Apa yang Perlu Dipertimbangkan untuk Perancangan Pengeluaran?

Sekiranya anda pengeluar, perancangan pengeluaran sangat penting untuk mengetahui apa yang harus dilakukan untuk memenuhi sasaran pengeluaran anda. Grace College mengatakan bahawa pelbagai jenis perancangan pengeluaran adalah proses pentadbiran yang memastikan anda mempunyai bahan mentah, kakitangan dan barang lain yang mencukupi untuk membuat barang jadi pada tarikh akhir jadual pengeluaran anda.

Petua

Perancangan pengeluaran yang baik menyesuaikan proses pembuatan anda dengan kecekapan maksimum. Antara perkara yang harus anda pertimbangkan adalah kualiti output anda, kebolehpercayaan pembekal anda, kemahiran pasukan anda dan berapa banyak produk yang dapat dihasilkan kilang atau bengkel anda dalam masa tertentu.

Perancangan dan Penjadualan Pengeluaran

Pembaziran bukan rakan anda. Meminta pekerja duduk kerana anda tidak mempunyai bahan mentah yang anda perlukan adalah salah satu jenis sampah. Menyusun bahan mentah kerana anda memesan lebih banyak daripada yang anda boleh gunakan adalah perkara lain. Tidak ada yang baik untuk perniagaan.

Perancangan dan penjadualan pengeluaran berfungsi untuk mengelakkan masalah seperti itu, kata Katana. Perancangan dan penjadualan yang baik menyesuaikan proses pembuatan anda dengan kecekapan maksimum dan membantu anda memenuhi pesanan tanpa gangguan, kelewatan atau tekanan yang berlebihan. Ia memerlukan penjejakan ahli pasukan, bahan mentah, stesen kerja individu, proses pembuatan dan bekalan anda dengan tepat.

Altemir Consulting mengatakan terdapat enam langkah perancangan pengeluaran yang harus anda kuasai untuk merancang dan menjadwalkan pengeluaran yang berkesan:

  • Anda perlu memastikan output pembuatan anda cukup berkualiti untuk memuaskan pelanggan anda. Sekiranya anda mempunyai banyak sisa atau produk yang rosak, itu akan membuang jadual anda.
  • Anda perlu mengetahui keupayaan pembuatan anda. Sekiranya perancangan dan penjadualan pengeluaran menganggap kapasiti 20 peratus lebih tinggi daripada kenyataan, rancangan anda akan gagal.
  • Sekiranya pembekal anda tidak dapat menghantar bahan semasa anda memerlukannya, jadualnya akan runtuh. Ini tidak selalu menjadi kesalahan vendor: Sekiranya syarikat anda mengubah tarikh akhir atau keperluan bahan, itu boleh membuang sesuatu.
  • Perubahan mendadak dalam permintaan pelanggan dapat menjadikan perancangan anda tidak berguna. Sekiranya anda mengetahui industri yang anda jual tidak stabil, anda mungkin dapat memenuhi permintaan dan peningkatan permintaan anda.
  • Bil bahan yang menyenaraikan bahagian dan bahan mentah untuk produk tertentu mestilah tepat. Sekiranya anda memesan 1,000 komponen dengan nombor bahagian yang salah, selamat tinggal jadual anda.
  • Perincian proses anda juga harus betul. Rancangan pengeluaran anda mesti menjelaskan operasi apa yang akan dilakukan oleh kru anda, mengikut urutan apa, menggunakan peralatan apa dan berapa lama masa yang diperlukan.

Memikirkannya Melalui

Katana mengatakan ada langkah perancangan pengeluaran lain yang harus anda selesaikan jika anda mahu rancangan anda berkesan. Kaji rantaian pengeluaran anda dan cari ketidakcekapan. Setelah anda mengenal pasti mereka, cari jalan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Sebagai contoh perancangan pengeluaran, katakan bahan mentah anda melalui beberapa stesen kerja sebelum anda mendapatkan barang siap. Kaji setiap stesen kerja tetapi juga perhatikan aliran di antara mereka. Mungkin susunan mesin, peralatan dan kakitangan di lantai kedai anda tidak sesuai dengan arus yang lancar. Sekiranya demikian, memindahkan beberapa stesen kerja dapat meningkatkan kecekapan anda.

Kaji juga kakitangan anda, dan pelajari kekuatan dan kelemahan mereka. Sekiranya anda mengetahui kemahiran mereka, anda boleh memberikannya peranan yang betul dalam proses pembuatan anda; jika seseorang pergi kerana cuti sakit atau bercuti, anda tahu siapa yang paling sesuai untuk mengisi mereka.

Sebaiknya anda harus cekap sehingga anda dapat meningkatkan pengeluaran melebihi tahap normal anda tanpa menghadapi masalah. Dengan cara itu, jika anda mendapat pesanan terburu-buru yang besar, anda dapat menyesuaikan rancangan anda untuk meningkatkan output dan memenuhi permintaan yang mendadak.