Contoh Semangat Berpasukan yang Baik

Menanamkan semangat semangat berpasukan di tempat kerja membantu pekerja bergaul dengan rakan sekerja dan mengagumkan pengurus mereka. Semangat berpasukan tidak hanya terhad untuk berinteraksi dengan pekerja lain. Ini juga meliputi berurusan dengan pelanggan, rakan kongsi dan vendor.

Apa itu semangat berpasukan?

Tidak kira apa peranan pekerja, pada suatu ketika mereka harus bekerja dengan orang lain di syarikat itu - sama ada rakan sekerja, pelanggan atau pihak berkepentingan yang lain. Semangat berpasukan adalah sikap yang membolehkan orang bekerjasama dengan baik. Ini mengenai persahabatan, kerjasama dan kolaborasi antara anggota organisasi yang berbeza.

Semangat berpasukan berdasarkan budaya syarikat. Perniagaan di mana kolaborasi dan kerja berpasukan didorong akan mempunyai semangat berpasukan yang tinggi kerana pekerja akan biasa bekerja antara satu sama lain. Untuk perniagaan di mana penerangan pekerjaan memerlukan pekerja bekerja secara lebih individu, aktiviti semangat berpasukan mungkin perlu dilaksanakan untuk mendorong rakan sekerja berinteraksi antara satu sama lain.

Dalam banyak kes, semangat berpasukan perlu dimodelkan di peringkat eksekutif. Pemimpin dalam perniagaan perlu menunjukkan bahawa mereka komited untuk bekerja dengan baik dengan orang lain, tanpa mengira tempat mereka berada dalam organisasi. Tingkah laku seperti ini menunjukkan kepada pekerja bahawa syarikat menghargai persahabatan dan kerjasama.

Mengapa Semangat Berpasukan dan Kesukanan Penting di Tempat Kerja

Semangat berpasukan sangat penting untuk membina pasukan yang berjaya. Orang yang menunjukkan semangat berpasukan yang baik mungkin dapat memikul lebih banyak tanggungjawab kepemimpinan dan peranan pengurusan , kerana mereka dapat mendorong orang lain untuk bekerjasama dengan baik.

Apabila orang menunjukkan semangat kerja berpasukan, ini bermakna mereka lebih banyak dilaburkan dalam matlamat organisasi mereka. Pasukan yang berfungsi dengan baik lebih produktif dan memberikan nilai yang lebih besar kepada organisasi daripada pasukan yang penuh konflik. Apabila pasukan bekerjasama dengan baik, organisasi akan lebih cekap dan menguntungkan.

Menyelesaikan Masalah Secara Aktif

Salah satu contoh semangat berpasukan yang paling biasa termasuk mengambil inisiatif dan bekerja secara aktif untuk menyelesaikan masalah dalam organisasi. Tidak kira sama ada masalah itu adalah sebahagian daripada keterangan pekerjaan pekerja, orang yang mempunyai semangat berpasukan yang baik akan mempunyai dorongan dan motivasi untuk membantu syarikat mencari jalan keluar.

Ini melibatkan penyertaan secara aktif dalam perjumpaan, dan memberikan idea dan cadangan untuk memajukan matlamat organisasi. Di samping itu, orang yang mempunyai semangat berpasukan yang baik sering menjadi sukarelawan untuk melakukan tugas tambahan di luar keterangan pekerjaan mereka jika itu bermakna ia dapat menyelesaikan masalah. Penyelesaian masalah yang aktif juga merupakan ciri utama kepemimpinan yang kuat, yang terikat dengan semangat berpasukan.

Menolong dan Mengajar Orang Lain

Melangkah ke atas dan melampaui apa yang diperlukan untuk menolong rakan sekerja adalah contoh semangat berpasukan yang baik. Ini semudah mengundang pekerja baru untuk makan tengah hari pada hari pertama mereka sehingga mereka berpeluang untuk menjalin hubungan dengan seseorang di tempat kerja, atau terlibat seperti membantu rakan sekerja dengan projek besar.

Kadang-kadang, pekerja berada dalam keadaan di mana mereka mempunyai lebih banyak pekerjaan yang harus diselesaikan daripada berjam-jam pada siang hari. Orang yang mempunyai semangat berpasukan yang baik sering membantu rakan sekerja dengan menawarkan untuk melakukan beberapa tugas untuk mereka atau mengajar mereka cara baru untuk menyelesaikan tugas dengan lebih berkesan.

Ini mirip dengan mentaliti yang melimpah, yang merupakan kepercayaan bahawa ada kejayaan yang cukup untuk semua orang. Dengan menolong pekerja lain, anda tidak mengambil kejayaan anda sendiri, sebaliknya membantu mengangkat seseorang.

Membimbing Pekerja Rendah

Menurunkan pengetahuan , garis panduan dan nasihat adalah salah satu daripada banyak idea semangat berpasukan yang baik. Pekerja kanan yang mempunyai banyak pengalaman kerja di industri atau di syarikat boleh meluangkan masa untuk menasihati pekerja yang lebih hijau mengenai pelbagai bidang perniagaan.

