Sekiranya Anda Hilang iPad Anda Bolehkah Anda Mengesan Peranti?

IPad boleh menjadi alat yang berguna untuk perniagaan kecil anda. Anda dapat menggunakannya untuk merakam urus niaga, menguruskan e-mel dan pesanan teks, dan sebagai perpustakaan mudah alih dan peranti Internet, tetapi mudah dibawa menjadi masalah jika anda meninggalkannya di bilik hotel atau laman pelanggan anda. Nasib baik, perkhidmatan iCloud Apple membolehkan anda mengesan iPad dari mana-mana penyemak imbas Web, memudahkan proses memulihkan peranti.

Perkhidmatan Lokasi

Sensor Sistem Penentududukan Global terbina dalam iPad secara automatik merakam lokasi peranti. Untuk mengaktifkan GPS untuk iPad yang menjalankan iOS 6, pertama-tama buka aplikasi "Tetapan", tatal ke bawah ke "Privasi" dan hidupkan "Perkhidmatan Lokasi." Perkhidmatan lokasi menyediakan maklumat untuk peta dan banyak aplikasi lain yang bergantung pada data lokasi semasa. Perkhidmatan "Cari iPhone Saya" Apple juga menggunakan maklumat ini untuk mengesan iPad anda.

ICloud

ICloud Apple adalah perkhidmatan berasaskan Internet yang bertindak terutamanya sebagai cara untuk berkongsi dan menyandarkan data dari iPad dan peranti lain. Pada tahun 2013, ia juga menawarkan perkhidmatan "Cari iPhone Saya" tanpa kos, yang membolehkan anda mengesan iPad yang hilang dan melakukan tindakan berguna yang lain. Perkhidmatan iCloud membaca data dalaman iPad dan melaporkan lokasinya. Anda boleh mengakses perkhidmatan iCloud di www.icloud.com.

Persiapan

Selain mengaktifkan Perkhidmatan Lokasi di iPad anda, anda perlu menghidupkan iCloud di aplikasi Tetapan dan membuat akaun menggunakan Apple ID anda. Perhatikan bahawa penjejakan hanya berfungsi jika anda mempunyai iCloud dan Cari iPad Saya terlebih dahulu; jika anda telah kehilangan iPad anda, iCloud tidak dapat membantu. Setelah anda memasukkan maklumat akaun iCloud dalam aplikasi "Tetapan", luncurkan slaid "Cari iPad Saya" ke kedudukan "Hidup".

Penjejakan

Setelah selesai menyiapkan maklumat iCloud di iPad anda, anda dapat melacaknya kapan saja, dengan syarat peranti dihidupkan dan mempunyai sambungan Internet melalui rancangan data selular atau Wi-Fi. Dalam penyemak imbas Web, pergi ke halaman utama iCloud dan log masuk dengan ID dan kata laluan Apple anda. Klik butang "Cari iPhone Saya". Laman web ini memaparkan peta yang menunjukkan lokasi semua peranti berdaftar anda. Klik butang "Peranti" dan pilih iPad dari senarai tarik-turun yang muncul. Laman iCloud memaparkan tetingkap baru yang menunjukkan status cas iPad dan tiga butang untuk fungsi tambahan. Untuk menjadikan iPad memainkan suara, memberi tahu anda atau seseorang tentang kehadirannya, klik "Mainkan Suara." Untuk mengunci iPad, klik "Lost Mode" dan masukkan kod laluan. Untuk memadam semua maklumat dari iPad, klik "Padamkan iPad. "Ini melindungi privasi anda sekiranya iPad tidak dipulihkan; namun, memadamkan iPad juga bermaksud anda tidak dapat lagi melacaknya.

Keselamatan Tambahan

Pencuri yang cerdik dapat mematikan fitur penjejakan iPad anda dengan mematikan "Perkhidmatan Lokasi" di aplikasi "Tetapan". Sekiranya anda mengaktifkan kod laluan iPad anda, ini memberikan peranti keselamatan lapisan tambahan dan mengekalkan kemampuan penjejakannya. Sekiranya boleh, gunakan lebih daripada empat digit standard untuk menguatkan kod laluan. Melangkah lebih jauh dan ketuk "Aktifkan Sekatan" di "Tetapan." Masukkan kod laluan kedua untuk meningkatkan keselamatan pada tetapan anda. Tatal ke "Perkhidmatan Lokasi" di bawah "Privasi" dan ketuk "Jangan Benarkan Perubahan." Ini memastikan bahawa penjejakan iPad anda tetap aktif selagi ia mempunyai kuasa dan sambungan Internet.