Bagaimana Mengetahui Jika Ada Yang Menyekat Anda di Facebook

Sekiranya pengguna menyekat anda di Facebook, Garis Masa-nya lebih lama dapat dilihat oleh anda dan profilnya tidak muncul dalam hasil carian atau dalam senarai rakan. Anda tidak boleh menghantar mesej atau permintaan rakan kepada seseorang yang telah menyekat anda. Kerana Facebook menjadikannya seolah-olah pengguna tidak lagi mempunyai akaun di laman web ini, sukar untuk mengetahui sama ada seseorang telah menyekat anda atau menghapus akaunnya. Sekiranya pelanggan, pekerja atau hubungan perniagaan lain tiba-tiba hilang dari senarai rakan anda, sedikit penyiasatan mendedahkan jika anda telah disekat.

1

Log masuk ke akaun Facebook anda dan kemudian masukkan ke bar alamat penyemak imbas Web anda yang berkaitan dengan akaun pengguna. Sekiranya anda tidak mengetahui URL yang dikaitkan dengan profil pengguna, taipkan nama depan dan nama belakang pengguna ke dalam bar carian Facebook.

2

Pilih "Lihat Lebih Banyak Hasil" jika profil pengguna tidak muncul di skrin hasil pertama. Klik "Orang" di lajur kiri dan kemudian masukkan lokasi, pendidikan atau tempat kerja di kawasan yang dibekalkan, jika diketahui, untuk menyempitkan hasilnya.

3

Log keluar dari akaun Facebook anda jika pengguna tidak muncul dalam hasil carian atau jika akaun pengguna tidak dimuat setelah menavigasi ke URL yang sesuai.

4

Mulakan carian baru untuk pengguna di enjin carian. Sekiranya pengguna muncul dalam hasil carian semasa anda keluar, pengguna telah menyekat anda.

5

Masukkan istilah carian berikut ke dalam Google jika akaun pengguna tidak muncul setelah mencari Facebook: facebook.

Ganti dengan nama pertama dan terakhir pengguna. Sekiranya pengguna mempunyai nama umum, tambahkan kampung halaman orang itu atau bandar semasa ke rentetan carian juga.

6

Buka setiap hasil di tetingkap atau tab baru. Sekiranya anda dapat mencari profil pengguna di hasil carian Google, log masuk ke Facebook semasa berada di halaman akaunnya. Sekiranya terdapat ralat yang memberitahu anda bahawa pengguna tersebut tidak ada atau jika anda diarahkan ke profil anda, anda telah disekat.