Cara Memulakan Kedai Thrift atau Kedai Penjual Semula

Kedai berjimat cermat dan kedai penjual semula menjual barang yang disumbangkan atau membeli barang terpakai terus dari pengguna untuk dijual semula. Peruncit khusus ini menyediakan ceruk yang luas dan dapat menarik pelanggan jangka panjang dengan harga rendah dan model perniagaan kos rendah. Memulakan kedai barang berjimat sama dengan memulakan kedai pakaian runcit dalam banyak aspek, dengan perbezaan utama adalah sumber inventori.

1

Pilih bentuk organisasi dan nama untuk perniagaan anda. Kedai penjual semula dapat diatur dengan cepat sebagai hak milik tunggal atau perkongsian, tetapi pemilik perniagaan kecil yang mencari perlindungan liabiliti harus mempertimbangkan bentuk syarikat terhad (LLC). Kedai berjimat cermat tidak mungkin menghadapi litigasi yang berkaitan dengan pertanggungjawaban yang mahal, tetapi selalu ada kemungkinan pemilik perniagaan terjebak dengan hutang perniagaan sekiranya berlaku pembubaran syarikat. Borang LLC dapat melindungi anda dari kemungkinan ini.

2

Daftarkan syarikat anda di negeri anda. Periksa nama perniagaan yang anda pilih berdasarkan pangkalan data perniagaan berdaftar di negeri anda, yang sering terdapat melalui pejabat Setiausaha Negara secara dalam talian. Kepemilikan tunggal dan perkongsian hanya memerlukan beberapa langkah pentadbiran, termasuk menyerahkan borang pendaftaran dan membayar sedikit bayaran. Pendaftaran syarikat dengan liabiliti terhad sedikit lebih banyak melibatkan ahli LLC untuk menyerahkan artikel organisasi dan menyusun perjanjian operasi.

3

Dapatkan sebarang izin perniagaan tempatan yang diperlukan. Kedai berjimat cermat dan kedai penjual semula tidak memerlukan pelesenan khusus dari pihak berkuasa negeri atau persekutuan, tetapi mereka tertakluk kepada syarat izin tempatan yang sama seperti semua perniagaan lain. Hubungi pejabat kerani daerah anda untuk mendapatkan maklumat mengenai mendapatkan permit tempatan.

4

Daftar untuk cukai gaji dan beli polisi insurans pampasan pekerja. Kedai berjimat cermat pada amnya memerlukan sekumpulan pekerja kecil mulai hari pertama, memperkenalkan pemilik perniagaan kepada dunia cukai dan insurans yang berkaitan dengan pekerjaan. Hubungi Jabatan Hasil negeri atau Setiausaha Negara anda untuk menentukan agensi mana yang mengendalikan cukai gaji di negeri anda.

5

Tentukan antara model perniagaan runcit tradisional, model konsainan atau campuran keduanya. Di bawah model runcit tradisional, anda akan membeli pakaian terpakai dan barang-barang lain secara langsung dari pengguna, kemudian menjual kembali barang tersebut di pasaran. Dengan model konsainan, anda akan membenarkan pengguna menjual barang terpakai mereka melalui kedai anda dan anda akan mengumpulkan sedikit keuntungan dan wang pendahuluan kepada penjual selepas itu. Model perniagaan yang mencampurkan kedua-dua komponen dapat menarik lebih banyak penjual ke kedai anda dan membawa lebih banyak wang ke dalam kedai anda. Anda boleh menghabiskan keseluruhan belanjawan pembelian anda dan masih menyimpan barang baru di lantai melalui pengiriman.

6

Dapatkan pajakan di kedai dan siapkan kedai anda. Cari kedai di kawasan yang kelihatan lalu lintas tinggi. Beli semua peralatan yang anda perlukan untuk membuka pintu anda, termasuk barang-barang seperti rak pakaian, ruang rak, sistem daftar tunai, sistem keselamatan dan peti keselamatan untuk menyimpan wang tunai sebelum deposit.

7

Beli stok inventori awal anda. Sebagai kedai berjimat cermat, sehingga 100 peratus inventori masa depan anda akan datang dari pembeli yang menjual atau menyumbangkan pakaian ke kedai. Untuk menawarkan inventori bernilai penuh untuk pelanggan pertama anda, anda mungkin perlu membeli pakaian sendiri.