Cara Membakar DVD Menggunakan Windows Media Player

Windows Media Player membolehkan anda membakar fail dari gambar, video dan perpustakaan muzik anda. Untuk perniagaan anda, ini mungkin termasuk kuliah audio, video latihan atau gambar inventori. Windows Media Player hanya menyokong DVD data, jadi anda tidak dapat menghasilkan video DVD yang kaya dengan ciri. Walau bagaimanapun, banyak pemain DVD menyokong fail media, seperti gambar JPG, fail AVI dan muzik MP3, dan anda boleh menggunakan DVD data untuk membuat sandaran perpustakaan media anda.

1

Masukkan DVD kosong ke dalam perakam DVD anda.

2

Buka Windows Media Player dan klik tab "Burn".

3

Klik senarai drop-down "Burn Options" dan pilih "Data CD atau DVD." Sebagai pilihan, klik "Burn List" dan taipkan nama baru untuk DVD anda.

4

Klik mana-mana pustaka dari panel kiri untuk memaparkan kandungan failnya.

5

Seret dan lepas fail dari senarai fail tengah ke panel Burn. Ulangi sehingga anda menambah semua fail yang ingin anda salin. Anda boleh mencampurkan kandungan media tanpa masalah. Seret dan lepas fail di dalam panel Burn untuk mengubah susunannya, atau klik kanan pada fail dan pilih "Remove From List" untuk mengecualikan fail dari DVD.

6

Klik "Mula Membakar" untuk membakar DVD. Sekiranya lebih banyak item ditambahkan daripada muat pada satu DVD, anda akan diminta memasukkan DVD kosong kedua untuk membakar media yang tinggal.