Cara Memulakan Perniagaan Agensi Pemodelan

Adakah anda berminat dengan dunia fesyen atau sudah menceburkan diri dalam perniagaan? Anda mungkin mempunyai apa yang diperlukan untuk memulakan agensi pemodelan. Perniagaan seperti itu boleh memuaskan dan berpotensi menguntungkan.

"Menjalankan agensi pemodelan boleh menjadi sangat menyenangkan dan memuaskan," kata Gayle Carson, yang menjalankan sekolah dan agensi pemodelan di Florida selama 21 tahun dan menjabat sebagai presiden Modeling Amerika. "Sangat bermanfaat untuk melihat pencapaian model di agensi anda. Saya suka melihat perubahan untuk kebaikan pada orang yang saya latih dan kesan positif yang saya alami ketika keadaan berjalan lancar. "

Sandrine Galbert juga senang mengetuai agensi pemodelan dan model bimbingan.

"Menjalankan agensi pemodelan adalah banyak pekerjaan, tetapi waktu yang sangat menggembirakan," kata Galbert, yang kini menjalankan syarikat kecantikan Macob sebagai pengasas dan CEOnya.

"Menjadi 'ibu' kepada 50 model memang mencabar dan tidak kenal lelah, tetapi juga bermanfaat. Saya selalu seronok melihat mereka menyelesaikan pekerjaan landasan yang indah, ”kata Galbert. "Bagi kebanyakan wanita, modeling adalah mimpi yang menjadi kenyataan. Saya selamanya bersyukur kerana saya dapat mewujudkannya. "

Langkah Memulakan Agensi Pemodelan

Sekiranya anda memutuskan bahawa memulakan agensi pemodelan adalah kerjaya yang ideal untuk anda, ada beberapa langkah yang harus diselesaikan sebelum anda dapat memulakannya.

Tentukan Niche Anda

Mulakan dengan menyempitkan ceruk untuk mengkhususkan. Melakukan ini akan membantu anda menumpukan usaha anda, yang akan membolehkan anda menjadi lebih kompetitif.

"Walaupun pada awalnya menggoda untuk berusaha mengatasi banyak ceruk, industri agensi pemodelan sangat kompetitif, jadi membangun reputasi di ceruk tertentu dan kemudian secara bertahap berkembang adalah idea yang baik," kata Gabriel Bianconi, pengasas LABEL Talent Management and Scalar Penyelidikan. Scalar menginkubasi LABEL, yang merupakan agensi bakat dan pemodelan untuk influencer digital.

Menurut Bianconi, niche yang anda pilih boleh berdasarkan pelbagai faktor, termasuk:

  • Geografi (bakat berdasarkan bandar atau wilayah geografi tertentu)

  • Jenis bakat (seperti model untuk industri kecergasan)

  • Jenis pelanggan atau produk (seperti jenama pakaian wanita)

Untuk mendapatkan ceruk yang tidak terlalu tepu dan, sebagai hasilnya, dapat membantu anda menjadi lebih mantap dengan lebih cepat, Bianconi mencadangkan untuk meneroka saluran pengedaran baru. Beberapa contoh merangkumi platform media sosial tertentu.

"Juga pertimbangkan untuk mengkhususkan diri dalam gaya hidup dan trend fesyen yang akan datang, seperti positif badan, kecergasan dan kesihatan dan pakaian jalanan," katanya.

Sebelum membuka syarikat anda dan menentukan niche anda, pertimbangkan untuk melakukan tinjauan secara tidak rasmi, mencadangkan Bianconi, yang syarikatnya baru-baru ini melakukan pemotretan pop-up di New York City dengan sejumlah pengaruh media sosial.

"Bercakap dengan calon pelanggan dan model untuk mengetahui apa yang mereka cari dan jika ada keperluan yang tidak ditangani di pasar," katanya. "Sebaik sahaja anda memahami ruang, jauh lebih mudah untuk mencari niche yang bagus."

Bina Talent Network

Perniagaan anda hanya sebaik orang yang bekerja untuk anda. Sangat penting bahawa selain model profesional, berbakat, anda juga mempunyai sekurang-kurangnya seorang jurugambar dan artis solek yang mahir.

Luangkan masa untuk memeriksa pelbagai profesional yang anda pertimbangkan untuk mengambil. Minta melihat portfolio dan resume dan periksa rujukan.

"Penting agar rangkaian anda boleh dipercayai dan profesional," kata Bianconi. "Perkara terakhir yang ingin anda lakukan adalah berebut mencari jurugambar atau model setelah mendarat pelanggan."

