Cara Memohon Lesen Jual Semula di California

California adalah negara besar dengan ekonomi besar yang disokong oleh pelbagai jenis entiti perniagaan kecil, dari subkontraktor dalam industri filem hingga trak taco. Walaupun California mendorong aktiviti perniagaan kecil, ia memerlukan perniagaan untuk mendaftar secara sah. Sekiranya perniagaan anda membeli dari pengedar dan menjual semula semua jenis barang, anda perlu mendapatkan lesen penjualan semula. Nasib baik, California memudahkan untuk memfailkan perniagaan anda dan mendapatkan lesen penjualan semula.

Apa Yang Anda Perlu Pertama

Sebelum anda boleh memohon lesen penjualan semula, yang disebut izin penjual, pastikan anda mendaftar dengan betul untuk berniaga di negara bagian California. Ini bermaksud mengemukakan dokumen pendaftaran perniagaan yang betul dengan pejabat setiausaha negara California. Setelah anda melengkapkan pendaftaran pemfailan yang betul dan mengeluarkan artikel penubuhan atau artikel organisasi anda, dapatkan nombor pengenalan majikan persekutuan.

Pergi ke laman web IRS dan lengkapkan borang dalam talian, yang disebut Borang SS-4. Hanya memerlukan beberapa minit untuk memasukkan maklumat perniagaan anda dan maklumat hubungan pemilik atau ejen berdaftar ke pangkalan data IRS. Setelah disahkan, anda akan menerima nombor pengenalan cukai sembilan digit. Ini adalah EIN persekutuan anda.

Memohon Permit Penjual

Pergi ke California State Board of Equalization untuk memohon izin penjual. Lakukan secara dalam talian atau secara peribadi. Portal dalam talian tersedia secara meluas, walaupun ia mempunyai penyelenggaraan yang dijadualkan secara berkala dari malam Ahad pada jam 7 malam hingga pagi Isnin jam 5 pagi. Portal dalam talian adalah kaedah paling berkesan untuk mendapatkan izin, yang segera dikeluarkan setelah permohonan selesai.

Anda juga boleh pergi ke pejabat lapangan untuk mendapatkan bantuan, yang mengeluarkan izin pada saat ia menerima permohonan anda. Pejabat lapangan dibuka pada hari bekerja bukan hari cuti dari jam 8 pagi hingga 5 petang. Hubungi 800-400-7115 untuk mendapatkan lebih banyak bantuan.

Adalah percuma untuk mendapatkan permit penjual.

Yang Memerlukan Izin Penjual

Sebarang perniagaan yang membeli dan menjual semula dan menjalankan perniagaan itu atau menjalankan perniagaan di California mesti mengekalkan izin penjual. Beberapa perniagaan menjalankan perniagaan di California tetapi bukan syarikat California yang berdaftar. Sebagai contoh, sebuah syarikat Arizona mungkin menjalankan perniagaan melintasi sempadan dan tertakluk kepada undang-undang cukai jualan.

Mana-mana perniagaan yang ingin menjual harta benda yang dikenakan cukai penjualan California mesti mempunyai izin penjual. Ini termasuk tetapi tidak terhad kepada penjual runcit. Malah pemborong mesti mempunyai izin penjual supaya negeri dapat mengesan aktiviti perniagaan dengan betul.

Permit sementara juga dikeluarkan. Ini berlangsung tidak lebih dari 90 hari untuk satu atau lebih lokasi. Contoh umum penggunaan permit sementara adalah perniagaan yang menjual bunga api yang masuk ke negeri ini dari kawasan lain pada musim bunga api keempat Julai.