Untuk apa LAN digunakan?

Rangkaian kawasan setempat (LAN) menghubungkan perkakasan komputer di kawasan setempat seperti pejabat atau rumah. Biasanya, LAN menggunakan sambungan berwayar untuk menghubungkan komputer antara satu sama lain dan ke pelbagai peranti persisian seperti pencetak. Peranti yang disambungkan ke LAN dapat mengakses data dari mesin yang disambungkan ke rangkaian. Pengguna LAN boleh berkomunikasi antara satu sama lain melalui sembang atau e-mel.

Ciri-ciri

LAN dibezakan oleh beberapa ciri yang membantu mengenal pasti satu LAN dari yang lain. Penempatan geometri mesin yang disambungkan ke LAN, yang dikenali sebagai topologi rangkaian, merujuk kepada bagaimana peranti disambungkan ke rangkaian. Ciri media LAN merujuk kepada sambungan fizikal peranti ke rangkaian. Biasanya, peranti menyambung ke LAN melalui kabel sepaksi, wayar berpintal atau kabel gentian optik. Protokol rangkaian mengatur spesifikasi untuk mengirim data di LAN. Protokol ini menentukan sama ada rangkaian adalah klien / pelayan atau LAN peer-to-peer.

LAN Pelanggan dan Pelayan dan Rakan Sebaya

LAN pelanggan / pelayan, kadang-kadang disebut LAN dua peringkat, terdiri dari komputer yang kuat, yang dikenali sebagai pelayan, yang diberi tugas untuk menguruskan pemacu cakera, pencetak dan lalu lintas rangkaian. Pelanggan dalam jenis LAN ini adalah komputer peribadi, atau stesen kerja, yang menjalankan aplikasi. LAN peer-to-peer, sebaliknya, adalah rangkaian di mana setiap komputer, atau nod, berkongsi sama dalam menjalankan LAN. Walaupun LAN peer-to-peer lebih mudah diatur, LAN tidak berfungsi dengan baik di bawah beban kerja yang berat, itulah yang dirancang khusus untuk menangani LAN klien / pelayan.

Kemampuan

Secara amnya, LAN memindahkan data pada kadar yang lebih cepat daripada sambungan talian telefon, tetapi terhad dalam jumlah komputer yang dapat mereka dukung dan jarak yang dapat mereka pindahkan data. LAN boleh menyambung ke LAN lain melalui talian telefon, satelit atau gelombang radio, mewujudkan apa yang dikenali sebagai rangkaian kawasan luas (WAN). WAN terbesar di dunia ialah Internet. Secara amnya, LAN melibatkan banyak wayar dan kabel yang boleh terbukti mengganggu. LAN Tanpa Wayar (WLAN) menjalankan fungsi yang sama seperti LAN, tetapi tanpa kekacauan.

WLAN

WLAN menggunakan gelombang radio untuk menghantar data dan bukannya kabel dan wayar. Piawaian umum yang digunakan dalam WLAN adalah teknologi Wi-Fi, yang berdasarkan standard 802.11 Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik untuk pemindahan data tanpa wayar. Sehingga tarikh penerbitan, standard 802.11a, 802.11b, 802.11g dan 802.11n digunakan secara meluas di WLAN. Piawaian Wi-Fi menyokong jenis antara muka yang sama yang digunakan dalam LAN, termasuk mencetak dan mengakses Internet, selagi peranti tersebut menyokong teknologi WLAN.