Kelebihan & Kekurangan Anggaran Baris Baris

Tidak menghairankan bahawa begitu banyak perniagaan kecil dan sederhana menggunakan anggaran item baris. Mereka mudah digunakan dan cepat dibuat. Anda tidak memerlukan ijazah perakaunan untuk mengetahuinya. Tetapi ada alasan baik mengapa syarikat menjadi kecewa dengan sistem penganggaran item baris juga. Pertimbangkan kelebihan dan kekurangan penganggaran item baris sebelum memutuskan jenis anggaran yang paling sesuai untuk perniagaan anda.

Mudah dibuat

Salah satu sebab bahawa penganggaran item baris sangat popular adalah kerana membuat anggaran item baris sangat mudah. Tidak perlu mempunyai latar belakang perakaunan untuk membuat belanjawan item baris, atau memahami sesuatu yang dibuat oleh orang lain. Untuk membuat belanjawan item baris:

  1. Buat lajur bertajuk Pengeluaran. Kelompokkan perbelanjaan yang serupa ke dalam kategori, seperti Bekalan Pejabat, Gaji, Latihan, Pemasaran dan lain-lain. Senaraikan setiap kategori pada baris yang terpisah di lajur Perbelanjaan.

  2. Buat lajur bertajuk Tahun Sebelumnya dan isikan tahun, seperti tahun 2018. Untuk setiap item baris, catat berapa banyak perbelanjaan syarikat dalam kategori tersebut tahun lalu.

  3. Buat lajur bertajuk Tahun Semasa dan isikan, misalnya, 2019. Rujuk kepada apa yang dibelanjakan oleh syarikat tahun lalu dalam setiap kategori, dan tentukan sama ada anda harus memperuntukkan lebih kurang untuk tahun depan. Catat jumlah anggaran baru untuk setiap baris kategori.

  4. Untuk mengesan perbelanjaan sepanjang tahun, buat ruangan untuk setiap bulan. Pada akhir Januari, atau setiap kali tahun fiskal anda dimulakan, hitung apa yang dibelanjakan syarikat untuk setiap kategori dan catatnya pada setiap baris. Lakukan perkara yang sama untuk setiap bulan.

Anda juga boleh meminta setiap pengurus jabatan untuk membuat anggaran item baris. Sebagai contoh, pengurus pejabat boleh membuat anggaran dengan setiap jenis bekalan pejabat - kertas mesin fotokopi, pad nota, pen dan sebagainya - sebagai item baris. Pengurus pemasaran boleh memiliki belanja item baris untuk iklan, acara, hubungan masyarakat, dan acara serupa lainnya. Setiap pengurus kemudian dapat melihat entri beberapa bulan dan melihat berapa banyak perbelanjaan yang dibelanjakan untuk setiap item baris.

Mudah difahami dan dianalisis

Sepanjang tahun ini, anda dapat melihat berapa banyak anggaran yang telah anda belanjakan untuk setiap item baris, dan memproyeksikan sama ada anda akan mempunyai belanjawan, atau jika anda akan melebihi atau kurang belanjawan, pada akhir tahun. Anda bahkan boleh memproyeksikan beberapa tahun ke depan dengan membandingkan belanjawan semasa anda dengan anggaran tahun sebelumnya untuk setiap item baris, dan menambah atau menurunkan anggaran untuk masing-masing berdasarkan arah apa yang anda rancangkan untuk mengambil syarikat itu di masa depan. Menganalisis belanjawan item baris mudah dilakukan kerana sangat mudah. Setiap perbelanjaan dijelaskan, satu demi satu.

Sukar disesuaikan

Anggaran item baris tidak dimaksudkan sebagai anggaran lancar yang dapat disesuaikan sepanjang tahun. Sekiranya seorang pengurus memberitahu pada bulan Mac, misalnya, bahawa jabatannya melebihi anggaran kerana kos beberapa barang yang diperlukan telah meningkat melebihi jangkaan, dia tidak dapat menyesuaikannya tanpa mendapat persetujuan dari pihak atasan. Oleh itu, dia tahu bahawa dia akan menghabiskan lebih banyak anggaran untuk tahun ini kecuali dia mengurangkan di kawasan lain. Dilema jenis ini boleh menyebabkan pengurus membuat keputusan yang cepat - seperti mengurangkan iklan - hanya untuk memulihkan kerugian belanjawan.

Tiada Ruang untuk Justifikasi

Penganggaran item baris, secara semula jadi, hanya merangkumi perbelanjaan. Tidak ada ruang untuk pendapatan atau keuntungan yang dibuat. Oleh itu, apabila item baris melebihi anggaran, tidak ada cara untuk menunjukkan sebabnya, walaupun itu disebabkan oleh peningkatan pendapatan. Pepatah - "Anda harus mengeluarkan wang untuk menghasilkan wang" sering berlaku. Sekiranya ada peluang di mana anda dapat berpartisipasi dalam pameran perdagangan yang sebelumnya tidak tersedia untuk anda, dan pengurus tahu bahawa pertunjukan itu akan memberikan banyak petunjuk baru, maka dia mesti melampaui anggaran untuk menghadiri pameran tersebut. Walaupun syarikat itu membawa perniagaan dan pendapatan baru, maka dia tidak menunjukkannya dalam anggaran item baris.