Contoh Keadaan Kerja

Keadaan dan persekitaran kerja mempunyai kesan yang signifikan terhadap produktiviti pekerja dan akhirnya kejayaan perniagaan. Walaupun keadaan sering berbeza mengikut industri, dan berdasarkan sumber daya majikan, pemilik perniagaan kecil yang berjaya memperhatikan dan memahami keadaan di mana mereka mengharapkan pekerja mereka melakukan.

Apakah Keadaan Kerja?

Keadaan kerja adalah konteks di mana seorang pekerja diharapkan dapat menjalankan tugasnya. O * Net.com Jabatan Tenaga Kerja AS menggambarkan konteks kerja sebagai "faktor fizikal dan sosial yang mempengaruhi sifat pekerjaan," yang mana ia dibahagikan lagi kepada tiga kategori:

Keadaan Fizikal: Keadaan fizikal di tempat kerja dan tuntutan fizikal pekerjaan. Keadaan ini merangkumi perkara seperti pencahayaan, ukuran ruang di mana seorang pekerja mesti menjalankan tugasnya, pendedahan kepada toksin yang berpotensi, alergen, bahaya nuklear atau biologi, dan jenis tekanan fizikal (seperti pengangkatan berat, yang diharapkan oleh seorang pekerja untuk mengalami .

Hubungan Interpersonal: Semua pekerjaan memerlukan beberapa jenis hubungan dengan yang lain, tetapi sifat dan kekerapan hubungan ini berbeza dari pekerjaan ke pekerjaan. Keadaan kerja dalam kategori ini mungkin termasuk bekerja dengan pelanggan, membuat "panggilan dingin" melalui telefon atau secara langsung, bekerja dengan orang-orang yang bermusuhan atau berpotensi berbahaya, bercakap di hadapan umum, menjawab telefon atau menjawab e-mel.

Karakteristik Pekerjaan Struktural: Ciri-ciri struktur ditentukan oleh jangkaan prestasi kerja, seperti penjadualan pekerjaan, akibat dari membuat kesalahan, garis lintang pengambilan keputusan bebas, dan sama ada pekerjaan itu sebahagian besarnya tidak berstruktur atau memerlukan banyak tugas berulang.

Masalah Keadaan dan Pematuhan Tenaga Kerja

Undang-undang persekutuan, negeri dan tempatan mengatur keadaan kerja. Beberapa undang-undang ini merangkumi:

Piawaian kesihatan dan keselamatan : Undang-undang persekutuan menghendaki majikan menyediakan persekitaran kerja yang selamat dan memberi pekerja perlindungan terhadap bahaya, seperti perlindungan mata, sarung tangan dan kemudahan pencemaran.

Peraturan tempat kerja : Banyak negeri mempunyai undang-undang yang menyekat waktu kerja atau menghendaki majikan memberikan rehat berbayar kepada pekerja.

Penguatkuasaan kontrak di tempat kerja: Seorang majikan boleh memberikan pekerja tempat tinggal atau keadaan kerja tertentu yang ditentukan dalam kontrak pekerjaan. Perjanjian ini biasanya mengikat dan majikan harus mengharapkan terma kontrak yang menentukan waktu kerja, keadaan kerja fizikal dan jangkaan mengenai tanggungjawab dan tugas kerja.

Kegagalan untuk mematuhi undang-undang dan peraturan keadaan tempat kerja boleh mengakibatkan denda, tuntutan mahkamah dari pekerja yang cedera atau tidak puas hati dan publisitas buruk. Memahami tanggungjawab anda, dan melampaui tanggungjawab tersebut, dapat melindungi perniagaan anda dari masalah undang-undang.

Keadaan dan Produktiviti Kerja

Keadaan kerja boleh memberi kesan yang besar terhadap semangat dan produktiviti. Di samping itu, keadaan kerja yang sihat juga melindungi kesejahteraan pekerja, mengurangkan kemungkinan kecederaan di tempat kerja bersama dengan kewajipan kewangan yang timbul dan keperluan untuk mengambil cuti. Pemilik perniagaan kecil yang melabur dalam penambahbaikan di tempat kerja dan menanam budaya positif sering dihargai oleh prestasi pekerja yang lebih baik dan pendapatan yang lebih tinggi.

Contohnya

Marianne memiliki syarikat logistik permulaan yang kecil. Dia menerima pelaburan yang cukup besar dalam perniagaannya dan mula mencari ruang pejabat baru. Oleh kerana semua 10 pekerjanya bekerja berjam-jam di meja mereka, dia prihatin dengan komplikasi kesihatan yang berkaitan dengan pekerjaan termasuk perkembangan sindrom karpal terowongan, sakit belakang, dan penyakit kardiovaskular. Dia tahu bahawa pekerja yang tidak selesa, cedera atau sakit juga tidak produktif seperti pekerja yang berada dalam keadaan sihat dan dapat menjalankan tugas tanpa rasa sakit.

