Cara Menghubungkan 2 Spreadsheets Excel

Anda boleh membuat pautan di beberapa hamparan dan buku kerja di Microsoft Excel untuk menyelaraskan pengurusan data. Pautan membolehkan sel dalam satu spreadsheet - hamparan tujuan - untuk merujuk atau mendapatkan maklumat dari sel di hamparan lain - hamparan sumber.

Microsoft Excel tidak dapat memetakan sel yang tidak bersebelahan dari spreadsheet sumber ke sel yang tidak bersebelahan dalam lembaran kerja tujuan. Walaupun tidak mempunyai masalah untuk menghubungkan kumpulan sel, sel yang tidak berdekatan mesti disalin secara individu.

 1. Buka Kedua-dua Buku Kerja

 2. Buka kedua buku kerja, jika berkenaan.

 3. Pilih Hamparan Sumber

 4. Pilih hamparan sumber. Sorot setiap sel yang ingin dihubungkan oleh hamparan tujuan. Tahan "Ctrl" sambil mengklik untuk memilih beberapa sel.

 5. Pilih Sel dan Salin

 6. Klik kanan sel yang dipilih dan kemudian pilih "Salin" dari menu konteks. Tukar ke hamparan tujuan.

 7. Pilih Sel untuk Diisi dengan Data

 8. Pilih sel di mana data sumber harus diisi. Sekiranya memindahkan data dari beberapa sel ke sekumpulan sel, pilih sel paling kiri atas dalam kumpulan.

 9. Menjalin Pautan Antara Dua Hamparan

 10. Klik kanan sel sasaran. Arahkan ke "Tempel Khas" dan kemudian tekan "N" untuk menjalin hubungan antara kedua-dua hamparan.

 11. Petua

  Anda juga boleh membuat pautan di Excel dari hamparan tujuan. Pilih sel tujuan dan kemudian tekan "=". Pergi ke hamparan sumber, pilih sel untuk menghubungkan sel tujuan, dan kemudian tekan "Enter."