Pengetahuan dapat diturunkan melalui bimbingan atau bimbingan pekerja lain secara berkala. Banyak organisasi mempunyai program bimbingan yang digunakan untuk membantu pekerja baru membina kemahiran utama dan memajukan kerjaya mereka. Sukarelawan untuk menyertai program seperti ini adalah contoh semangat berpasukan yang baik.

Menyertai Ritual Syarikat

Mengambil bahagian dalam ritual dan aktiviti syarikat adalah cara untuk menunjukkan semangat berpasukan dan sukan . Sebagai contoh, jika syarikat mengadakan sambutan ulang tahun untuk semua pekerja, penting untuk menghadiri mereka ketika mereka tidak bertentangan dengan pekerjaan untuk menunjukkan keterlibatan dalam organisasi .

Beberapa perniagaan mempunyai acara membina pasukan yang tidak disukai dan di luar waktu kerja, seperti pergi ke bar tempatan untuk malam yang remeh atau bermain bowling dengan jabatan. Walaupun acara-acara ini memerlukan waktu peribadi, ia adalah cara yang baik untuk menunjukkan semangat berpasukan dan membina ikatan dengan rakan sekerja.

Mencontohi Etika Kerja yang Kuat

Orang yang mempunyai etika kerja yang kuat sering mempunyai semangat berpasukan yang hebat. Pekerja-pekerja ini menunjukkan kepada rakan mereka bahawa mereka merasakan pekerjaan mereka bermanfaat , dan mereka senang melakukannya. Selalunya, orang yang mempunyai etika kerja yang kuat dihargai kerana sumbangan mereka dalam perniagaan.

Selalunya dalam pasukan, terdapat pelbagai gaya kerja. Sebilangan pekerja mungkin pekerja keras sementara yang lain mungkin berehat sebentar dan tidak menghabiskan banyak masa dan usaha. Untuk berjaya bekerja dalam persekitaran pasukan, penting untuk menyumbang sama agar orang lain tidak merasa mereka dimanfaatkan atau tidak dihormati.

Berkomunikasi dengan betul di Awam dan Swasta

Berkomunikasi dengan baik dengan rakan sekerja, pengurus, pelanggan dan pihak berkepentingan luaran adalah cara untuk menunjukkan semangat berpasukan yang baik. Terdapat masa dan tempat untuk perbualan tertentu, dan penting untuk mengetahui kapan subjek tertentu sesuai dan kapan mereka tidak boleh dibincangkan. Begitu juga, menggunakan nada yang betul untuk berkomunikasi dengan orang lain, baik di depan umum dan swasta, adalah bahagian untuk menjadi pemain pasukan yang baik.

Sebagai contoh, jika rakan sekerja mempunyai kawasan tertentu di mana mereka sangat lemah, sebaiknya jangan sampaikan isu itu di depan umum di mana ia boleh memalukan atau menyakiti mereka. Sekiranya sesuatu yang penting yang perlu mereka lakukan, bawalah dalam suasana peribadi menggunakan nada yang penuh kasih sayang dan suka menolong.

Memuji Tulang Belakang Organisasi

Dalam banyak perniagaan, terdapat beberapa individu atau pasukan yang menjadi tulang belakang organisasi. Mereka melakukan kerja penting, tetapi tidak sering menjadi perhatian . Sebagai contoh, kakitangan perkeranian atau kumpulan pentadbiran melaksanakan fungsi penting dan penting bagi banyak organisasi, tetapi mereka mungkin tidak diakui sama seperti pasukan penjualan.

Sebahagian daripada semangat kerja berpasukan adalah untuk mengakui anggota pasukan yang tidak sering mendapat pujian. Ini bukan sahaja menunjukkan kepada rakan sekerja bahawa pekerjaan mereka dihargai, tetapi menunjukkan kepada anggota pasukan lain betapa pentingnya setiap pekerja terhadap kejayaan syarikat.

Memberi Tanpa Menerima

Salah satu yang paling penting g * idea semangat berpasukan ood * _ adalah untuk memberi masa, wang atau kepakaran kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan. Sekiranya anak perempuan rakan sekerja menjual kuki untuk kumpulan pengakapnya, membeli beberapa kotak menunjukkan semangat berpasukan yang baik. Sekiranya syarikat itu mengadakan penggalangan dana pencucian kereta, menawarkan kepada sukarelawan selama beberapa jam pada hujung minggu menunjukkan semangat berpasukan dan kesukanan. _

Begitu juga, berkongsi kepakaran, sama ada dengan rakan sekerja, pelanggan atau rakan kongsi, membantu membina kredibiliti dan kepercayaan. Sekiranya calon pelanggan tidak memahami faedah penuh produk, meluangkan masa tambahan untuk menuntunnya akan menolong mereka melihat nilai pengetahuan pekerja dan komitmen mereka terhadap semangat berpasukan.