Jenis Soket CPU

Meningkatkan CPU di komputer pejabat sangat masuk akal memandangkan sementara teknologi CPU telah berkembang pesat, komponen lain hidup lebih lama sebelum menjadi usang. Peningkatan merupakan satu cabaran kerana mikropemproses terdapat dalam pelbagai ukuran dan konfigurasi kes, memerlukan soket yang berbeza. Sekiranya soket papan induk komputer anda tidak dapat menerima faktor bentuk CPU baru, anda tidak boleh menggunakannya.

Soket ZIF

Kebanyakan pemproses hari ini menggunakan soket khas yang direka untuk membolehkan anda memasukkan cip semasa menggunakan "daya penyisipan sifar." Daripada mempunyai penyambung yang sesuai seperti pada soket cip memori atau slot untuk kad PCI, soket ini membolehkan anda secara praktikal menjatuhkan cip CPU. Sebaik sahaja ia berada di tempatnya, anda memutar tuas yang mengunci CPU di tempatnya. Untuk mengeluarkan cip, anda hanya memutar tuas ke arah lain dan mengangkatnya keluar.

Bola atau Pin

Soket CPU terdapat dalam dua jenis utama - array grid-grid dan array pin-grid. Soket PGA kelihatan seperti papan kotak dengan banyak kotak. Mereka dirancang untuk menahan cip CPU dengan susunan pin yang keluar dari bawahnya. Soket array BGA dan land-grid, yang biasanya digunakan dalam komputer notebook dan aplikasi pengujian, dirancang untuk menerima cip CPU yang tidak memiliki pin. Soket BGA sering memerlukan CPU disolder di tempatnya.

Nombor Pin dan Susunan

Soket berbeza dalam jumlah pin CPU yang dapat mereka pegang. Cip CPU moden memindahkan 32 atau 64 bit data berbilion kali sesaat ke memori komputer, sistem grafik, storan dan sistem lain, memerlukan ratusan atau ribuan sambungan fizikal untuk menyokong pemindahan. Oleh itu, jika anda mempunyai pemproses 1155-pin, anda memerlukan soket 1155-pin. Dalam kebanyakan kes, anda tidak boleh memasang cip CPU dengan pin yang lebih sedikit ke soket dengan lebih banyak pin kerana pin yang dimiliki oleh CPU tidak akan sesuai dengan soket fizikal atau dengan pendawaian dalamannya.

Soket Intel dan AMD

Dua pembuat cip CPU utama - Intel dan Advanced Micro Devices - menggunakan soket yang berbeza dan tidak serasi. Soket Intel biasanya diberi nama untuk jumlah pin yang dimilikinya, jadi komputer dengan sambungan CPU Socket 2011 memegang CPU 2011-pin. Soket AMD biasanya bernombor secara berurutan, dengan soket keluarga AM- dan FM kedua-duanya tersedia. CPU pelayan dan CPU mudah alih dari kedua-dua pengeluar juga sering menggunakan soket yang berbeza dari pemproses desktop.