Cara Memformat Templat Label dalam Microsoft Word

Templat label Microsoft Word memberi anda kendali penuh terhadap bagaimana label kelihatan ketika dicetak, sehingga anda tidak perlu risau untuk memilih tetapan tertentu untuk memastikan label benar-benar mencetak seperti yang anda mahukan. Setiap templat label Word dapat disesuaikan, yang bermaksud anda boleh memuatkan perkara seperti logo dan data pekerja, dan bahkan membuat label yang berbeza pada halaman templat yang sama. Setelah anda menetapkan templat label asas, anda boleh mengulanginya berulang kali setiap kali anda perlu mencetak lebih banyak label.

1

Lancarkan Word, dan kemudian ketik "label" ke bar carian di bahagian atas skrin permulaan utama. Untuk menghadkan hasil carian anda, ketik istilah yang lebih spesifik, seperti "label alamat" atau "label percutian."

2

Tinjau hasil di lajur Kategori di sebelah kanan. Klik kategori untuk melihat lebih banyak hasilnya, dan apabila anda menemui templat label yang sesuai, klik dua kali untuk membukanya. Semak label pada templat untuk mendapatkan idea tentang jumlah yang perlu anda format.

3

Klik label pertama pada templat, dan kemudian taipkan maklumat seperti nama syarikat dan alamat untuk label surat, atau "Rahsia" dan "Draf" untuk label dokumen.

4

Klik tab "Rumah" jika tidak diaktifkan, dan kemudian format teks label dengan mengubah fon, ukuran fon, warna font dan penjajaran. Anda mungkin mahu memformat nama syarikat yang lebih besar daripada alamat, atau dengan warna yang berbeza, misalnya.

5

Padamkan mana-mana clip art yang terdapat pada label sebagai tempat letak logo anda. Klik tab "Masukkan", dan kemudian pilih "Gambar" atau "Gambar Dalam Talian" jika logo anda disimpan di awan Office 365. Semak imbas dan klik dua kali logo untuk menambahkannya ke label.

6

Sorot logo dan teks, tekan "Ctrl-C", sorot teks dan seni klip di label di bawah label yang baru saja anda format, dan kemudian "Ctrl-V" untuk menampal data label yang betul. Buat perubahan pada teks label , jika dikehendaki. Ini adalah kaedah yang ideal untuk membuat label untuk beberapa folder fail pekerja, misalnya. Semua maklumat perniagaan tetap sama, dan anda boleh menukar satu nama setiap label.

7

Ulangi proses tampal sehingga semua label templat diformat.

8

Klik tab "Reka Bentuk", pilih butang "Warna Halaman" pada pita, dan kemudian klik kotak berwarna untuk memberi label latar belakang berwarna, yang dapat membantu label menonjol pada sampul putih dan pembungkusan kertas coklat. Pastikan warna latar tidak membayangi teks dan logo anda. Langkah ini adalah pilihan.

9

Klik "Fail", pilih "Simpan Sebagai," dan kemudian pilih SkyDrive atau komputer anda, bergantung pada tempat anda ingin menyimpan templat ini. Ketik nama untuk templat label, klik "Simpan sebagai jenis," pilih "Templat Kata" dari pilihan, dan kemudian klik butang "Simpan".