Semasa mencari ruang pejabat barunya, Marianne memerintahkan brokernya untuk mencari pejabat di bangunan dengan pusat kecergasan yang menawarkan keahlian kos rendah kepada pekerja pejabat. Dia juga berunding dengan ahli terapi pekerjaan yang merupakan pakar ergonomi ketika memilih meja, kerusi dan peralatan komputer untuk pekerjanya. Setelah langkah itu selesai, Marianne mengumumkan bahawa dia akan menanggung kos keahlian pusat kecergasan dan membenarkan pekerja mengambil masa tiga jam tambahan setiap minggu untuk bekerja di pusat, dengan syarat mereka dapat memberikan dokumentasi (dalam bentuk log masuk melalui aplikasi mudah alih pusat kecergasan) latihan.

Petua

Teknologi telah memudahkan pekerja menyelesaikan sebahagian atau semua pekerjaan mereka dari rumah. Dalam situasi di mana pekerja yang berkelayakan dan produktif mungkin tidak dapat melakukan dengan berkesan dalam persekitaran kerja tertentu, pemilik perniagaan mungkin ingin mempertimbangkan untuk membenarkan pekerja bekerja dari luar pejabat secara sementara atau tetap.

Memerihalkan Persekitaran Kerja

Semasa mencari bakat baru, pemilik perniagaan dan pengurus pengambilan pekerja biasanya memberikan maklumat mengenai keadaan kerja dalam iklan pekerjaan dan pemberitahuan. Perekrut pihak ketiga juga sering mempunyai maklumat ini dan menyampaikannya kepada calon. Memerihalkan persekitaran kerja dalam senarai pekerjaan dengan tepat melayani dua fungsi utama:

Pemilihan sendiri: Memberikan perincian mengenai persekitaran dan keadaan kerja syarikat membantu pencari kerja menentukan sama ada ini adalah pekerjaan yang patut dilamar. Contohnya, jika seseorang mencari pekerjaan standard, 9 hingga 5 dengan kerja lembur minimum atau tidak, dia kemungkinan akan melewati senarai pekerjaan yang menunjukkan bahawa pekerja dijangka bekerja secara bergilir-gilir giliran dan mungkin akan melakukan panggilan sekurang-kurangnya satu minggu sebulan. Pemilihan diri seperti ini memberi manfaat kepada pemilik perniagaan dan pengurus pengambilan pekerja yang dapat memberi tumpuan kepada kumpulan aplikasi yang lebih kecil.

Pematuhan undang-undang: Pernyataan mengenai keadaan dan persekitaran kerja, termasuk tuntutan fizikal pekerjaan, dapat berguna dalam mempertahankan diri dari tuntutan diskriminasi atau tuntutan penginapan hilang upaya. Walaupun undang-undang persekutuan jelas bahawa diskriminasi berdasarkan kategori yang dilindungi adalah haram, perniagaan dapat membuktikan bahawa ketidakmampuan atau keengganan pemohon untuk melakukan syarat yang tulus terhadap pekerjaan itu membenarkan keputusan untuk tidak mengambil pekerja tersebut. Sebagai contoh, jika tukang masak restoran diharapkan berdiri di atas dapur yang kuat dan panas untuk pergeseran yang lama, restoran mungkin dibenarkan untuk tidak mengambil orang yang tidak bersedia atau tidak dapat bekerja dalam keadaan tersebut.

Mengelakkan Bahasa Diskriminasi dan Sebaran Iklan yang Bias

Walaupun memberikan penerangan yang tepat mengenai keadaan kerja adalah penting baik untuk membuat pekerjaan yang baik dan. melindungi syarikat daripada kemungkinan masalah undang-undang, juga penting bagi pemilik perniagaan kecil untuk membezakan antara bahasa yang menggambarkan persekitaran kerja dengan tepat dan yang mungkin mencerminkan amalan pengambilan pekerja yang diskriminatif. Menjalankan semua senarai pekerjaan oleh syarikat atau pengacara undang-undang ketenagakerjaan pihak ketiga dapat membantu mencegah kemungkinan timbulnya masalah undang-undang akibat iklan pekerjaan yang kurang disusun atau diedarkan.

Contohnya

Point-Blank Consulting adalah syarikat pengoptimuman media sosial dan mesin pencari yang telah wujud selama tujuh tahun, beralih dari permulaan yang pantas ke perniagaan bersaiz sederhana yang mapan. Syarikat bukan sahaja kini memperoleh untung, tetapi beberapa pelaburan baru memungkinkan untuk memperluas tenaga kerjanya, terutama di jabatan IT. Pemilik berkumpul untuk mengembangkan beberapa senarai pekerjaan yang mereka harapkan akan menarik bakat yang kuat.

Satu senarai mengandungi bahagian yang berbunyi seperti ini: "Budaya pejabat Point-Blank bertenaga tinggi, menyeronokkan, dan menarik. Kami mencari bakat baru dan berpendapat bahawa graduan baru yang bercita-cita tinggi akan sesuai."

Sayangnya, bahasa ini, terutama penekanan pada "lulusan baru" boleh dianggap melanggar undang-undang diskriminasi usia. Lebih buruk lagi, pasukan media sosial Point-Blank mula menyiarkan iklan dengan perimeter yang menghadkan penayangan kepada orang yang berusia di bawah 30 tahun. Seorang penyiasat buruh di negara ini menemui iklan tersebut. sambil melakukan penyelidikan, dan membuka penyelidikan ke Point-Blank, membebankannya dengan amalan pengambilan pekerja yang diskriminatif.