Cara Menghubungkan Dua Monitor ke Komputer riba

Kadang kala anda kehabisan ruang pada komputer riba atau monitor desktop anda. Ini adalah masalah biasa bagi pelbagai jenis perniagaan, seperti perniagaan reka bentuk grafik. Nasib baik, ada jalan penyelesaiannya, seperti menyambungkan dua monitor ke komputer riba anda. Itu memberi anda lebih banyak ruang kerja dan membuat anda merasa kurang terpojok. Sebenarnya, beberapa kaedah yang ada untuk menyambungkan monitor luaran ke komputer riba membolehkan anda menyambungkan lebih dari dua monitor ke komputer riba.

Sekiranya Anda Mempunyai Laptop Baru

Sekiranya anda mempunyai komputer riba yang lebih baru, beberapa monitor mestilah mudah. Anda mempunyai Thunderbolt 3, yang menggunakan port USB Type-C. Ini adalah standard penyambung terkini, dan ini adalah kaedah yang berkesan untuk komputer riba terbaru untuk mengeluarkan video.

Pelbagai kelebihan disertakan dengan petir. Sebagai permulaan, anda tidak memerlukan banyak kabel untuk menangani data, audio, dan video. Anda kini mempunyai satu kabel yang melakukan semua itu untuk anda. Kabel akan mengendalikan penghantaran data anda, audio anda, video anda, dan juga kekuatan anda. Ini bermakna anda akan mempunyai kekacauan di ruang kerja anda dan juga bahawa komputer riba yang anda gunakan mungkin akan menjadi lebih nipis dan lebih kecil sekarang sehingga banyak port telah digabungkan menjadi satu.

Pelabuhan Thunderbolt 3

Sekiranya anda mempunyai komputer riba yang lebih baru dengan port Thunderbolt 3 dan monitor yang mampu menangani standard Thunderbolt, maka anda hanya perlu menghubungkan setiap monitor ke port Thunderbolt. Ternyata, semuanya tidak semudah itu. Anda mungkin akan mempunyai monitor lama atau komputer riba lama. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi masalah tersebut.

Sekiranya komputer riba anda adalah jenis yang lebih baru dengan beberapa port Thunderbolt, tetapi monitor anda tidak mempunyai input untuk Thunderbolt. Sekiranya demikian, anda perlu mendapatkan penyesuai untuk monitor; satu untuk setiap. Mereka boleh menjadi penyesuai USB-C ke DVI atau USB - C ke HDMI.

Pelabuhan Thunderbolt Tunggal

Sekiranya komputer riba anda hanya mempunyai satu port Thunderbolt, anda perlu mendapatkan stesen dok yang membolehkan anda menyambungkan beberapa monitor ke satu port tersebut. Anda harus memeriksa spesifikasi komputer riba anda untuk mengetahui stesen dok mana yang disokong sebelum anda keluar dan membeli satu.

Keindahan Thunderbolt adalah anda mendapat banyak lebar jalur untuk video dan ia juga dapat menyokong banyak monitor paparan standard. Sekiranya anda mempunyai MacBook Pro terbaru, anda juga dapat menyokong dua monitor dengan paparan 5K. Terdapat juga penyesuai yang sangat istimewa, yang berfungsi seperti dok komputer riba kecil, yang akan menyokong sambungan biasa ke banyak monitor, lengkap dengan papan kekunci, tetikus, dan peranti input lain.

Oleh kerana Thunderbolt dan USB-C menjadi lebih banyak terdapat di komputer riba, mereka akan menjadi pilihan terbaik untuk output video. Akan tetapi, mungkin memerlukan sedikit masa, dan jadi alternatif harus dijumpai untuk komputer riba yang lebih lama.

Perkara yang perlu diperiksa pada komputer riba yang lebih lama

Sekiranya anda mempunyai komputer riba yang lebih lama, terdapat beberapa perkara yang perlu anda periksa sebelum anda mencuba penyediaan monitor dua kali untuk komputer riba anda.

Kad grafik

Perkara pertama yang perlu disahkan adalah sama ada kad grafik pada komputer riba anda benar-benar menyokong pelbagai monitor. Biasanya, kad grafik rata-rata akan menyokong output pada dua monitor. Walau bagaimanapun, ada baiknya untuk memeriksa spesifikasi kad grafik khusus anda di laman web pengeluar.

