Cara Menyegerakkan Apple iPhone dengan Apple iMac

Menyegerakkan iPhone dengan iMac anda membuat sandaran kandungan dan tetapan peranti di komputer anda. Melakukan penyegerakan secara berkala adalah disyorkan untuk mengelakkan kehilangan kandungan sekiranya peranti mudah alih anda mengalami kerosakan atau hilang. Fail sandaran iPhone juga dapat dipulihkan sekiranya anda perlu menetapkan semula peranti anda, atau jika anda menggantinya dengan telefon bimbit yang lain. Menyegerakkan juga merupakan kaedah yang berkesan untuk menyalin kandungan baru ke iPhone yang anda muat turun dari iTunes Store di iMac anda.

Menyegerakkan Melalui Kabel

1

Lancarkan iTunes di iMac anda dan klik menu "Bantuan" di bahagian atas tetingkap. Pilih "Periksa Kemas Kini" dan biarkan kemas kini yang tersedia dipasang. ITunes akan dimulakan semula setelah kemas kini selesai.

2

Pasangkan satu hujung kabel USB iPhone ke port USB di iMac dan hujung yang lain ke iPhone. ITunes mengesan iPhone dan menambahkannya ke senarai Peranti di lajur sebelah kiri.

3

Klik iPhone dalam senarai Peranti dan klik tab "Ringkasan" di tetingkap iTunes utama.

4

Klik butang "Segerakkan" di sudut kanan bawah tetingkap iTunes untuk menyegerakkan iPhone ke iMac.

Menyegerakkan Melalui Wi-Fi

1

Lancarkan iTunes dan sambungkan iPhone anda ke iMac menggunakan kabel USB-nya. Lakukan penyegerakan biasa dan biarkan iPhone disambungkan ke iMac melalui kabel USB. Anda hanya perlu melakukan ini sekali, ketika mula-mula menyediakan penyegerakan Wi-Fi.

2

Buka tab "Ringkasan" di iTunes dan centang kotak "Segerakkan Dengan iPhone Ini Melalui Wi-Fi" di bahagian Pilihan. Putuskan sambungan iPhone dari komputer anda.

3

Sambungkan iPhone ke pengecas semasa disambungkan ke rangkaian yang sama dengan iMac anda. ITunes secara automatik mengesan iPhone dan melakukan penyegerakan tanpa wayar.