Cara Mencari Harga Seunit Dari Penyata Pendapatan

Memahami komponen penjualan syarikat anda adalah penting untuk tujuan perancangan anggaran dan untuk memasarkan produk anda dengan cekap. Harga seunit adalah salah satu cara untuk membezakan antara produk yang laris berbanding yang tidak. Walaupun penyata pendapatan memberikan jumlah penjualan, ia mungkin tidak memberikan harga seunit kecuali syarikat anda hanya menjual satu jenis produk atau memperincikan komponen penjualan syarikat anda pada penyata pendapatan.

Memahami Formula Harga Jualan

Ketika melihat penyata pendapatan perniagaan kecil anda, penjualan syarikat anda, yang sering disebut sebagai "baris teratas", mendapat perhatian khusus kerana ini adalah angka yang anda gunakan untuk mengurangkan semua perbelanjaan syarikat anda untuk memperoleh pendapatan bersih. Penjualan adalah gabungan semua invois atau resit penjualan syarikat anda. Sekiranya syarikat anda menggunakan kaedah perakaunan akruan, anda merekodkan penjualan ketika pelanggan membuat pesanan dan tidak semestinya apabila pelanggan membayar anda secara tunai. Sekiranya syarikat anda menggunakan perakaunan berasaskan tunai, anda hanya merekodkan penjualan ketika pertukaran wang bertukar tangan.

Lihat Harga Seunit

Harga per unit menjelaskan berapa banyak yang anda kenakan untuk setiap unit item yang dijual. Sekiranya pada hari tertentu, perniagaan anda menjual telefon bimbit seharga $ 100, beg bimbit telefon bimbit berharga $ 25 dan pengecas kereta berharga $ 30; jualan anda adalah $ 155. Kecuali jika anda memperincikan komponen penjualan untuk hari tersebut di penyata pendapatan syarikat anda, sukar bagi orang luar untuk mengetahui harga per unit setiap item yang dijual.

Menggunakan Jualan untuk Menentukan Harga Seunit

Untuk mencari harga seunit dari penyata pendapatan, bahagikan penjualan dengan jumlah unit atau kuantiti yang dijual untuk menentukan harga per unit. Sebagai contoh, memandangkan penjualan $ 500,000 untuk tahun ini dan 40,000 unit terjual, harga seunit adalah $ 12,50 ($ 500,000 dibahagi dengan 40,000). Memperoleh harga seunit dengan cara ini menghendaki syarikat anda mengekalkan invois penjualan terperinci dan tepat yang menyatakan kuantiti penjualan dan harga jualan untuk setiap item.

Apa yang Dikatakan oleh Pengiraan kepada Anda?

Memahami harga per unit untuk setiap item yang dijual syarikat anda membantu anda untuk memantau dan mengawal kos penjualan atau kos per unit anda. Ini sangat penting kerana berkaitan dengan inventori syarikat anda. Ini juga membantu anda memaksimumkan keuntungan syarikat anda dengan memperuntukkan pembelian produk terlaris atau item margin yang lebih tinggi dan menumpahkan barang yang tidak dijual atau barang bergerak yang lebih perlahan. Ini meningkatkan margin keuntungan kasar syarikat anda, iaitu penjualan ditolak kos barang yang dijual. Margin keuntungan yang lebih tinggi, yang sama dengan semua yang lain, bermaksud pendapatan bersih yang lebih tinggi bagi syarikat anda.