Peraturan & Peraturan untuk Tandas Awam Perniagaan

Walaupun perniagaan diminta untuk menyediakan kemudahan tandas untuk pekerjanya, tidak setiap perniagaan diminta untuk membenarkan pelanggan menggunakan tandas ini. Sekiranya syarikat memilih untuk membenarkan akses orang ramai, mereka mesti memastikan kemudahan itu sesuai dengan kod paip tempatan dan dengan Akta Orang Kurang Upaya Amerika.

Bilangan lekapan

Walaupun undang-undang persekutuan mewajibkan tandas untuk kegunaan pekerja, undang-undang mengenai tandas awam ditetapkan di peringkat negeri atau tempatan. Sebilangan besar negeri mengikut peraturan yang serupa dengan Universal Plumbing Code atau International Plumbing Code. Kod ini menerangkan jumlah minimum tandas dan urin untuk jenis lokasi tertentu.

Sebagai contoh, sebuah kedai runcit yang besar mungkin memerlukan satu perlengkapan per 50 pelanggan hingga penghunian maksimum lokasi, sementara sebuah restoran mungkin memerlukan tandas terpisah pada nisbah satu per 75 pelanggan lelaki dan wanita.

Akses Orang ramai ke Bilik Mandi Perniagaan

Tidak setiap negeri memerlukan perniagaan kecil untuk membuka tandas mereka kepada orang ramai, walaupun biasanya ada baiknya reputasi kedai melakukannya. Perniagaan di negeri yang tidak memerlukan akses awam boleh memilih untuk menyimpan tandasnya untuk pekerja hanya untuk menjimatkan kos operasi. Namun, beberapa negeri termasuk Illinois, Oregon dan Texas telah meluluskan versi Undang-Undang Akses Bilik Mandi, peraturan yang mengharuskan perniagaan untuk membuka tandas mereka kepada pelindung dengan keperluan perubatan yang sah.

Akta Orang Kurang Upaya Amerika

Tandas yang boleh diakses oleh orang ramai mesti mematuhi Akta Orang Kurang Upaya Amerika untuk memastikan ia dapat digunakan oleh mana-mana pelanggan. Tempat penginapan ini merangkumi bar pegangan di bahagian belakang dan sisi peralatan tandas, kawalan flush yang mudah diakses dan ruang yang mencukupi untuk menavigasi kerusi roda melalui tandas. Bangunan yang lebih lama mungkin tidak diperlukan untuk mengemas kini bilik mandi dengan standard ADA, walaupun pengubahsuaian yang dapat dicapai untuk meningkatkan akses mesti dilaksanakan.

Penginapan Identiti Jantina

Individu transgender dapat menghadapi kebimbangan yang unik ketika menggunakan kemudahan awam. Walaupun sebilangan perniagaan mempunyai tandas unisex, yang lain tidak. Beberapa syarikat mempunyai polisi yang membenarkan orang yang menggunakan bilik cuci yang sesuai dengan identiti jantina mereka. Kadang-kadang, undang-undang negara atau peraturan tempatan mengatur penggunaan kemudahan seks tunggal.

Masalah Tandas Lain

Bilik tandas awam mungkin dikunci, selagi kunci atau kod kunci mudah diakses oleh pekerja. Keperluan OSHA mewajibkan bilik mandi dijaga bersih dan selamat dari bahaya, seperti genangan air yang licin atau lekapan yang rosak, dan bekalan kertas tandas, sabun tangan dan tuala kertas yang mencukupi - atau alat pengering tangan elektrik - dijaga. Kod paip juga mewajibkan partisi fizikal di lokasi pelbagai lekapan untuk menjaga privasi.