Cara Mengeluarkan Kunci Orientasi Dari iPad

Walaupun kemampuan iPad untuk tetap tetap dalam mod potret atau landskap berguna untuk beberapa senario, seperti persembahan skrin penuh atau membaca e-buku, membolehkan paparan berputar berdasarkan bagaimana ia diadakan menawarkan pengalaman yang lebih lancar untuk bekerja di pergi. Kunci orientasi yang terdapat pada setiap model iPad dapat diaktifkan atau dinonaktifkan menggunakan suis perkakasan atau tetapan perisian, bergantung pada cara perangkat dikonfigurasi.

Tanggalkan Kunci Menggunakan Suis Samping

1

Ketuk ikon "Tetapan" pada skrin utama iPad. Ketuk "Umum" dan pilih "Lock Rotation" di bawah tajuk "Use Side Switch to".

2

Tekan suis sisi ke atas ketika memegang iPad dalam mod potret untuk melepaskan kunci orientasi. Simbol buka kunci muncul di skrin dan ikon gembok hilang dari bar status.

3

Tukar ke aplikasi yang ingin anda gunakan. Sekiranya putaran disokong, paparan akan disesuaikan dengan mod potret atau landskap semasa anda memutar tablet.

Tanggalkan Kunci Menggunakan Butang Perisian

1

Ketuk ikon "Tetapan" pada skrin utama iPad. Ketuk "Umum" dan pilih pilihan "Bisukan" di bawah tajuk "Gunakan Tukar Sisi ke".

2

Ketik dua kali butang "Laman Utama" untuk memaparkan bar multitasking dan leretnya dari kiri ke kanan untuk mencapai butang kunci putaran skrin di bahagian paling kiri bar. Padlock muncul di tengah-tengah butang dan juga pada bar status iPad jika kunci orientasi dihidupkan.

3

Ketuk butang kunci putaran skrin untuk melepaskan kunci orientasi. Mesej "Orientation Unlocked" muncul dan gembok hilang.

4

Ketuk butang "Laman Utama" untuk kembali ke skrin utama dan melancarkan aplikasi yang ingin anda gunakan. Sekiranya menyokong putaran, secara automatik akan menyesuaikan agar sesuai dengan paparan ketika iPad diputar.