Contoh Strategi Pemasaran Yang Digunakan untuk Menjual Produk

Pemasaran, yang sering dikelirukan dengan iklan, promosi dan hubungan masyarakat, adalah fungsi yang memandu pengembangan dan penjualan produk dan perkhidmatan. Bergantung pada produk atau perkhidmatan anda, persaingan, anggaran dan jenis pelanggan, perniagaan kecil anda dapat menggunakan satu atau lebih strategi pemasaran untuk mengembangkan syarikat anda.

Taktik Pemasaran Gerila

Sekiranya anda tidak mempunyai anggaran yang cukup besar untuk membeli iklan, berikan kaos atau pasarkan perniagaan anda di acara promosi melalui perdagangan murah. Sebagai contoh, jika anda mempunyai pekerja, anda boleh meminta mereka untuk menyumbangkan masa mereka ke teleton tempatan, menjawab telefon untuk sebutan syarikat anda. Mereka boleh bertindak sebagai penghantar, petugas parkir atau pekerja konsesi di acara. Sekiranya anda seorang penjual bunga, anda boleh meminjamkan tanaman hiasan ke fungsi yang dihadiri oleh pasar sasaran anda sebagai pertukaran dengan papan tanda.

Sekiranya anda memiliki restoran, anda boleh mendirikan tempat konsesi di acara sukan sekolah menengah, menyumbangkan keuntungan kepada sekolah sebagai pertukaran untuk pengambilan sampel produk. Sekiranya anda seorang peniaga kereta, anda boleh meminjamkan kereta untuk kegunaan perbarisan.

Kedudukan Produk Anda

Salah satu cara untuk memasarkan produk anda tanpa mengeluarkan wang adalah dengan membuat jenama, imej atau kedudukan di pasaran. Ini mungkin semudah menetapkan harga produk di hujung yang tinggi untuk menghasilkan udara yang berkualiti, atau mengenakan harga di ujung yang rendah untuk menjadikannya nilai yang baik. Sekiranya anda mengehadkan produk anda kepada satu jantina, seperti hanya menjual kasut wanita, anda akan menghantar mesej kepada jantina bahawa produk atau perkhidmatan anda dibuat khas untuk mereka. Menjual kelab golf hanya di kedai pro, bukannya kedai kotak besar, memberitahu orang ramai bahawa kelab anda adalah untuk pemain golf yang serius.

Pemasaran Amal atau Sebab

Salah satu cara untuk mengembangkan kesetiaan jenama adalah dengan menaja badan amal. Bayar yuran atau berikan pakaian seragam untuk pasukan sukan tempatan. Menaja kejohanan tenis atau maraton yang mengumpulkan wang untuk amal. Menawarkan diskaun gereja dan sekolah pada waktu siang atau malam, menyumbangkan sebahagian daripada perbelanjaan anggota mereka untuk gereja atau sekolah.

Sebagai pertukaran untuk badan amal tempatan, seperti tempat perlindungan haiwan, rumah sakit atau sekolah, mempromosikan perniagaan anda, sumbangkan peratusan penjualan anda kepada organisasi. Ini adalah cara yang berkesan untuk memperkenalkan produk atau perkhidmatan baru ke pasaran.

Pemasaran Sukan Tempatan

Orang yang setia kepada pasukan sukan mungkin menghargai sokongan anda terhadap pasukan mereka juga, membantu anda menjalin hubungan antara peminat dan produk atau perkhidmatan anda. Menaja acara sukan menawarkan banyak peluang. Anda boleh mendapatkan papan tanda di acara tersebut, meminta atlet atau pegawai memakai logo anda pada pakaian seragam mereka, mendirikan gerai di acara tersebut, mempunyai acara yang diberi nama syarikat anda atau produk tertentu, dan disebutkan dalam bahan pemasaran sebelum dan sesudah acara .

Media Digital dan Sosial

Facebook, Twitter dan Instagram antara platform media sosial lain adalah nama rumah tangga dan sebahagian daripada kehidupan seharian. Oleh kerana pengguna menghabiskan banyak masa di platform ini, mereka adalah kaedah terbaik untuk menyasarkan pemasaran anda. Selain itu, media sosial telah memungkinkan pemilik perniagaan untuk menganalisis pasar sasaran untuk mengarahkan iklan kepada orang yang kemungkinan besar akan membeli produk atau perkhidmatan tersebut.