Pelabuhan

Perkara lain yang perlu anda periksa ialah susunan port pada komputer riba anda. Rata-rata komputer riba akan mempunyai salah satu port berikut:

  • Antara muka DVI atau Digital Video mempunyai plastik putih di atasnya dan label.
  • Port Paparan adalah port khas dengan perlindungan pilihan untuk definisi tinggi audio.
  • Port Vray atau Grafik Video V sebagai plastik biru di atasnya dan label.
  • Antaramuka Multimedia HDMI atau Definisi Tinggi dapat menyokong kedua-dua video dan suara dan menghubungkan semua peranti video.

Pelabuhan ini terdapat di bahagian belakang komputer riba atau sisi. Harus ada port yang sesuai pada komputer riba yang anda mahu sambungkan juga. Sekiranya tidak ada, anda mungkin perlu mempertimbangkan penyelesaian yang lain.

Kotak Splitter

Untuk komputer riba yang lebih lama, Port VGA, HDMI, DVI, dan Display akan membolehkan anda menambah monitor tambahan dengan mudah. Walau bagaimanapun, ia mungkin menjadi sedikit rumit jika anda ingin menambahkan dua atau lebih monitor ke persediaan.

Dalam kes ini, anda boleh mendapatkan kotak pemisah yang akan dikeluarkan ke dua atau lebih monitor menggunakan satu kabel. Dok seperti itu agak mahal, tetapi mereka menjalankan tugas dengan baik. Ingatlah bahawa kad grafik anda akan menjadi faktor pembatas dalam kes ini.

Penyesuai USB

Pilihan yang lebih murah, sekiranya anda mendapati dok terlalu mahal, adalah dengan mendapatkan penyesuai USB. USB, atau Universal Serial Bus, boleh berguna dalam kes ini. Sebenarnya, jika anda mempunyai port USB yang jauh lebih tua di komputer riba, maka anda mungkin menghadapi masalah mendapatkan output video dari komputer riba anda. Versi lama ini tidak dibuat untuk output video. Walau bagaimanapun, selagi USB pada komputer riba anda versi 2.0 atau lebih baru, output video sama sekali tidak menjadi masalah. Terdapat pelbagai penyesuai USB yang ada untuk mengubah port USB menjadi output untuk monitor.

Kelebihan Port USB

Terdapat banyak kelebihan menggunakan port USB dengan cara ini. Di satu pihak, memudahkan mendapatkan output video untuk mesin Mac atau Windows anda. Ini kaedah yang murah, ini adalah penyelesaian mudah alih, dan anda berpotensi mengembangkannya ke seberapa banyak monitor yang anda mahukan. Satu-satunya batasan bilangan monitor yang dapat disokong oleh komputer riba anda adalah kad grafik pada komputer riba itu.

Terdapat juga kekurangan. Sebagai permulaan, penyesuai ini bertindak seperti kad grafik sendiri, sehingga mereka dapat memanfaatkan sumber RAM dan CPU, menghabiskan lebih banyak daripada paparan monitor luaran asas anda. Sebilangan besar komputer riba sebenarnya akan diperlahankan oleh penyesuai USB. Untuk mengelakkan masalah seperti itu, minta satu monitor disambungkan ke port standard, seperti HDMI, dan monitor lain disambungkan ke Penyesuai USB; dengan cara itu anda tidak terlalu banyak menggunakan sumber komputer riba anda.

Stesen Docking

Stesen sambungan adalah alternatif yang bagus untuk penyesuai. Stesen dok tidak dibuat untuk model komputer riba tertentu sepanjang masa, yang menjadikannya universal. Mereka biasanya mempunyai pelbagai pilihan dari USB hanya ke port fleksibel untuk video. Sekiranya anda mahu komputer riba anda tetap bergerak dengan penyediaan sesedikit mungkin, maka anda harus mempertimbangkan sambungan pengembangan yang khusus untuk model tersebut.

Penyelesaian yang lebih khusus adalah dengan benar-benar mendapatkan kad grafik luaran. Pada dasarnya anda boleh menyambungkan GPU lengkap yang dimaksudkan untuk desktop ke komputer riba dan kemudian menyambungkannya ke komputer riba seberapa banyak yang akan disokong oleh komputer riba. Kelemahan utama di sini ialah pilihan ini bukan untuk semua komputer riba dan juga agak mahal. Namun, seiring berjalannya waktu, pilihan ini akan menjadi lebih popular.