Cara Mengubah Ikon untuk Fail EXE

Mengubah ikon yang digunakan oleh program di komputer anda adalah cara terbaik untuk menyesuaikan komputer perniagaan anda dan mencerminkan keperibadian korporat anda di desktop. Ikon yang digunakan oleh fail yang boleh dilaksanakan sebenarnya adalah sumber yang tersemat di dalam fail program itu sendiri. Tidak mudah atau tidak juga selamat untuk sistem anda mengubah sumber ini. Melakukannya boleh membahayakan integriti sistem anda. Namun ada cara lain untuk menggunakan ikon tersuai anda dengan menggunakan pintasan Windows. Pintasan Windows biasanya adalah apa yang anda sudah ada di desktop anda, yang menunjukkan petunjuk yang boleh dilaksanakan. Di Windows 7, anda boleh mengubah ikon yang digunakan oleh jalan pintas dengan mudah tanpa pengubahsuaian berisiko pada pendaftaran mesin anda.

1

Buat jalan pintas ke eksekusi yang ingin anda sesuaikan jika anda belum memilikinya. Klik kanan pada fail yang boleh dieksekusi dan pilih "Buat jalan pintas" di tetingkap pop timbul.

2

Klik kanan pada fail jalan pintas dan pilih "Properties."

3

Klik pada tab "Pintasan" di tetingkap pop timbul jika belum ditunjukkan secara lalai. Klik butang "Tukar Ikon ..." di bahagian bawah tetingkap.

4

Klik butang "Browse" di atas tetingkap "Change Icon" dan arahkan ke file ICO (ikon) yang ingin anda gunakan sebagai ikon custom anda. Klik "Buka" atau "OK" apabila anda telah memilih fail ikon anda.

5

Klik "OK" di bahagian bawah tetingkap "Tukar Ikon".

6

Klik "OK" di bahagian bawah tetingkap "Properties". Jalan pintas anda kini memaparkan ikon tersuai anda.