Definisi Peruncitan Berbilang Saluran

Peruncitan berbilang saluran adalah strategi pemasaran yang menawarkan pilihan cara untuk membeli produk kepada pelanggan anda. Strategi berbilang saluran yang benar merangkumi pembelian dari kedai, pembelian dari laman web, pesanan telefon, pesanan mel, televisyen interaktif, pesanan katalog dan laman membeli-belah perbandingan. Matlamat strategi peruncitan pelbagai saluran adalah untuk memaksimumkan pendapatan dan kesetiaan dengan menawarkan pilihan dan kemudahan kepada pelanggan anda.

Pengalaman

Strategi berbilang saluran yang berjaya menawarkan kualiti pengalaman pelanggan yang konsisten, di mana sahaja saluran yang mereka gunakan. Pengalaman pelanggan dalam membeli produk mempengaruhi persepsi dia terhadap jenama anda. Anda mesti memastikan bahawa semua kakitangan yang menghadap pelanggan di pusat hubungan anda, kedai runcit, jabatan pemprosesan pesanan dan pembangunan laman web memahami dan mematuhi standard perkhidmatan pelanggan syarikat anda. Dasar seperti pengembalian dan caj penghantaran juga harus konsisten di setiap saluran.

Bersatu

Anda boleh menggunakan data yang tersedia dari strategi berbilang saluran untuk mengenal pasti pilihan pelanggan dan memaksimumkan pendapatan seumur hidup. Risiko dalam strategi multi-saluran adalah bahawa maklumat dan profil pelanggan dapat terpecah-pecah ketika mereka menggunakan sejumlah saluran. Dalam strategi bersepadu, data pembelian disatukan ke dalam satu pangkalan data sehingga anda mendapat pandangan pelanggan 360 darjah.

Penyelidikan

Laman web yang berinformasi adalah elemen utama dalam strategi peruncitan pelbagai saluran. Sebilangan besar pembeli melakukan penyelidikan pra-pembelian mereka di Internet, walaupun mereka mungkin menggunakan saluran lain untuk membuat pembelian terakhir. Oleh itu, definisi peruncitan berbilang saluran mesti mengambil kira setiap peringkat proses pembelian.

Harga

Apabila anda mengendalikan strategi berbilang saluran, anda mempunyai pilihan untuk mengenakan harga yang sama untuk produk di semua saluran, atau menawarkan harga yang berbeza kepada pelanggan anda, bergantung pada pilihan saluran mereka. Menawarkan harga laman web pelanggan yang lebih rendah daripada harga kedai adalah amalan biasa dan mencerminkan overhead yang lebih rendah dalam operasi laman web. Pelanggan anda juga mempunyai pilihan antara harga dalam talian yang lebih rendah dan perkhidmatan peribadi di kedai.

Jangkau

Strategi berbilang saluran memberi anda kemampuan untuk mengembangkan perniagaan anda pada skala nasional atau global tanpa melabur di kedai fizikal lebih jauh. Laman web e-dagang boleh dirancang untuk beroperasi dalam pelbagai mata wang dan dengan kandungan tempatan untuk menarik pelanggan di banyak negara. Anda juga boleh menjalankan perniagaan di beberapa zon waktu tanpa batasan waktu buka atau tutup.