Apakah Strategi Penentuan Harga Baris Produk?

Harga barisan produk merujuk kepada praktik mengkaji dan menetapkan harga untuk pelbagai produk yang ditawarkan syarikat dalam koordinasi antara satu sama lain. Daripada melihat setiap produk secara berasingan dan menetapkan harganya, strategi penetapan harga lini produk bertujuan untuk memaksimumkan penjualan produk yang berbeza dengan membuat produk yang lebih pelengkap, dan bukannya kompetitif. Sekiranya anda menawarkan lebih daripada satu produk atau perkhidmatan, pertimbangkan kesan yang akan ada pada harga produk atau perkhidmatan yang lain.

Nilai yang dirasakan dari Harga Baris Produk

Sebilangan pengguna mahukan produk terbaik tersedia dan sanggup membayar lebih banyak untuknya, sementara pembeli lain hanya mahukan produk asas dan membeli terutamanya berdasarkan kemampuan. Membuat barisan produk yang menawarkan harga kelas rendah, pertengahan dan kelas atas dapat menyebabkan pengguna percaya bahawa produk yang berbeza mempunyai nilai yang berbeza. Perniagaan harus menawarkan lebih banyak ciri pada produk mewahnya untuk membenarkan harga yang lebih tinggi jika semua produk dijual dengan nama yang sama dan di tempat yang sama.

Sebagai alternatif, perniagaan mungkin menjual pelbagai versi produk serupa dengan dua nama yang berbeza; satu boleh dijual dengan bungkusan berwarna dan yang lain tanpanya.

Harga Produk Captive

Sebilangan perniagaan menjual produk sesuai harga dengan harga rendah untuk membuat pengguna menggunakan produk asas dan kemudian mereka mendorong mereka untuk membeli produk tambahan atau produk pelengkap. Sebagai contoh, seorang pemilik salun mungkin menawarkan potongan rambut dengan harga yang berpatutan untuk menarik pelanggan ke kedainya untuk menghabiskan wang untuk perm, pewarna, rawatan kuku dan produk penjagaan rambut. Semasa mereka berada di kedai, pelanggan ini mungkin melakukan impuls pembelian di kaunter semasa mendaftar keluar.

Menggunakan Pemimpin Kehilangan

Menjual produk dengan kos atau di bawah untuk menarik pelanggan masuk dan mendorong penjualan lain adalah contoh harga lini produk. Sebuah restoran, misalnya, mungkin menawarkan hidangan rendah dengan pembelian minuman dan pencuci mulut yang mempunyai margin keuntungan yang lebih tinggi. Penjual lanskap mungkin menawarkan pakej pengudaraan dan penanaman semula musim gugur dengan harga yang jauh di bawah persaingan untuk mendapatkan kontrak memotong rumput musim panas.

Kesan Domino terhadap Harga

Sebahagian daripada rasional harga lini produk adalah bahawa mengubah harga satu produk dapat mempengaruhi selebihnya produk dalam barisan. Contohnya, jika anda menetapkan harga produk asas anda terlalu tinggi, anda mungkin kehilangan cukup banyak penjualan produk tersebut sehingga kehilangan jumlah keuntungan kasar anda, kerana alat tambah dan produk berkaitan anda adalah tempat anda memperoleh margin terbaik. Sekiranya anda menetapkan harga tambah anda terlalu tinggi, anda mungkin kehilangan penjualan produk asas anda. Seorang penjaga haiwan peliharaan, misalnya, mungkin menaikkan bayaran standardnya untuk tempat duduk haiwan peliharaan pada waktu siang dan akibatnya kehilangan pelanggan yang mungkin telah mengupahnya untuk perkhidmatan bermalam, rawatan dan latihan semalam.