DailyMotion Vs. Youtube

Pada pandangan pertama, DailyMotion dan YouTube adalah haiwan yang serupa - mereka membiarkan orang memuat naik dan melihat video dari seluruh dunia. Tetapi ada perbezaan utama, terutama dalam konteks perniagaan kecil dan bagaimana mereka memasukkan laman web ke dalam identiti korporat mereka, sama ada untuk iklan, pemasaran atau tutorial video.

Nombor

Jumlah orang yang mengunjungi dan berinteraksi dengan laman web seperti YouTube dan DailyMotion adalah statistik yang sangat penting bagi perniagaan yang mempertimbangkan untuk meletakkan iklan teks atau video di laman web. Walaupun DailyMotion adalah laman web perkongsian video kedua terbesar di dunia di belakang YouTube, statistik yang dituntut oleh kedua-dua syarikat menunjukkan bahawa YouTube mempunyai kelebihan yang signifikan berbanding DailyMotion dari segi lawatan laman web yang unik, berjumlah satu bilion lawatan sebulan berbanding 112 juta kunjungan DailyMotion setiap bulan.

Melihat

Jumlah penonton yang lebih banyak ke laman YouTube sebahagiannya kerana terdapat banyak lagi yang dapat dilihat di YouTube. YouTube mendakwa bahawa lebih dari 72 jam video dimuat naik ke platform YouTube setiap minit. Walau bagaimanapun, kedua-dua laman web ini mempunyai video HD dan bukan HD, kemampuan penyematan video, akaun profesional dan iklan yang disasarkan. Mereka juga mengatur kandungan video ke dalam kategori, seperti Berita, Automotif dan Teknologi ("Geek Out," di DailyMotion). Tetapi YouTube nampaknya mempunyai beberapa kategori yang tidak dimiliki DailyMotion, seperti Sains & Pendidikan dan Memasak & Kesihatan.

Analisis

Oleh kerana dimiliki oleh Google raksasa carian, YouTube juga menyediakan akses ke alat analisis yang kuat, seperti YouTube Insight. Alat ini membantu individu dan perniagaan memantau siapa yang menonton video mereka, berapa kerap dan berapa lama, sehingga dapat membuat penyesuaian untuk kandungan video yang lebih berkesan. DailyMotion tidak menawarkannya pada tarikh penerbitan. Sebenarnya, DailyMotion mempunyai saluran YouTube sendiri - saluran yang menjadi platform di mana pengguna memuat naik banyak video - untuk mempromosikan laman DailyMotion.

Sekatan

DailyMotion dan YouTube mempunyai dasar yang menyekat apa yang dapat dimuat ke laman web mereka. Mereka secara rasmi melarang pornografi, memaparkan pelbagai bentuk penyalahgunaan dan pelanggaran hak cipta - walaupun semua kandungan tersebut masih menemui jalan masuk ke kedua-dua laman web tersebut. Untuk menyaring beberapa kandungan terlarang ini, terutama kandungan seksual eksplisit, kedua-dua laman web ini mempunyai penapis yang boleh anda aktifkan atau matikan. Penapis sedemikian disediakan untuk melindungi kanak-kanak di bawah umur daripada melihat perkara yang tidak sepatutnya, tetapi ia juga membantu menjadikan pengguna mengalami "SFW", atau selamat untuk tempat kerja.