Cara Mengemukakan Perniagaan di Mahkamah Tuntutan Kecil

Bayaran undang-undang dapat mengambil sejumlah besar wang dari pendapatan yang dimiliki oleh perniagaan kecil. Sekiranya anda bersengketa dengan pihak lain dan anda tertanya-tanya apakah jumlah wang yang terlibat bernilai tuntutan mahkamah, pertimbangkan mahkamah tuntutan kecil. Anda mungkin dapat mendapatkan semula wang atau harta benda anda, sambil mengelakkan proses undang-undang yang panjang dan mahal.

Mahkamah Tuntutan Kecil

Sistem pengadilan tuntutan kecil dikembangkan untuk membantu individu menyelesaikan pertikaian kewangan dan harta benda yang agak kecil tanpa bantuan peguam. Di mahkamah tuntutan kecil, kedua-dua plaintif dan defendan biasanya mewakili diri mereka sendiri, walaupun beberapa negeri membenarkan pihak-pihak diwakili oleh peguam. Peraturan pengadilan tuntutan kecil berbeza-beza berdasarkan bidang kuasa, tetapi biasanya, mereka membatasi jenis kes yang akan didengar oleh pengadilan dan jumlah wang yang dapat dituntut oleh penggugat.

Jenis pertikaian: Negeri anda mungkin menyekat jenis kes yang dapat didengar di mahkamah tuntutan kecil. Di banyak negeri, kes-kes yang didengar dalam sistem ini merangkumi perselisihan seperti pertikaian penyewa tuan tanah, pertikaian pinjaman peribadi dan kontrak yang tidak dipenuhi.

Jumlah dolar yang dicari: Mahkamah tuntutan kecil sering dikaitkan dengan penggugat yang menuntut penghargaan yang sangat kecil, walaupun beberapa negeri membenarkan jumlah dolar hingga $ 15,000. Di California, misalnya, individu boleh mencari jumlah hingga $ 10,000, tetapi perniagaan dapat mengejar kes tuntutan kecil hanya hingga $ 5,000.

Statuta batasan: Negara menetapkan had masa untuk mengajukan tuntutan, yang dapat berlangsung sesingkat beberapa tahun.

Sebelum berusaha mengajukan kes pengadilan tuntutan kecil, pastikan anda memenuhi syarat untuk menggunakan sistem pengadilan tuntutan kecil. Kaji kes anda dan bandingkan dengan garis panduan yang ditawarkan pengadilan tempatan anda. Sekiranya anda tidak pasti sama ada mengemukakan kes tuntutan kecil adalah idea yang baik, berjumpa dengan peguam.

Petua

Seorang hakim mahkamah tuntutan kecil juga boleh memerintahkan pengembalian harta tanah. Contohnya, jika seorang pekerja berhenti atau dipecat, dan dia menolak untuk mengembalikan komputer riba yang dikeluarkan syarikatnya, hakim tuntutan kecil dapat memerintahkan agar dia mengembalikan komputer ke perniagaan anda.

Kumpulkan Bukti

Sama ada anda merancang untuk mewakili diri sendiri atau mengambil peguam, anda perlu mengumpulkan bukti untuk kes anda. Ini termasuk:

 • Nota janji atau kontrak
 • Surat-menyurat, termasuk cetakan e-mel dan bukti penghantaran atau percubaan penghantaran (seperti resit mel yang disahkan atau log penjejakan mel)
 • Rekod telefon
 • Gambar atau video yang berkaitan dengan kes tersebut
 • Resit, bil dan invois untuk perbelanjaan yang berkaitan dengan kes anda

 • Laporan polis
 • Tuntutan insurans
 • Rekod perubatan

Sekiranya anda mempunyai saksi yang dapat menyokong tuntutan anda, anda boleh meminta mereka untuk hadir di mahkamah bagi pihak anda.