Pastikan anda melakukan ketekunan yang sewajarnya ketika mengambil pekerja, Carson bersetuju: "Untuk memastikan bahawa anda akan berdaya saing dan berjaya dengan perniagaan agensi pemodelan anda, kumpulkan sekumpulan model dari pelbagai usia, saiz dan bakat."

Cari Pelanggan

Akhirnya, agensi anda perlu mendapatkan beberapa pelanggan. Untuk melakukannya, perlu menyasarkan jenis pelanggan yang ingin anda layani.

Walaupun pemodelan landasan fesyen tinggi dan muncul di majalah fesyen terkenal adalah pilihan popular untuk agensi dan bakat, niche ini sangat kompetitif. Sebagai agensi pemodelan baru, anda mungkin lebih beruntung mencari perniagaan pemodelan katalog untuk syarikat tempatan. Atau jika anda telah memutuskan untuk mengkhususkan diri dalam bidang khusus, seperti pemodelan sukan, maka hubungi syarikat yang menjual peralatan sukan.

Sebelum menawarkan perkhidmatan anda kepada bakal pelanggan, penting untuk membuat bahan pemasaran yang kelihatan profesional. Ini bermula dengan membuat portfolio berkualiti tinggi yang menunjukkan karya sebelumnya oleh agensi anda atau bahkan "kempen" yang telah anda gambar yang menunjukkan jenis pekerjaan yang dapat anda lakukan apabila diberi peluang.

"Industri ini sangat kompetitif, jadi cadangan nilai dan faedah anda harus sangat jelas dan jelas, terutama sebagai agensi permulaan," kata Bianconi. “Pada masa yang sama, menjadi permulaan kecil mempunyai kelebihan. Syarikat anda lebih mampu bertindak dengan cepat dan memberikan perkhidmatan yang mudah, pantas dan fleksibel kepada perniagaan. Agensi pemodelan kecil dapat menyesuaikan penawaran kepada setiap pelanggan dengan cara yang tidak dapat dilakukan oleh agensi besar, jadi manfaatkannya. "

Pertimbangkan Belanjawan

Memulakan agensi pemodelan biasanya tidak terlalu mahal, tetapi ada beberapa kos yang perlu dipertimbangkan. Sekiranya anda mahukan lokasi pejabat, anda akan memerlukan lebih banyak kos untuk memulakannya. Untuk mengurangkan kos pada mulanya, anda mungkin mahu memulakan perniagaan dari rumah. Ada kemungkinan melakukan banyak perniagaan agensi pemodelan secara dalam talian.

Untuk bekerja dari rumah, anda memerlukan komputer dan akses internet. Anda boleh mendapatkan segalanya dengan menghubungi bakal jurugambar, model dan artis solek secara dalam talian di pejabat rumah anda dan kemudian mengatur untuk bertemu mereka di lokasi awam. Sekiranya anda perlu melakukan pemotretan untuk portfolio atau pelanggan anda, anda boleh menyewa studio setiap jam.

"Anggaran yang diperlukan untuk memulakan agensi pemodelan dapat sangat berbeza, bergantung pada model perniagaan dan niche dan biaya agensi pemodelan yang dapat Anda kenakan untuk pekerjaan itu," kata Bianconi. "Dalam banyak kes, agensi anda dapat mendaftarkan bakat dengan harapan mereka hanya akan mendapat ganti rugi untuk projek yang telah siap."

Kemungkinan perniagaan anda memerlukan dana untuk keperluan operasi lain. Ini termasuk kos reka bentuk, termasuk untuk laman web dan jaminan penjualan, usaha pemasaran, termasuk iklan dalam talian, dan untuk portfolio kerja syarikat. Sekiranya anda mempunyai kepakaran dalam salah satu bidang ini, mulanya mungkin untuk menangani beberapa atau semua tugas ini sendiri sehingga agensi anda berkembang. Pada ketika itu, anda boleh menggunakan modal untuk membayar pelaburan tersebut.

Untuk memastikan perniagaan berjalan dengan lancar dari awal, disarankan agar anda berjumpa lebih awal dengan akauntan dan mungkin pengacara. Pakar sedemikian akan menunjukkan arah yang betul dari aspek kewangan untuk memulakan agensi pemodelan, dan juga bagaimana melindungi diri anda dan aset syarikat anda.

Sabar dan Sabar

"Walaupun mungkin menyenangkan untuk membuka agen pemodelan, jangan menganggap itu mudah," saran Carson. "Perlu waktu untuk membangun reputasi, baik dengan bakat dan klien."

Kesabaran dan ketabahan banyak berjalan dalam menjalankan agensi pemodelan yang berjaya, Galbert bersetuju. "Persaingan sengit untuk model dan agensi. Untuk berkembang maju, anda perlu banyak jaringan dan membina buku kenalan yang hebat dalam industri fesyen. "