Cara Menetapkan Semula Keretanya sepenuhnya

Sistem fail (atau sistem fail) mengatur data yang disimpan pada cakera keras. Ia memberitahu sistem operasi di mana fail harus diletakkan pada pemacu untuk pengambilan atau pengubahsuaian. Memformat cakera keras akan menghapus sistem fail ini sepenuhnya dan memasang yang baru di tempatnya; semua fail pada pemacu juga dipadamkan. Perniagaan kadang-kadang memilih untuk menetapkan semula, atau memformat, cakera keras di stesen kerja untuk meningkatkan prestasi PC. Menghapus kandungan pemacu dan memasang semula Windows dapat mempercepat stesen kerja, menghilangkan perbelanjaan peningkatan ke perkakasan baru.

Memformat Dari DVD Windows

1

Masukkan DVD Windows 7 ke pemacu optik. Klik "Mula," arahkan ke anak panah di sebelah kanan "Matikan", dan pilih "Mulakan semula" dari pilihan.

2

Tekan "Enter" apabila mesej "Tekan Mana-mana Kekunci untuk Boot Dari CD atau DVD ..." muncul. Komputer akan memuatkan kandungan DVD Windows 7.

3

Pilih pilihan bahasa, masa, mata wang dan papan kekunci anda dari menu lungsur turun. Klik "Seterusnya."

4

Klik "Pasang Sekarang." Semak syarat lesen, pilih "Saya Terima Syarat Lesen," dan kemudian klik "Seterusnya" untuk meneruskan.

5

Pilih cakera keras di mana Windows dipasang. Pilih "Pilihan Pemacu (Lanjutan)."

6

Klik "Format" dan ikuti arahan di skrin untuk menghapus kandungan pemacu.

7

Klik "Next" untuk memasang semula Windows 7 ke PC dan sediakan akaun baru anda.

Memformat di Windows

1

Klik "Mula" dan ketik "cakera" ke dalam bidang carian. Pilih "Buat dan Format Partition Hard Disk" dari hasilnya.

2

Klik kanan pemacu cakera yang anda mahu tetapkan semula dan pilih "Format" dari menu konteks.

3

Taipkan nama untuk pemacu baru di medan Label Volume. Pilih "NTFS" dari menu lungsur turun Sistem Fail untuk menggunakan pemacu dengan Windows XP, Vista dan 7; pilih "FAT32" untuk menggunakan pemacu dengan versi lama sistem operasi, seperti Windows 95 dan 98.

4

Nyahtanda "Lakukan Format Pantas." Klik "OK" dua kali untuk memformat cakera keras.