Kadar Susut Nilai Purata Kenderaan

Apabila perniagaan anda menambahkan kereta ke armada, ia mesti puas dengan dua jenis susut nilai yang berbeza. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri membolehkan anda menyusut nilai kereta dan trak yang anda beli untuk perniagaan anda, walaupun peraturannya agak rumit dan biasanya menghadkan nilai pemotongan susutnilai anda. Pada masa yang sama, pasaran menjatuhkan nilai dari kereta anda, sering menurunkannya pada kadar yang sama sekali berbeza daripada yang dibenarkan oleh Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.

Kadar Susut Nilai IRS

IRS membolehkan anda menurunkan nilai kereta dalam jangka masa lima tahun. Anda boleh memilih untuk menggunakan susut nilai garis lurus, yang akan menghapus 20 peratus daripada asas kos kereta setiap tahun. Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan penyusutan dipercepat dan, pada tarikh penerbitan, susut nilai bonus, yang membolehkan anda menuntut sebanyak 60 peratus daripada nilai kereta pada tahun pertama. Oleh kerana peraturan ini rumit dan cenderung sering berubah, minta akauntan awam bertauliah membantu anda mengira susutnilai anda.

Had Susut Nilai IRS

Malangnya, anda mungkin tidak dapat menurunkan harga kereta perniagaan anda secepat yang anda fikirkan. Untuk IRS, mana-mana kereta di bawah £ 6,000 dikenakan had harga automatik mewah yang mengurangkan jumlah nilai kereta yang dapat anda susut. Walaupun hadnya berbeza-beza bergantung pada kaedah dan keadaan susutnilai yang tepat, anda biasanya terhad untuk menghapus tidak lebih daripada had Seksyen 280F. Akta Pemotongan dan Pekerjaan Cukai secara substansial meningkatkan had dolar pada susut nilai tahunan kenderaan tetapi secara amnya, anda akan terhad kepada pemotongan antara $ 18,000 dan $ 5,760 setiap tahun pada skala gelongsor, bergantung pada masa kenderaan itu mula digunakan.

Memandangkan rata-rata kereta baru pada tahun 2018 berharga $ 35,285, ada peluang yang baik bahawa kenderaan armada yang anda beli adalah kereta mewah di mata IRS. Batasan ini biasanya tidak berlaku untuk kenderaan berasaskan trak dengan berat kasar lebih dari 6,000 paun, tetapi masih baik untuk bercakap dengan BPA.

Susut Nilai Dunia Sebenar

Tidak kira apa yang dikatakan oleh IRS, kemampuan anda untuk menjual semula kereta perniagaan anda ditentukan oleh pasaran. Walaupun kereta yang berbeza menyusut pada kadar yang berbeza, adalah praktik yang baik untuk menganggap bahawa kereta baru akan kehilangan kira-kira 20 peratus nilainya pada tahun pertama dan 15 peratus setiap tahun selepas itu sehingga, setelah 10 tahun, ia bernilai sekitar 10 persen dari apa yang pada asalnya harganya. Ini bermaksud kenderaan bernilai $ 30,000 bernilai $ 24,000 selepas tahun pertama, $ 20,400 selepas tahun kedua dan $ 17,340 selepas tahun ketiga.

Menangkap Cukai

Sekiranya anda menjual harta tanah dengan kerugian tetapi lebih dari nilai susut nilai, IRS akan mengenakan cukai ke atas nilai tambahan. Perniagaan yang membeli kereta yang agak berharga dan sering menjualnya biasanya tidak perlu berurusan dengan ini, tetapi jika anda membeli kereta armada dan menyimpannya untuk sementara waktu, ada kemungkinan perniagaan anda boleh berakhir dengan kereta yang disusutkan sepenuhnya yang mendapat beberapa ribu dolar. Semua hasil penjualan tersebut akan dikenakan cukai, kecuali jika anda menjual kereta anda dalam pertukaran tertunda cukai 1031 dan meneruskan asas anda.