Memfailkan Tuntutan ke Mahkamah

Proses mengemukakan saman anda akan berbeza mengikut sistem pengadilan. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, anda mesti mengunjungi bangunan mahkamah dan mengemukakan tuntutan anda sendiri. Sesampai di sana anda boleh mengharapkan:

 • Isi borang yang diperlukan untuk mengemukakan kes anda. Anda diharapkan memberikan nama dan alamat terakhir terdakwa yang diketahui, jadi pastikan bahawa anda mempunyai ini. Beberapa sistem pengadilan menghantar borang di laman web mereka, jadi anda boleh memuat turun dan melengkapkannya lebih awal.
 • Bayar yuran pemfailan. Bayaran ini berbeza mengikut bidang kuasa dan, kadang-kadang, dalam jumlah yang anda minta dalam tuntutan anda. Di beberapa tempat, anda mungkin boleh memohon diskaun kesukaran atau pengabaian yuran mahkamah anda, jika anda dapat menunjukkan bahawa anda hidup dengan pendapatan yang sangat rendah.

 • Bayar bayaran perkhidmatan. Sebelum kes anda dapat didengar, terdakwa harus diserahkan dengan notis bahawa anda telah mengemukakan tuntutan anda. Mahkamah akan mengenakan sedikit bayaran untuk menyampaikan notis ini sama ada melalui surat, melalui wakil Sheriff atau melalui pelayan proses khas.

 • Terima nombor dan tarikh kes. Kerani yang memproses borang anda akan memberi anda tarikh di mana pendengaran anda dijadualkan, serta nombor kes.

Amaran

Sebelum mengemukakan tuntutan, penting untuk melakukan apa yang anda boleh di luar sistem pengadilan untuk menyelesaikan masalah. Beberapa hakim pengadilan tuntutan kecil mungkin menghendaki anda mengemukakan bukti bahawa anda telah mengirim surat yang menuntut pembayaran, dan bahawa anda memberi terdakwa masa yang cukup untuk membayar, sebelum anda mengajukan kes pengadilan anda.

Muncul di Mahkamah

Pada hari pendengaran anda, berpakaian secara profesional dan pastikan anda sampai ke mahkamah tepat pada waktunya. Ingat, tidak semestinya mudah untuk mencari tempat letak kereta berhampiran gedung pengadilan, dan setelah anda berada di bangunan, anda mungkin perlu melalui keselamatan. Luangkan masa tambahan agar anda tidak merasa tergesa-gesa ketika sampai di ruang mahkamah.

Sekiranya anda tidak diwakili oleh peguam, luangkan masa untuk mempersiapkan penampilan anda. Laman web sistem mahkamah anda mungkin mempunyai panduan yang ditulis khusus untuk bukan peguam yang mewakili diri mereka dalam sistem tuntutan kecil. Kaji panduan supaya anda memahami apa yang diharapkan daripada anda.

Kumpulkan Penghakiman Anda

Sekiranya hakim memutuskan memihak kepada anda, maka Tahniah! Sekarang terserah anda untuk mengumpulkan keputusan anda dari terdakwa. Dalam banyak keadaan, defendan akan mengembalikan harta anda atau akan membayar wang yang diperlukan kepada anda. Namun, sebilangan defendan mungkin tidak dapat atau tidak mahu memenuhi kewajipan mereka. Sekiranya terdakwa tidak segera memenuhi syarat penghakiman, anda mempunyai beberapa pilihan:

 • Menawarkan penyelesaian atau rancangan pembayaran. Sekiranya anda percaya bahawa defendan benar-benar ingin membayar anda kembali, tetapi tidak mempunyai wang, anda boleh menawarkan untuk membuat syarat pembayaran lebih mudah. Walaupun mungkin menjengkelkan untuk melakukan ini, ingatlah bahawa terdakwa selalu mengajukan kebankrapan, yang dapat memastikan bahawa anda mendapat sedikit atau apa-apa daripada keputusan anda.

 • Minta pendengaran penemuan kewangan. Sekiranya anda percaya bahawa terdakwa memiliki aset yang tidak mereka gunakan untuk membayar penghakiman anda, anda boleh meminta pengadilan memanggil mereka ke perbicaraan penemuan kewangan. Semasa perbicaraan ini, anda, atau peguam anda, boleh bertanya kepada defendan mengenai sumpah mengenai kewangannya. Anda kemudian boleh menggunakan maklumat ini untuk mengumpulkan gaji defendan, membayar akaun kewangannya atau meletakkan gadai janji pada hartanya.

Petua

Setiap negeri menetapkan undang-undang sendiri mengenai undang-undang batasan pengambilan hutang. Nasib baik bagi penggugat, bagaimanapun, undang-undang batasan ini cenderung panjang dan sering boleh diperbaharui.