Apakah COLA dari segi Gaji?

Dolar yang melambung bermaksud nilai pembelian upah atau gaji seseorang boleh turun sementara perbelanjaan, seperti sewa, makanan dan gas, dapat meningkat. Penyesuaian kos sara hidup digunakan oleh majikan awam dan swasta untuk memberi ganti rugi kepada pekerja atas turun naik ini. Jabatan dan perniagaan gaji di seluruh AS menggabungkan COLA mengikut perjanjian pekerja dan majikan dan menggunakan perisian gaji untuk menguruskan hasil gaji.

Petua

Gaji dan upah yang merangkumi penyesuaian kos sara hidup (COLA) mengimbangi pekerja untuk inflasi yang menaikkan perbelanjaan asas seperti sewa dan makanan. Kenaikan gaji COLA secara berkala boleh dilakukan secara automatik seperti dalam beberapa pekerjaan pemerintah atau dirundingkan sebagai bagian dari perjanjian pekerjaan di sektor swasta.

Penerangan mengenai COLA

COLA adalah singkatan dari penyesuaian kos sara hidup atau elaun kos sara hidup. Penyesuaian kos sara hidup adalah kenaikan gaji yang meliputi kos inflasi, yang mempengaruhi kos perbelanjaan hidup seperti sewa, makanan, gas dan pakaian. COLA boleh dikaitkan dengan data nasional, antarabangsa atau geografi. Indeks Harga Pengguna, yang mengukur perubahan harga rata-rata untuk sejumlah item pengguna dari masa ke masa, sering digunakan untuk mencari COLA.

Mengira COLA Pekerja

COLA adalah kenaikan peratusan yang ditambahkan pada upah pekerja sebagai tambahan kepada kerja lebih masa, perbezaan shift, bonus atau kenaikan pampasan lain. Majikan kerajaan menggunakan peratusan COLA yang ditunjukkan oleh kerajaan negeri atau persekutuan yang terikat dengan Indeks Harga Pengguna.

Majikan swasta mungkin tidak menawarkan COLA kepada pekerja, yang bermaksud pekerja harus berunding COLA semasa proses pengambilan pekerja. Majikan swasta tidak diminta menggunakan Indeks Harga Pengguna untuk mencari COLA dan sebaliknya boleh menggunakan angka yang dipersetujui dengan pekerja. Kesatuan buruh merundingkan penyesuaian kos sara hidup bagi pihak anggotanya.

COLA dalam Perjanjian Pekerjaan

Penyesuaian kos sara hidup ditulis dalam perjanjian pekerjaan. Perjanjian tersebut menggariskan kaedah yang digunakan untuk mengetahui penyesuaian dan julat peratusan yang akan masuk. Setelah ditandatangani, perjanjian pekerja disemak dan pekerja diberi kod gaji tertentu yang mengenal pasti gaji yang dipersetujui dan kenaikan gaji automatik seperti pelarasan kos sara hidup.

Sebilangan kenaikan COLA boleh terjadi akibat perubahan pekerjaan dalam syarikat yang menghantar pekerja ke luar negara atau ke negeri lain. Dalam hal ini, kenaikan tersebut membantu pekerja menampung perbelanjaan sara hidup tambahan yang tidak dikenakan di lokasi asal mereka.

Termasuk COLA dalam Perisian Penggajian

Program perisian gaji biasanya merangkumi penambahan COLA semasa mencari jumlah gaji akhir. Memprogram perisian memerlukan pihak atasan untuk memberikan data tertentu mengenai penyesuaian biaya hidup sebelum program dapat menghitung COLA dengan tepat. Data yang diperlukan mungkin merangkumi gaji pokok pekerja, kod maklumat kos sara hidup dan maklumat yang lebih terperinci mengenai setiap kod, seperti jangka masa dan peratusan kenaikan.