Kelebihan dan Kekurangan Pembiayaan Hutang dan Ekuiti

Pemilik perniagaan kecil selalu dihadapkan pada keputusan untuk membiayai operasi dan pertumbuhan perniagaan mereka. Adakah mereka meminjam lebih banyak wang atau mencari pelabur luar yang lain? Keputusan tersebut melibatkan banyak faktor termasuk berapa banyak hutang yang telah dimiliki syarikat pada buku-bukunya, jangkaan aliran tunai syarikat, dan betapa selesa pemiliknya bekerja dengan rakan kongsi.

Apakah Pembiayaan Ekuiti?

Dengan wang ekuiti daripada pelabur, pemiliknya merasa lega dengan tekanan untuk memenuhi tarikh akhir pembayaran pinjaman tetap. Namun, dia harus berhenti mengendalikan perniagaannya dan sering harus berunding dengan para pelabur ketika membuat keputusan besar.

Kelebihan Ekuiti

 • Kurang risiko: Anda mempunyai risiko yang lebih rendah dengan pembiayaan ekuiti kerana anda tidak mempunyai pembayaran pinjaman bulanan tetap. Ini sangat berguna bagi perniagaan permulaan yang mungkin tidak mempunyai aliran tunai positif pada bulan-bulan awal.

 • Masalah kredit : Sekiranya anda mempunyai masalah kredit, pembiayaan ekuiti mungkin satu-satunya pilihan dana untuk membiayai pertumbuhan. Walaupun pembiayaan hutang ditawarkan, kadar faedahnya mungkin terlalu tinggi dan pembayaran terlalu tinggi untuk diterima.

 • Aliran tunai : Pembiayaan ekuiti tidak mengeluarkan dana dari perniagaan. Pembayaran balik pinjaman hutang mengambil dana dari aliran tunai syarikat, mengurangkan wang yang diperlukan untuk membiayai pertumbuhan.

 • Perancangan jangka panjang : Pelabur ekuiti tidak menyangka akan mendapat pulangan pelaburan mereka dengan segera. Mereka mempunyai pandangan jangka panjang dan juga menghadapi kemungkinan kehilangan wang mereka sekiranya perniagaan gagal.

Kekurangan Ekuiti

 • Kos: Pelabur ekuiti menjangkakan akan mendapat pulangan wang mereka. Pemilik perniagaan mesti bersedia berkongsi sebahagian keuntungan syarikat dengan rakan ekuiti. Jumlah wang yang dibayar kepada rakan kongsi mungkin lebih tinggi daripada kadar faedah pembiayaan hutang.

 • Kehilangan Kawalan: Pemilik harus melepaskan beberapa kawalan syarikatnya ketika mengambil pelabur tambahan. Rakan ekuiti ingin mempunyai suara dalam membuat keputusan perniagaan, terutama keputusan besar.

 • Potensi Konflik: Semua rakan tidak akan selalu bersetuju semasa membuat keputusan. Konflik ini boleh muncul dari pandangan yang berbeza untuk syarikat dan perselisihan mengenai gaya pengurusan. Seorang pemilik mesti bersedia menangani perbezaan pendapat ini.

Apakah Pembiayaan Hutang?

Meminjam wang untuk membiayai operasi dan pertumbuhan perniagaan boleh menjadi keputusan yang tepat dalam keadaan yang tepat. Pemiliknya tidak harus berhenti mengendalikan perniagaannya, tetapi terlalu banyak hutang dapat menghambat pertumbuhan syarikat.

Kelebihan Hutang

 • Kawalan : Mengeluarkan pinjaman adalah sementara. Hubungan berakhir apabila hutang dilunaskan. Pemberi pinjaman tidak mempunyai pernyataan bagaimana pemiliknya menjalankan perniagaannya.

 • Cukai: Faedah pinjaman boleh ditolak cukai, sedangkan dividen yang dibayar kepada pemegang saham tidak.

 • Ramalan : Bayaran pokok dan faedah dinyatakan terlebih dahulu, jadi lebih mudah memasukkannya ke dalam aliran tunai syarikat. Pinjaman boleh menjadi jangka pendek, sederhana atau jangka panjang.

Kekurangan Hutang

 • Kelayakan: Syarikat dan pemilik mesti mempunyai penilaian kredit yang boleh diterima untuk memenuhi syarat.

 • Pembayaran tetap : Bayaran pokok dan faedah mesti dibuat pada tarikh yang ditentukan tanpa gagal. Perniagaan yang mempunyai aliran tunai yang tidak dapat diramalkan mungkin menghadapi kesukaran untuk membuat pembayaran pinjaman. Penurunan penjualan boleh menimbulkan masalah serius dalam memenuhi tarikh pembayaran pinjaman.

 • Aliran tunai : Mengambil hutang yang terlalu banyak menjadikan perniagaan cenderung menghadapi masalah untuk memenuhi pembayaran pinjaman sekiranya aliran tunai menurun. Pelabur juga akan melihat syarikat sebagai risiko yang lebih tinggi dan enggan membuat pelaburan ekuiti tambahan.

 • Cagaran : Pemberi pinjaman biasanya akan menuntut aset tertentu syarikat dipegang sebagai jaminan, dan pemiliknya sering diminta untuk menjamin pinjaman secara peribadi.

Semasa mencari dana untuk membiayai perniagaan, pemilik harus mempertimbangkan dengan teliti kelebihan dan kekurangan mengambil pinjaman atau mencari pelabur tambahan. Keputusan itu melibatkan penimbangan dan mengutamakan banyak faktor untuk menentukan kaedah mana yang paling bermanfaat dalam jangka masa panjang.