Apakah Penyulitan WiFi Terkuat?

Walaupun keselamatan Wi-Fi lebih daripada sekadar pilihan penyulitan, memilih protokol yang salah dapat membuat anda mudah diserang. Teknologi Wi-Fi berkembang seiring berjalannya waktu, dan WPA2 telah dianggap sebagai kaedah paling selamat untuk melindungi sambungan Wi-Fi anda sejak pertengahan tahun 2000-an. Walaupun terdapat kaedah penyulitan Wi-Fi lain, WPA2 disyorkan oleh semua orang dari Cisco hingga Apple untuk keselamatan tanpa wayar.

WPA2 lawan WEP

WPA, atau Akses Dilindungi Wi-Fi, muncul pada tahun 1999 sebagai tindak balas terhadap kelemahan keselamatan dalam protokol Wired Equivalent Privacy, atau WEP, pada masa itu. Sejak dikemas kini pada tahun 2004, WPA2 telah menjadi lalai dalam perlindungan Wi-Fi untuk produk komersial. Walaupun WEP masih terdapat di banyak produk rumah, sebagai kaedah keselamatan Apple menyebutnya "tidak berfungsi." Sesiapa sahaja yang mempunyai sambungan Internet boleh memuat turun perisian yang dapat memasuki jaringan WEP dan melihat semua data yang dipindahkan.

Peribadi Versus Enterprise

WPA2 hadir dalam dua rasa: peribadi dan perusahaan. Kedua-duanya memberikan perlindungan yang kuat, tetapi kaedah Enterprise berfungsi lebih baik dalam persekitaran perniagaan besar di mana pengguna mungkin sering berubah. Dengan WPA2 Enterprise, setiap pengguna diberi tauliah unik untuk mengakses rangkaian. Kelayakan ini melalui pelayan dan pangkalan data pengesahan. Dengan WPA2 Peribadi, setiap pengguna mengakses rangkaian menggunakan frasa laluan yang sama, tanpa pengesahan tambahan diperlukan.

Kekurangan Selamat

Memandangkan usia penyulitan WPA2, anda tidak mungkin mempunyai banyak peranti di rangkaian rumah anda yang tidak menyokong protokol ini. Namun, jika anda berurusan dengan perkakasan lama dan perlu kembali ke kaedah penyulitan lain, kaedah terbaik seterusnya adalah menggunakan WPA Mixed Mode, atau WPA TKIP. Anda hanya perlu kembali ke WEP jika benar-benar diperlukan untuk peranti di rangkaian anda - dan walaupun begitu, anda mungkin mempertimbangkan untuk meningkatkan peranti sebelum menjejaskan rangkaian anda.

AES

Anda mungkin perhatikan bahawa ketika dokumentasi membincangkan mengenai WPA2, dokumen tersebut juga merujuk kepada AES, seperti di WPA2 Personal (AES). Advanced Encryption Standard menggunakan kunci 128-bit untuk mengamankan data yang dipindahkan melalui rangkaian Wi-Fi. Ia mungkin tidak banyak terdengar, tetapi kunci 128-bit dianggap di luar jangkauan pengkomputeran moden untuk dipecahkan. Sebagai standard, AES muncul pada tahun 2000 dan memenuhi standard pemerintah Amerika Syarikat untuk melindungi maklumat rahsia.