Makna Profesionalisme dan Etika Kerja

Etika kerja seseorang adalah perwakilan wataknya. Etika kerja yang kuat menunjukkan bahawa orang itu memberikan nilai yang tinggi untuk melakukan pekerjaan yang baik, serta menghormati orang lain dan berfungsi dengan penuh integriti. Profesionalisme adalah komponen konsep etika kerja, yang menerangkan bagaimana seseorang datang bekerja dan menjalankan tugasnya. Terdapat beberapa cara seseorang dapat menunjukkan profesionalisme dalam pekerjaan.

Jadilah Tepat Masa dan Tepat Masa

Menjadi tepat pada waktunya adalah salah satu sifat profesionalisme yang paling asas. Seorang profesional datang bekerja sebelum pergeseran, menetap dan bersedia bekerja selama ini. Dia tepat pada waktunya untuk membuat janji temu dengan pelanggan dan pertemuan dengan kakitangan dan pengurusan. Pekerjaannya diselesaikan tepat pada waktunya dan dia memenuhi semua tarikh akhir yang diberikan kepadanya.

Mengambil Tanggungjawab dan Bertanggungjawab

Kualiti profesional lain dipertanggungjawabkan untuk tindakan anda. Seseorang yang mempunyai tahap profesionalisme tinggi bertanggungjawab terhadap tugasnya, tindakannya dan segala masalah yang timbul akibat kerjanya. Sekiranya masalah berlaku di mana pelanggan tidak mendapat produk tepat pada masanya kerana ahli pasukan lupa menghantarnya ke pusat operasi, orang profesional akan bertanggungjawab dan mengambil tindakan untuk menyelesaikan masalah tersebut. Tidak ada keuntungan dengan pekerja profesional.

Berstruktur dan Teratur

Seorang pekerja profesional teratur. Ini membantunya melakukan tugasnya dengan cekap dan berkesan. Mejanya diatur dengan hanya fail yang diperlukan yang diletakkan dengan rapi agar dapat dikerjakannya. Mejanya mempunyai fail untuk borang, brosur dan bekalan yang dia perlukan untuk menjalankan tugasnya dengan betul. Ini menghalangnya daripada perlu berlari-lari mencari mencari ruji semasa di tengah persembahan.

Mempunyai Penampilan Profesional dan Kebersihan yang Baik

Pekerja yang datang bekerja dengan pakaiannya yang ditekan, kemeja yang terselip dan kaus kaki yang sesuai telah meluangkan masa untuk memastikan penampilannya memenuhi standard pekerjaannya. Pakaiannya bersih, rambutnya disisir dan dia telah memastikan untuk menggosok gigi dan menggunakan deodoran. Dia akan menggunakan pudina selepas makan tengah hari atau menggosok gigi lagi. Dia ingin memastikan kesan pertamanya dalam situasi apa pun adalah positif. Orang lebih percaya pada seseorang yang telah meluangkan masa untuk memastikan penampilan profesional.

Bersikap Konsisten dan Profesional

Apabila seseorang mempunyai etika kerja yang kuat, mereka rajin memastikan kerja selesai dan dilakukan dengan betul. Ini bermaksud bahawa kerja dilakukan secara konsisten dengan baik dan dilaksanakan dengan cekap. Pemimpin perniagaan menginginkan tahap profesionalisme ini pada semua pekerja kerana kesilapan dan kelewatan memerlukan wang dan menimbulkan masalah lain.

Mempunyai Kerendahan dan Kebaikan

Seorang pekerja profesional yakin tetapi tidak berjalan-jalan di pejabat dengan sombongnya menyatakan pencapaiannya. Dia rendah hati dan baik hati, dan akan menawarkan diri untuk menolong orang lain. Dia adalah pemain pasukan yang memahami bahawa sumbangannya adalah salah satu bahagian dari persamaan yang lebih besar. Oleh itu, dia bekerja dengan orang lain untuk memastikan bahawa semua orang mencapai semua yang mereka dapat.