Perbezaan Antara Insurans Liabiliti Awam & Insurans Liabiliti Am

Walaupun anda menjalankan perniagaan anda dengan lancar, perkara dapat berjalan ke selatan dalam sekelip mata. Sebuah van penghantaran memukul pejalan kaki. Seorang pelanggan jatuh minum di ruang rehat. Produk yang rosak meletup di tangan seseorang. Tanggungjawab awam atau insurans PLI merangkumi kecederaan dan kerosakan yang dialami oleh pihak ketiga di premis perniagaan anda. Insurans liabiliti am komersial melindungi anda daripada kos tersebut dan banyak lagi.

Petua

Insurans liabiliti awam merangkumi kecederaan yang dialami oleh pengunjung harta tanah perniagaan anda. Perlindungan tanggungjawab am lebih luas, termasuk kecederaan pelawat, kecederaan pekerja dan kerosakan produk yang rosak.

Mengapa Membeli Insurans PLI?

Di AS, liputan PLI berlaku sepenuhnya untuk kecederaan, kemalangan dan kehilangan harta benda yang dialami oleh orang ramai di premis perniagaan anda. Itu boleh merangkumi pelanggan, pelawat dan pegawai penghantaran. Sekiranya orang tidak mengunjungi perniagaan anda, anda mungkin tidak memerlukan liputan PLI. Sekiranya anda syarikat runcit, restoran atau syarikat kerah putih yang melihat pelanggan di pejabat anda, mungkin penting.

PLI merangkumi kurang daripada insurans liabiliti am, jadi polisi lebih murah. Sekiranya anda seorang permulaan kecil dengan anggaran yang ketat, PLI mungkin akan menjadi titik permulaan yang baik sehingga anda dapat memperoleh sesuatu dengan skop yang lebih luas. Anda harus menyedari batasan PLI sehingga anda tahu apa yang anda dapat semasa membeli polisi anda. [ref1]

Mengapa Mengambil Tanggungjawab Umum?

Liabiliti am komersial berharga lebih banyak daripada PLI, selalunya lebih banyak daripada yang mampu dimiliki oleh perniagaan kecil atau sederhana Perniagaan yang dapat membayar liputan mendapat perlindungan lebih banyak daripada tawaran PLI. Tanggungjawab am menjamin lebih banyak orang daripada kecederaan di tempat: vendor, pekerja dan juga pemilik perniagaan. Ini juga merangkumi kemalangan yang berlaku di luar premis dari operasi atau produk syarikat. Itu termasuk kecederaan badan dan kerosakan harta benda kedua-duanya.

Tanggungjawab am juga memberi anda liputan "kecederaan iklan". Ini bukan perkara yang perlu dibimbangkan oleh kebanyakan orang, tetapi sesiapa sahaja yang mengiklankan perniagaan mereka mungkin memerlukannya. Ini menjamin kerugian jika seseorang menuntut dan mengumpulkan kerana iklan anda didapati melibatkan fitnah, fitnah, pencerobohan privasi, pelanggaran hak cipta atau mencuri idea pengiklanan seseorang.

Jenderal komersil juga melindungi perniagaan daripada kecederaan diri, yang secara insurans berbeza daripada melindungi kecederaan badan. Kecederaan peribadi merangkumi pengusiran yang salah, pendakwaan yang berniat jahat, penahanan dan penangkapan yang salah. Sekiranya pekerja anda membuat seseorang ditangkap atau disaman atas tuduhan palsu, itu akan menjadi contoh kecederaan diri. Sekiranya mangsa membuat tuntutan balas, perlindungan kecederaan peribadi anda dapat melindungi anda.