Cara Memadam Pencarian Twitter

Pada zaman kehancuran Twitter dan menavigasi di ladang ranjau tweet kuno yang kembali dari mati untuk menghantui anda, tidak jarang anda ingin mengagumkan sejarah Twitter anda. Perkhidmatan percuma dan berbayar seperti TweetDelete, TwitWipe dan TweetDeleter malah akan melakukannya untuk anda secara automatik sekiranya anda sendiri tidak menjalankan tugas.

Nasib baik, menghapus sejarah carian peribadi anda di Twitter jauh lebih mudah daripada itu. Menghapus carian baru-baru ini mungkin tidak dapat menyelamatkan anda dari pemanggangan Twitter, tetapi pasti dapat menyelamatkan anda beberapa perbualan canggung dari sesiapa sahaja yang mungkin mempunyai akses ke akaun anda. Walaupun sejarah carian anda bebas dari rasa malu, Twitter menggunakan carian terbaru anda untuk menghasilkan cadangan kandungan untuk anda, jadi berguna untuk membersihkannya apabila anda mahukan permulaan yang baru. Dan sama ada anda menggunakan Twitter di desktop atau peranti mudah alih, anda pasti tidak memerlukan perkhidmatan berasingan untuk memulakannya.

Twitter di Desktop

  1. Navigasi ke Kotak Carian

  2. Pergi ke Twitter di desktop di Twitter.com, dan log masuk ke akaun dengan sejarah carian yang ingin anda padamkan. Di sebelah kanan bar navigasi di bahagian atas laman web - di sebelah ikon profil bulat anda dan butang "Tweet" yang besar - anda akan melihat kotak carian, yang bertuliskan "Cari Twitter."

  3. Kosongkan Sejarah Anda

  4. Klik "Cari Twitter" untuk memaparkan senarai drop-down carian terbaru anda. Untuk membuang pertanyaan carian individu dari sejarah anda, klik "X" di sebelah setiap istilah carian. Carian yang anda hapus tidak akan muncul sebagai cadangan carian lagi (kecuali jika anda mencarinya sekali lagi) apabila anda menggunakan Twitter di desktop atau mudah alih. Untuk menghapus keseluruhan sejarah carian terbaru anda, klik "Kosongkan" di sebelah "Carian Terkini".

Twitter di Mudah Alih

  1. Cari Fungsi Carian

  2. Lancarkan aplikasi Twitter dari peranti Android atau iOS anda, dan log masuk ke akaun yang berkaitan dengan sejarah carian yang ingin anda hapus. Dari menu ikon di bahagian bawah skrin utama aplikasi, ketuk kaca pembesar untuk membuka halaman carian.

  3. Padamkan Carian Anda

  4. Ketik kotak yang bertuliskan "Cari Twitter" di bahagian atas skrin aplikasi. Ini memaparkan senarai drop-down carian terbaru anda.

  5. Ketik simbol "X" di sebelah mana-mana carian baru yang ingin anda hapus dari sejarah anda - seperti "anak kucing di topi" atau "pembuat kek ekstrem." Untuk menghapuskan semua carian terbaru yang disimpan di akaun Twitter anda, ketuk simbol "X" di sebelah "Terkini" di bahagian atas senarai juntai bawah.