsian pencetak anda. Sekiranya pencetak anda gagal mencetak halaman ujian, ikuti cadangan penyelesaian masalah pengeluar.

Pilih Pencetak yang Betul

Beberapa komputer mempunyai banyak pencetak yang terpasang di dalamnya, termasuk pencetak rangkaian dan pencetak dokumen seperti Adobe Acrobat atau pencetak Microsoft XPS. Pilih pencetak yang sesuai dari tetingkap pengurusan pencetak setelah memilih untuk mencetak label penghantaran PayPal anda. Sekiranya pencetak rangkaian dipilih, label anda mungkin berada di lokasi fizikal yang lain. Pencetak dokumen akan membuat salinan digital label anda dan bukan salinan cetak. Sekiranya anda tidak dapat menyelesaikan masalah pencetak, anda boleh menyimpan label penghantaran ke dalam format digital dan mencetak dokumen tersebut pada komputer yang berfungsi.

Mulakan semula Penyemak Imbas Web Anda

Sekiranya anda telah memeriksa pencetak anda dengan teliti dan tidak percaya ia salah, penyemak imbas Web anda atau pemalam penting yang dipasang di penyemak imbas anda mungkin salah. Tutup semua tetingkap penyemak imbas, kemudian mulakan semula program dan cetak label penghantaran anda dari PayPal. PayPal membolehkan anda mencetak semula label pos yang dibeli sehingga dua puluh empat jam selepas pembelian awal. Sekiranya memulakan semula penyemak imbas anda tidak berjaya menghasilkan pekerjaan cetak yang berjaya, cubalah mengakses PayPal dengan penyemak imbas lain yang dipasang di komputer anda.

Kuasa Mengitar Peralatan Anda

Setelah berjalan untuk jangka masa yang lama, proses terbuka pada RAM sistem anda dan pekerjaan cetak lama boleh menyebabkan pencetak dan komputer anda bertindak tidak menentu. Anda boleh menyelesaikan beberapa kesalahan dengan melakukan kitaran kuasa peralatan anda. Pusing kuasa melibatkan mematikan komputer dan pencetak anda, kemudian mencabut setiap peranti selama sepuluh hingga tiga puluh saat. Pasang semula peralatan anda dan cuba mencetak label penghantaran anda.

Membatalkan Label

Sekiranya masalah perkakasan atau perisian menghalang anda mencetak label penghantaran anda, PayPal membolehkan anda membatalkan label yang tidak digunakan dalam masa dua puluh empat jam dari pembelian awal. Anda boleh membatalkan label penghantaran dengan membuka tab "Sejarah" di maklumat akaun PayPal anda. Cari pembayaran yang berkaitan dengan label penghantaran yang ingin anda batalkan, kemudian klik pautan "Butiran" kemudian pilih pautan "Label Tidak Sah" untuk membatalkan label. Anda tidak akan dapat bayaran balik sekiranya USPS sudah mengimbas borang.