Tinggi Vs. Struktur Organisasi Rata

Cara pengembangan struktur syarikat sering jatuh ke struktur tinggi (menegak) atau struktur rata (mendatar). Struktur tinggi lebih banyak daripada yang kita fikirkan ketika kita memvisualisasikan carta organisasi dengan CEO di peringkat atasan dan pelbagai peringkat pengurusan. Struktur organisasi yang rata berbeza kerana terdapat tahap pengurusan yang lebih sedikit dan pekerja sering mempunyai lebih banyak autonomi.

Struktur Organisasi Tinggi

Organisasi yang besar dan kompleks sering memerlukan hierarki yang lebih tinggi. Dalam bentuknya yang paling sederhana, struktur tinggi menghasilkan satu rantai komando panjang yang serupa dengan tentera. Apabila organisasi berkembang, bilangan tahap pengurusan meningkat dan strukturnya bertambah tinggi. Dalam struktur yang tinggi, pengurus membentuk banyak pangkat dan masing-masing mempunyai kawasan kawalan yang kecil.

Walaupun struktur tinggi mempunyai tahap pengurusan yang lebih tinggi daripada struktur rata, tidak ada bilangan pasti yang menarik garis antara keduanya.

Struktur Organisasi Rata

Struktur rata mempunyai tahap pengurusan yang lebih sedikit, dengan setiap tahap mengendalikan kawasan atau kumpulan yang luas. Organisasi rata memberi tumpuan kepada pemberdayaan pekerja daripada mematuhi rantai arahan. Dengan mendorong autonomi dan arahan kendiri, struktur rata berusaha memanfaatkan bakat kreatif pekerja dan menyelesaikan masalah dengan kerjasama.

Kelebihan dan Kekurangan Struktur Tinggi

Kelebihan struktur tinggi terletak pada kejelasan dan kawalan pengurusan. Jangkauan kawalan yang sempit memungkinkan pengawasan pegawai yang ketat. Struktur tinggi menyediakan lapisan yang jelas dan jelas dengan garis tanggungjawab dan kawalan yang jelas dan struktur promosi yang jelas.

Cabaran bermula apabila struktur menjadi terlalu tinggi. Komunikasi mula memakan masa terlalu lama untuk melalui semua peringkat. Masalah komunikasi ini menghalang pembuatan keputusan dan menghalang kemajuan.

Kelebihan dan Kekurangan Struktur Rata

Organisasi rata menawarkan lebih banyak peluang kepada pekerja untuk cemerlang sambil mempromosikan visi perniagaan yang lebih besar. Artinya, ada lebih banyak orang di "puncak" setiap tingkat. Agar struktur rata berfungsi, pemimpin mesti berkongsi penyelidikan dan maklumat dan bukannya menimbunnya. Sekiranya mereka dapat bersikap terbuka, bertoleransi dan mudah terdedah, pemimpin cemerlang dalam persekitaran ini.

Struktur rata lebih fleksibel dan lebih mampu menyesuaikan diri dengan perubahan. Komunikasi yang lebih pantas membuat keputusan yang lebih cepat, tetapi pengurus mungkin berakhir dengan beban kerja yang lebih berat. Daripada gaya ketenteraan struktur tinggi, organisasi rata cenderung ke arah gaya yang lebih demokratik.

Beban kerja pengurusan yang berat dan sebilangan besar pekerja yang melaporkan kepada setiap bos kadang-kadang menimbulkan kekeliruan terhadap peranan. Bos mestilah ketua pasukan yang menjana idea dan menolong orang lain membuat keputusan. Apabila terlalu banyak orang melaporkan kepada pengurus tunggal, tugasnya menjadi mustahil. Pekerja sering bimbang orang lain memanipulasi sistem di belakang mereka dengan melaporkan kepada bos; dalam organisasi yang rata, ini bermaksud lebih banyak pekerja tidak mempercayai tahap kewibawaan yang lebih tinggi.