Apa yang Berkelayakan sebagai Internet Berkelajuan Tinggi?

Internet berkelajuan tinggi adalah istilah pemasaran yang menarik. Orang yang berfikiran teknikal biasanya membicarakan akses Internet mereka berkenaan dengan kualiti yang berbeza, termasuk cara di mana Internet diakses serta kecepatan akses. Terdapat beberapa perkara yang dapat anda perhatikan, bagaimanapun, untuk mendapatkan idea mengenai konsep gelongsor Internet "berkelajuan tinggi".

Bagaimana Kelajuan Internet Diukur

Perkhidmatan internet sering dijual dengan satu nombor. Diukur sama ada megabit sesaat atau kilobit sesaat, atau Mbps dan kbps, ini memberitahu anda seberapa cepat anda boleh memuat turun melalui sambungan anda. Hati-hati, kerana kelajuan Internet juga mempunyai angka kedua, selalunya lebih kecil yang mengukur kadar hulu. Kadar hulu adalah kadar di mana anda boleh menghantar bit. Bit yang dihantar merangkumi e-mel, lampiran, dan permintaan untuk memuat turun fail atau laman web. Walaupun kadar hulu memainkan peranan kecil dalam penggunaan Internet pengguna yang berat untuk memuat turun, kadar hulu yang rendah secara tidak proporsional dapat menimbulkan masalah. Kelajuan terpantas adalah yang paling hampir mendekati nisbah kadar muat turun ke muat naik 1: 1.

Kebolehpercayaan dan "Sentiasa Hidup"

Anda mungkin mengenal pasti penyedia Internet berkelajuan tinggi dengan cara ia menghubungkan anda ke Internet. Sebelum DSL, pengguna rumah harus membuat keputusan secara sedar untuk menyambung ke Internet melalui dial-up. Perkhidmatan Internet DSL dan kabel memperkenalkan pengguna setiap hari kepada idea saluran paip, selalu berhubung dan menunggu untuk digunakan. Sambungan DSL dan kabel juga beroperasi pada frekuensi yang tidak digunakan oleh perkhidmatan lain, sementara dial-up dapat diputuskan oleh panggilan telefon. Walau bagaimanapun, definisi ini mengklasifikasikan hampir semua perkhidmatan Internet moden - termasuk Internet tanpa wayar, kabel, DSL dan satelit - sebagai "kelajuan tinggi," tanpa mengira kadar bitnya. Kecuali anda mempertimbangkan perkhidmatan dial-up, ini mungkin bukan definisi yang bermakna tentang "kelajuan tinggi."

Penghalang Kelajuan Tradisional

Akses internet pada mulanya disediakan melalui sistem proprietari atau sambungan dial-up. Ketika sambungan Internet "jalur lebar" pertama muncul, sistem dial-up ini mencapai puncak sekitar 56kbps. Sambungan talian pelanggan digital awal, atau DSL, dapat, dalam keadaan ideal, menyediakan sekitar 1544kbps atau 1.544Mbps (LIHAT REF 4, Catatan kepada Editor, Sumber 1). Ini berjumlah kira-kira 25 kali kelajuan dial-up. Saluran T1 dan saluran ISDN, yang juga menggunakan rangkaian telefon, memberikan nombor yang serupa. Namun, hari ini, kelajuan sambungan pengguna rata-rata di Amerika Syarikat adalah sekitar 6.6Mbps (LIHAT REF 1), hampir lima kali ganda kadar “kelajuan tinggi” pada akhir 90-an. Kadar muat turun maksimum untuk sambungan jalur lebar pengguna boleh setinggi 300Mbps,hampir 200 kali lebih pantas daripada kadar data berkelajuan tinggi asal (LIHAT REF 2). Definisi "kelajuan tinggi" sebagai ukuran kadar bit semata-mata, dalam dekad yang lalu, telah berkembang.

Sukatan Penggunaan

Mungkin pengukuran moden terbaik sama ada sambungan Internet adalah "kelajuan tinggi" adalah perkhidmatan yang disokong pada kelajuan tersebut. Hampir mana-mana jalur lebar, atau tanpa sambungan, sambungan dapat menyokong tabiat melayari standard pengguna rumah. Penstriman video definisi standard, dengan lebar piksel 480, memerlukan sambungan 1Mbps minimum. Video definisi tinggi kelas atas, dengan lebar piksel 720, memerlukan sekurang-kurangnya 2.5Mbps. Menstrim video 1080p definisi tinggi memerlukan sekurang-kurangnya saluran paip 9Mbps untuk mengelakkan penundaan buffering. Dan nombor ini hanya mengambil kira satu peranti - jika lima pengguna di rangkaian pejabat anda secara serentak mengalirkan video 1080p yang terpisah, 10Mbps anda tidak akan kelihatan "berkelajuan tinggi." (LIHAT REF 3)