Cara Melembutkan Semula MacBook Apple

Ketika menghidupkan semula MacBook anda, lebih lembut lebih baik. Reboot keras biasanya terdiri daripada menekan butang kuasa sehingga komputer dimatikan, kemudian menekannya semula untuk menghidupkan semula komputer riba. Walau bagaimanapun, ini akan menyebabkan anda kehilangan kerja yang belum anda simpan dan berpotensi menyebabkan kehilangan data jika cakera keras aktif semasa anda menghidupkan semula. Untuk mengelakkan bahaya ini, anda harus melakukan reboot lembut bila boleh. Reboot lembut memulakan semula MacBook hanya setelah Mac OS X menyimpan keadaannya, menutup aplikasi terbuka anda dengan betul dan memutar cakera keras.

1

Simpan fail yang telah anda kerjakan dan tutup program terbuka. Walaupun kebanyakan aplikasi tidak akan berhenti tanpa meminta anda menyimpan karya yang belum disimpan, jika anda bekerja dalam penyemak imbas Web, anda mungkin tidak akan melihat amaran seperti itu. Sekiranya anda mahu menghidupkan semula dari CD-ROM atau DVD-ROM, masukkan cakera ke dalam pemacu sebelum anda mematikannya.

2

Pilih "Mulakan semula" dari menu Apple MacBook, dan sama ada klik "Mulakan semula" untuk reboot segera atau biarkan pemasa untuk mengira untuk menunda memulakan semula. Anda juga boleh memulakan semula dengan cepat menekan dan melepaskan butang Power dan mengklik "Restart," dengan menekan "Ctrl" dan kunci eject (di sudut kanan atas papan kekunci) dan mengklik "Restart" atau dengan menekan "Cmd-Ctrl "dengan kunci eject. Setiap kaedah ini akan menghidupkan semula MacBook anda dengan cara yang sama.

3

Tunggu sehingga anda mendengar bunyi restart MacBook. Tahan "C" jika anda ingin memulai dari CD-ROM atau DVD-ROM atau tahan "Shift" untuk memulakan semula dalam Safe Mode. Sekiranya anda menggunakan Boot Camp untuk menjalankan Windows di MacBook anda, tekan "Option" untuk menu boot atau tekan "X" untuk boot terus ke Mac OS X.